Trápí vás nafouklé břicho? Poradíme, jak se ho efektivně zbavit.

Trápí vás nafouklé břicho? Poradíme, jak se ho efektivně zbavit. Zdroj: iStock.com

Už žádný balón: 6 tipů, jak se zdravě a efektivně zbavit nafouklého břicha

Jeden den se cítíte svěže a fit… A druhý saháte po oversize mikině nebo šatech, které před zraky okolí skryjí nafouklé břicho. Příčin oteklého a napnutého bříška je mnoho – může to být příznak nemoci či zažívacích obtíží, může to souviset s hormonálními změnami. Přinášíme vám několik tipů, jak se nepohodlného „balónu“ zbavit zdravě a trvale.

1. Hydratace je základ

Přestat pít, abyste se necítili tak plní, je to nejhorší, co můžete udělat. Voda usnadní průchod tráveniny a snižuje i riziko nadýmání. Hydratace je nutná a potřebná pro fungování metabolismu i hubnutí, takže pokud s pitným režimem válčíte, rovnou si stáhněte třeba podpůrnou aplikaci do telefonu nebo si začněte ráno plnit láhve vodou, abyste věděli, kolik za den vypít.

TIP NA VIDEO: Nemůžete se zbavit chuti na sladké? Poradíme, jak ji zkrotit

2. Vsaďte na probiotika

Dokonce i některé volně prodejné probiotické doplňky stravy mohou způsobit plynatost a nadýmání. Jednou z přirozených cest, jak dostat probiotika do jídelníčku, jsou zakysané mléčné výrobky, fermentovaná zelenina a další. Zkuste zařadit třeba bílý jogurt s granolou a semeny granátového jablka, získáte tak navíc i vlákninu, která je pro klidné zažívání potřeba. 

3. Jezte hodně vlákniny

Vlákniny bychom měli mít denně tak akorát – ani málo, ani moc. Pokud jíte 4–5 porcí zeleniny a ovoce denně, k tomu pak v průběhu týdne nějaké celozrnné výrobky, luštěniny, ořechy a semínka, máte jí pravděpodobně dostatek. A jestli ne? Začněte například se zařazováním jablek a hrušek do jídelníčku a odložte škrabku. Nerozpustnou vlákninu, která napomáhá trávení, najdete v jejich slupce. 

4. Pozor na sodík

Víte o sobě, že si jídlo radši přisolíte? Pokud jíte mnoho hotových a balených pokrmů a k tomu ještě saháte po slánce, máte nejspíš příliš sodíku. Zaměřte se více na nebalené potraviny v původní podobě (čerstvé maso, vejce, zeleninu a ovoce…) a místo soli zkuste jídla dochutit bylinkami a voňavým kořením. Oproti tomu draslík může napomáhat ledvinám ke zbavení se soli. Dobrými zdroji draslíku jsou třeba brambory, pomeranče, banány nebo sušené meruňky. 

5. Pomůže i masáž

Jemná masáž břicha je bezpečný způsob, jak pomoci tělu zbavit se zácpy, zlepšit zažívání, ale i uvolnit napětí břišních svalů spojené s nesprávným dechovým stereotypem či stresem. Základní masáž zahrnuje krouživý pohyb konečků prstů po břiše, počínaje pravou spodní stranou, pak ve směru hodinových ručiček k žaludku a hrudnímu koši a napříč dolů k pánvi. 

6. Na umělá sladidla zapomeňte

Všeobecně umělá sladidla končící písmeny -ol (erythritol, sorbitol, xylitol) mohou při konzumaci vyššího množství nadýmat. Jde o tzv. cukerné alkoholy (proto ta koncovka) a najdete je v mnoha nápojích, žvýkačkách a dalších pochutinách. Držte se raději menších porcí běžného cukru či medu a postupně se snažte sladké obecně omezit než jen sladkou chuť nahrazovat. Obecně je lepší omezit příjem vysoce průmyslově zpracovaných potravin (právě kvůli sladidlům a dalším aditivům) a dále i nadmíru perlivých nápojů a žvýkaček (protože kvůli nim potenciálně polykáte mnohem více vzduchu, než je žádoucí). 

Celý článek vyšel v květnovém čísle časopisu Dieta. Koupit si ho můžete v on-line trafice iKiosek.cz. Dnes objednáte, zítra ho máte ve schránce. A doprava je zdarma!

Časopis Dieta 08/22.
Časopis Dieta 08/22. | Zdroj: Ivy E. Morwen