...

... Zdroj: iStock.com

Psychowalkman
Psychowalkman
Psychowalkman
Psychowalkman
Psychowalkman
8
Fotogalerie

Tyto věci dělejte přes den, abyste lépe spali v noci

Stává se vám, že nemůžete usnout? Snažíte se spát déle, než osm hodin a i tak se probouzíte rozlámaní a unavení? Potíže se spánkem potkaly jednou za život téměř každého. Pokud ale nekvalitní spánek trvá delší dobu,dřív, než sáhnete po pilulce je dobré zamyslet se nad pár drobnostmi. Protože to, jak kvalitní bude váš spánek, ovlivňují nejen věci, které děláte těsně před spaním. Co rozhodně vyzkoušejte?

Usínejte a vstávejte pravidelně

Většina odborníků na zdravý spánek vám potvrdí, že pravidelnost je důležitější než délka spánku. Pokud budete totiž zhruba ve stejnou dobu vstávat a ve stejnou dobu chodit spát, tělo si zvykne a bude mu stačit k regeneraci menší doba. Italský deník Corriere della Sera nedávno publikoval výsledky studie, která potvrdila, že lidé, kteří chodí spát ve stejnou dobu, jsou také ve větší fyzické i psychické pohodě. Ti, kteří spí nepravidelně, hůře a déle usínají, v noci se budí, nejsou dostatečně odpočatí a jsou častěji nemocní (zejména nemocemi srdce a cév a cukrovkou).

Pohyb pomůže usnout, záleží ale, kdy si ho dopřejete

Že nemáme cvičit těsně před spaním asi víte. Po tréninku jsme plní adrenalinu a ten k rychlému usínání rozhodně nepřispívá. Kdo ovšem cvičí, lépe spí. Důležité je dopřát si intenzívní pohyb co nejdříve během dne. Ráno, dopoledne, maximálně po obědě. Čím delší doba od konce cvičení do večera, tím větší šance, že spánek přijde dříve. Večer pak přijde vhod kratší a klidnější procházka. Pomůže lépe strávit večeři, vyčistit hlavu od stresu a neodbytných myšlenek a v důsledku toho i lépe usnout.

Zatočte s otravnými myšlenkami

Myšlenky na to, co musíme zařídit, čeho se bojíme nebo co jsme dnes nezvládli, jsou častou příčinou, proč se člověk převaluje na polštáři a nemůže zabrat. Zbavit se jich není rozhodně jednoduché, zkuste ale pár triků. Napište si večer „to-do list“, tedy seznam věcí, co vás zítra čekají, a stanovte si, kterou začnete. Pokud budete mít plán, nebudete tolik ve stresu. Než usnete, zkuste si projít den a myslet na to, co vás potěšilo a co se vám povedlo. Zklidnit se můžete také v horké vaně třeba s levandulí, podle studií pomáhá rychlejšímu usnutí.

Více o tom, jak zatočit s otravnými myšlenkami, čtěte zde.

Projděte se na slunci a spěte opravdu ve tmě

Nastavení vašeho rytmu spánku a bdění výrazně ovlivňuje střídání světla a tmy. U zdravého člověka fungují jeho vnitřní hodiny přibližně ve čtyřiadvacetihodinovém rytmu, kdy se střídá spánek a bdění. Ve tmě se začíná vylučovat spánkový hormon melatotin, který má vliv na kvalitu spánku. Proto je důležité mít v ložnici opravdu tmu. Zatáhněte roletu, vynoste z pokoje všechno se svítícími displayi. Hodinu před spaním se nedívejte na televizi ani do žádného chytrého přístroje.

Přes den si naopak co nejvíce světla užijte. Procházejte se na sluníčku, dělejte si v práci pauzy a vyjděte na chvíli ven, seďte u okna. I to přispěje ke správnému nastavení vašeho rytmu spánku a bdění.

Relaxujte

Každodenní meditce pomáhá. Zkuste si vyhradit denně alespoň dvacet minut na to, abyste seděli v klidu. Najděte si místo, kde vás nikdo nebude rušit. Zkuste myslet jen na to, jak se nadechujete a jak vydechujete. Zaměřte se na to, kde cítíte svůj dech. V nose, v krku, v plicích nebo až v břiše? Přirozeně se vám stane, že se za chvíli přistihnete, že myslíte na to, co si vezmete večer do divadla na sebe nebo co budete vařit. Ale vy jste tu teď kvůli sobě a kvůli klidu, takže tyto myšlenky nechte zase odlout a vraťte se ke svému dechu. Pokud budete alespoň takto meditovat pravidelně, uvidíte, že za pár týdnů se vám bude lépe spát.