Králičí paštika

Králičí paštika Zdroj: Profimedia

Králičí vývar s masem v balíčku
Králík na víně
Králičí baeckeoffa s těstem
4
Fotogalerie

Nejlepší jídla z králíka: Zkuste ho na víně nebo jako paštiku

Pořiďte si pořádný hrnec a máte zaděláno na králičí speciality inspirované řeckou, britskou a francouzskou kuchyní. Vyžadují čas, ale ne moc práce.

Králičí vývar s masem v balíčku

4–6 porcí, příprava: 2,5 hodiny

Suroviny: 1 králík, kachní nebo vepřové sádlo, 500 g kořenové zeleniny na polévku (stejný poměr mrkve, petržele a celeru), 1 cibule, 3 kuličky nového koření, 7 kuliček černého pepře, 1 bobkový list, sůl a pepř, 2 šalotky, 1 snítka tymiánu, 2 stroužky česneku, 100 ml smetany ke šlehání, 1 žloutek, 12–16 listů kapusty, 6–8 plátků parmské šunky

Králíka naporcujte a vykostěte. Sádlo rozpusťte a zalijte jím maso tak, aby bylo zcela ponořené. Dejte na 2 hodiny péct do trouby předehřáté na 120 ᵒ C. Kosti vložte do polévkového hrnce, přidejte očištěnou zeleninu, rozpůlenou cibuli, nové koření, kuličky pepře a bobkový list a zalijte asi 1 l studené vody.

Přiveďte k varu, plamen stáhněte na minimum a 2 hodiny zvolna táhněte. Upečené králičí maso vyjměte z tuku a rozeberte na kousky. Polovinu dejte do mísy, přidejte jemně nakrájené šalotky, tymián, česnek, smetanu a žloutek a rozmixujte na hustou hmotu.

V případě potřeby přidejte pár lžic vývaru, těsto ale musí držet pohromadě. Z kapustových listů vykrojte tuhé řapíky a zbytek řapíku natlučte paličkou. Doprostřed položte ½ plátku parmské šunky a na ni naneste část těsta z králičího masa a zabalte knedlíčky. Převažte provázkem a 10 minut povařte ve vývaru. Vývar podávejte s nakrájenou zeleninou z polévky, knedlíčky a zbylým králičím masem.

Pokračování 2 / 4

Králík na víně

6 porcí, příprava: 95 minut + marinování

Suroviny: 1 králík, 250 ml bílého vína, 120 ml bílého vinného octa, 1 kg šalotek nebo perličkových cibulek, 1 cibule, olivový olej, 4 stroužky česneku, 500 ml polosuchého bílého vína, 1 lžička krupicového cukru, 2 bobkové listy, muškátový oříšek, 4 hřebíčky, 1 tyčinka skořice, sůl a pepř

Králíka naporcujte na 6 částí. Zalijte bílým vínem a octem a nechte asi hodinu odležet v lednici. Osušte ho. Šalotky oloupejte. Cibuli nakrájejte najemno. Olivový olej rozehřejte ve velké pánvi a zpěňte na něm celé šalotky. Vyjměte je a dejte stranou. Pak v oleji osmahněte cibuli a drcený česnek. Přidejte králíka a ze všech stran ho opečte. Podlijte polosladkým vínem a duste, dokud se skoro všechna tekutina nezredukuje.

Nakonec přidejte cukr, bobkový list, trochu muškátového oříšku, hřebíček a skořici a podlijte 200 ml horké vody. Přiklopte poklicí a na mírném plameni duste asi 45 minut. Přidejte šalotky a duste ještě 30 minut. Podle potřeby podlévejte vodou. Vyjměte koření a podávejte s rýží nebo bramborovou kaší.

Králík na víně
Králík na víně | Zdroj: Profimedia

Pokračování 3 / 4

Králičí paštika

1 l paštiky, příprava: 3 hodiny

Suroviny: 1 kg králičího masa, 450 g bůčku, 70 g pancetty, 2 šalotky, 2 bobkové listy, 1 řapíkatý celer, 2 stroužky česneku, 4 snítky tymiánu, 15 kuliček jalovce, 500 ml cideru, 2 lžíce dijonské hořčice, sůl, 200 g másla

Králičí maso a bůček nakrájejte na kousky a dejte do hrnce. Přidejte nakrájenou pancettu, přepůlené šalotky, na kusy rozkrájený řapík celeru, česnek, tymián a jalovec. Zalijte ciderem a přidejte vodu, aby hladina byla těsně nad masem.

Přiveďte k varu, pak plamen stáhněte na minimum a zvolna pod poklicí duste asi 2 hodiny, občas promíchejte. Nechte 30 minut odstát. Pak vše sceďte (tekutinu si schovejte) a nechte vychladnout. Králíka vyjměte, zbavte kostí, maso tak dlouho promačkávejte mezi prsty a promíchávejte rukama, až získáte paštiku konzistence, kterou chcete.

Velmi pečlivě rozemněte kusy vepřového tuku! Práci si urychlíte a paštiku zjemníte za pomoci mixeru. Nakonec ji ochuťte hořčicí a solí, jestliže je příliš tuhá, nařeďte ji scezeným vývarem. Paštiku rozdělte do malých zavařovacích skleniček, zalijte přepuštěným máslem, uzavřete a uložte v ledničce.

Králičí paštika
Králičí paštika | Zdroj: Profimedia

Pokračování 4 / 4

Králičí baeckeoeffe

6 porcí, příprava: 2 hodiny + marinování

Suroviny: 1,2 kg králičího masa, 100 g slaniny, 1 bobkové listy, 2 kuličky jalovce, 1 hřebíček, 3 kuličky černého pepře, 400 ml suchého bílého vína, máslo, 100 g hladké mouky na těsto

Na dušení: 800 g drobných brambor typu A, 1 pórek, ½ kapusty, 1 mrkev, 2 cibule, sůl a pepř

Den předem naložte maso. Nakrájejte ho na kousky a se slaninou a kořením zalijte vínem. Uložte do chladu. Během marinování 2 x promíchejte. Brambory nakrájejte na plátky. Pórek, kapustu a mrkev nakrájejte na kousky. Troubu rozehřejte na 170 °C. Kokotky vyložte bramborami a vrstvěte – každou vrstvu přitom osolte a opepřete.

Pokračujte zeleninou, masem a zeleninou. Téměř po okraj zalijte marinádou a poklaďte tenkými plátky másla.

Hladkou mouku smíchejte s vodou tak, aby vzniklo tuhé těsto. Vyválejte z něj váleček, ten rozkrájejte na 6 dílů a každým obrubte kokotku. Přiklopte pokličkami a asi 1,5 hodiny duste doměkka.

Náš tip: Toto alsaské jídlo se obvykle dělá ze směsi předního masa hovězího, vepřového a jehněčího v poměru 1:1. Další postup se shoduje, jen se vše naskládá do hliněného hrnce. Okraj z těsta je nepovinný!

Králičí baeckeoffa s těstem
Králičí baeckeoffa s těstem | Zdroj: Profimedia

Článek připravil časopis F.O.O.D.