Co značí šedivění vlasů

Co značí šedivění vlasů Zdroj: iStock.com

Jak zastavit šedivění vlasů? Můžete tomu zabránit?

Přibývající věk přináší moudrost a zkušenosti, ale také jisté znaky stárnutí, které se nám při pohledu do zrcadla nelíbí. Většinou to jsou vrásky a šedé vlasy. Nejedná se o nic katastrofického, ale řada z nás si přeje stárnutí zpomalit. Vrásky poctivě mažeme vypínacími krémy, ale co s šedivými vlasy? Dá se šedivění zbrzdit? Proč někdo šediví brzy a jiný ne?

Není výjimkou, že první šedé vlasy jsou se objeví ještě před třicítkou. Jsou přirozenou součástí života člověka, jsou ale chvíle, kdy nám dokáží otřást sebevědomím? Nikdo nejásá, ba naopak přejeme si je ukrýt a nejlépe další už nevidět. Ale jde to? Můžeme proti šedivění vlasů nějak bojovat?

Jak je to s šedivěním? Kdy to začne?

Vlasy zešediví, když přestanou být produkovány pigmentační buňky obsahující melanin, které jsou zodpovědné za barvu. A tím, jak stárneme, je ho produkováno méně. „Šedé vlasy nejsou ve skutečnosti šedé – jsou bílé. Jen se zdají šedé, protože jsou rozptýleny mezi pigmentovanými vlasy. Většina žen se s nimi setkává kolem třicátého roku a očekává pak, že do padesáti budou šedivé, což ale nemusí být. Šedivění ovlivňují výživové a hormonální faktory, predispozice jedince a genetika,“ vysvětluje proces šedivění vlasů tricholožka zabývající se vlasovou pokožkou, vlasy a s nimi spojenými problémy, Madeleine Prestonová.

Což vysvětluje, proč ač starší kamarádka nebo kolegyně nemají na hlavě ani jeden šedivý vlas. Víte, jaké vlasy mají její rodiče? Žije stresující život? A co vy a vaši rodiče? Výzkumy potvrzují, že pokud vaši rodiče zešedivěli už brzy, budete na tom podobně. Na předčasné šedivění mají pak také kromě genetiky vliv onemocnění jako cukrovka, anémie nebo problémy se štítnou žlázou.

Škodič stres

Velkou míru vlivu na šedivění má stres. Kdy jste své první šediny objevili? Kdy vám výrazně přibylo šedivých vlasů? Nebylo to náhodou po dramatickém rozchodu, úmrtí v rodině, dlouhodobé stresové situaci v práci? Vědci v rámci studie publikované v časopise Nature zjistili, že kmenové buňky, které kontrolují barvu kůže a vlasů, se po intenzivním stresu poškodily. Profesor Hsu, který na studii pracoval, uvedl, že se jedná o vážný problém hlavně proto, že poškození vlasu stresem je trvalé.

Jak zbrzdit šedivění?

Velkou míru vlivu na šedivění vlasů má také vaše strava, se kterou můžete pracovat a upravit ji na zdravější variantu. „Vlasy se skládají z bílkovin (keratinů), které jsou velmi důležité pro zdravé vlasy. Potraviny jako vejce a ryby jsou dobrým zdrojem prvotřídních bílkovin. Proteiny se skládají z aminokyselin (některé esenciální a některé neesenciální). Esenciální aminokyseliny jsou hojnější v živočišných bílkovinách a snáze se vstřebávají. Nedostatky železa, vápníku, zinku, vitamínu D, B12 a B6 se objevují v běžné stravě člověka, takže je důležité jíst potraviny, které tyto vitamíny obsahují, nebo, pokud jste vegetariáni, zajistit jejich přísun v doplňkové formě,“ doporučuje Madeleine Prestonová.

K vyvážené stravě a dostatku tekutin během dne doplňuje Anabel Kingsleyová, tricholožka a odbornice na vlasy pro server GoodtoKnowomezit kouření a přemíru stylingu vlasů. „Co se týče kouření, může dojít ke změně zbarvení šedivých vlasů, a to tak, že vypadají žluté, podobně jako nehty. Ke změně barvy vlasu přispívají také vyhřívané žehličky, a dokonce i stylingové výrobky“, říká stylistka. . A když přijde na důležitou otázku „Vytrhnout, nebo ne?, Anabel Kingsleyová je absolutně proti. „Rozhodně byste je neměli trhat. Trvalé vytrhávání chloupků může poškodit vlasový folikul a nakonec vést k trvalé ztrátěvlasů.“

Jak zlepšit zdraví šedivých vlasů, aby byly méně vidět?

Důležité je dle odborníků zvyšovat vlhkost vlasů. Díky ní budou šedivé vlasy méně viditelné. Proto je dobré používat šampony a kondicionéry na bázi vlhkosti. Složky, jako je bambucké máslo, vlasy výborně zvlhčí. Nedostatek vlhkosti naopak může způsobit křehkost vlasů a ty jsou náchylné k poškození a většímu šedivění. Kadeřníci obecně doporučují pro zlepšení vzhledu a kondici šedivých vlasů použít šampon a kondicionér, který obsahuje fialové odstíny a optické zjasňovače. Vhodné jsou i různé multivitaminové potravinové doplňky, které zabraňují vysychání a neživosti vlasů, protože mají zvlhčující účinek, který snižuje svědění a vznik lupů. Budete-li hledat ten správný doplněk, sáhněte po tom, který obsahuje měď, neboť ta brání nástupu šedivých vlasů zvýšením produkce melaninu.

Chcete-li podpořit vlasy ryze přírodní cestou, rozhodně byste měli zařadit do svého jídelníčku vlašské ořechy, které v sobě obsahují prospěšné množství mědi. Díky chroupání vlašských ořechů si tak zvýšíte produkci melaninu, který dodává barvu vlasům. Nebo jiná jídla, která jsou bohatá na měď, jako jsou fazole, špenát a většina masa.

A stejně jako naše tělo potřebuje pravidelné cvičení, potřebuje ho i naše hlava. Častějším šamponováním vlasů masírujeme vlasovou pokožku, což vede dle Madeleine Prestonové k čistému a ​​zdravějšímu vlasu. Masáž našich vlasů znamená, že do pokožky hlavy přenášíme důležité živiny, prokrvujeme ji a vyživujeme vlasové folikuly. Tím, že vedle zdravého životního stylu zařadíme i pravidelnou péči o vlasy, šedivění zcela nezastavíme, ale můžeme ho zbrzdit či již šedivým vlasům dodat krásu a s hrdostí je začít ukazovat.