Jak (si) nezaneřádit (svůj) svět

Začít více přemýšlet o tom, co zatěžuje nejen naši hlavu, ale i okolní svět. Nezabývat se jen sám sebou, ale i prostředím, které nás obklopuje. Žít a myslet ekologicky je cool! Inspirujte se našimi tipy, jak nemít binec ani ve svém vnitřním světě, ani v životním prostoru kolem.

Chemická laboratoř

Schválně se podívejte pod svůj kuchyňský dřez nebo umyvadlo. V mnohých domácnostech by čisticí arzenál vydal na menší drogerii. Abychom domů nevnášeli další a další, potažmo nebezpečné chemikálie, můžeme se vrátit k léty prověřeným receptům na čistění povrchů, praní prádla i osvěžení vzduchu bez průmyslově vyráběných aerosolů. Vraťme se k nejjednodušším prostředkům, které fungují, v domácnosti už jsou, a nehrozí tedy žádné další kupované balíčky a lahvičky. Mezi základní čisticí pomocníky zařaďte kuchyňskou sůl, ocet, jedlou sodu a citron. S mnoha skvrnami si poradí staré dobré jádrové mýdlo. Tito multifunkční siláci zatočí s mastnotou v kuchyni, vodním kamenem, nebo rzí a následně ani nezatěžují životní prostředí. Tleskáme!

Cukr, káva, limonáda

Není jen text tradičního dětského rozpočitadla, ale pro mnohé každodenní malé potěšení. Nalákala vás reklama ke koupi dalšího aromatizovaného zeleného čaje s příchutí exotického ovoce, který prostě musíte ochutnat? Kuchyňská kredenc mnohdy skrývá zpola spotřebované sáčky sypaného a krabičky porcovaného čaje, vyčichlou kávu a umělohmotné kapsle, nefunkční mlýnek či rozbitý french press… Pokud i vaše skříň oplývá těmito poklady, v rámci jarního úklidu a vymetání koutů můžeme uvítat předsevzetí nezatěžování polic, chuťových pohárků i rozpočtu dalšími nákupy. Malý osobní challenge může mít třeba podobu, na kolik dnů vystačí zásoby cukrovinek a čaje, aniž byste museli (a chtěli) kupovat další.

Druhý život

Do staré konvice už čaj neuvaříte, vypadá ale zachovale a zároveň patří k památce na babičku. Loučit se nemusíte. Dobře poslouží jako obal na květináč nebo stylová váza. Stejně tak třeba rozkládací žebřík nemusí být úplně bezpečný pro to, aby unesl tíhu těla, ale na pár polic s květinami poslouží výborně. Prodloužení života věcem nebo udělení druhé šance je možné třeba v jiné domácnosti. Udělá to někomu radost, pomůže? Pak směle posílejte dál.

Poklady z našich zahrad

Určitě stojí za vyzkoušení návrat k přirozeným superpotravinám, které jsou pro naši zeměpisnou polohu typické, ale možná vlivem „hipsterských“ avokádových toastů s chia semínky, lehce pozapomenuté. Uhlíkovou stopu snížíme i tím, že nakupujeme, vaříme a konzumujeme místní suroviny, které na náš stůl necestují přes půlku planety. Za opětovné místo na talířích lobbují jablka, vlašské ořechy, mák, jáhly, luštěniny a kysané zelí. Tip: prolistujte kuchařky, co už máte doma, nebo nahlédněte do sesterského časopisu F. O. O. D.

Poklady ze spíže

Stejný experiment jako s čaji a kávou můžeme vyzkoušet i s domácí spižírnou. Několik let otevřené koření, zbytek mandlové mouky, osiřelá konzerva tuňáka. Pořádný úklid je namístě a rozhodně nepodstupujte dobrodružství v podobě toho, jak staré (a prošlé) zásoby jsou ještě bezpečné. Využijte vlastní zrak, čich a selský rozum při protřídění polic. Ze všeho ostatního, použitelného, je možné si sestavit seznam a jídelníček, jenž lze kreativně využít.

Šatník, kde máte co na sebe

Skříň praská ve švech, ale stejně zase nevíte, co si obléct? Objemnější šatník nutně neznamená variabilnější a šmrncovnější výběr outfitů. Ani překotné nákupy nejnovějších módních výkřiků nezaručí lepší možnosti. Na druhou stranu zase nemusíte v sobě probouzet „duši Marie Kondo“ a vše šmahem vyhazovat. Jaro si samo říká o vyklizení nepadnoucích kusů, i těch, co čekají na méně nebo více kil nositele či návrat trendů minulých sezon. Stejně v 80 % situací oblékáme pouze 20 % toho, co nám visí ve skříni. Není to nabádání ke striktně kapsulovému šatníku, do něhož si obstaráte pouze ty nejikoničtější kousky, které budete nosit do konce života. Oblečení stále zůstává radostí a nejde o volání po úplné askezi. Co však při dalších potenciálních nákupech stojí za zvážení, je etická stránka produkce oděvního průmyslu – pracovní podmínky zaměstnanců, použité materiály, cena, možnosti údržby, to vše kromě oku lahodícího designu. Tip: popřemýšlejte, které české lokální tvůrce a prodejce chcete podpořit, tím že nakoupíte právě u nich (na rozdíl od nadnárodních řetězců), i tím můžete ovlivnit, jak vypadá právě vaše čtvrť.

Pozor, akce sleva

Není vždycky úplně jednoduché proplouvat nákupním centrem, aniž bychom podlehli lákavým nabídkám a zázračným slevám. Právě vnitřní zklidnění a ukázněnost dovoluje zachovat řád a nepodléhat zaručeně výhodným a neodolatelným možnostem. Jen proto, že se aktuálně nabízí produkt s třicetiprocentní slevou, neznamená, že je výhodný zrovna pro mě – opravdu stihnu spotřebovat do uvedeného data – u jídla, mám to s čím kombinovat ve svém šatníku, nebo to není úplně moje správná velikost – u oblečení, potřebuji 35. růžový lak na nehty? Vnitřně a dokonce intuitivně „správné“ odpovědi všichni známe, zkusme se jimi řídit a nepodléhat našeptávajícímu hlasu „vždyť je to tak levné“.

***

(NE)ZANECHAT STOPU

Co můžeme udělat už dnes:

• Mít u sebe látkovou tašku pro případný nákup potravin cestou z práce. • Dávat šanci malým lokálním zaměstnavatelům v pekařství nebo třeba květinářství. • Nespotřebovanou vodu (z láhve ze školy, z varné konvice) využít na zalévání květin. • Dávat věcem druhou šanci – přišít knoflík, zašít rozpáraný šev, nechat opravit podrážku bot. • Přemýšlet o obalech, není to nutně o absolutním bezobalovém nákupu, ale spíše o malých, zvládnutelných krocích – maso od řezníka, nebo v plastové vaničce? • Přemýšlet o ovoci, zelenině a suchých plodech (ořechy), jestli jsou lokálního původu nebo vše cestovalo třeba až z Chile. • Důsledně třídit odpad (i bioodpad z kuchyně). • Začít doma vařit: nejenom z toho důvodu, že opravdu víte, co jíte, máte přehled o použitých surovinách, zpracování, uskladnění. Uvařit více a zamrazit, přemýšlet dopředu o možných kombinacích na talíři. Ani nejde o to, stát se ze dne na den veganem, spíše přemýšlet o zdrojích masa, jeho dodavatelích, zpracování. • Chodit více pěšky, jezdit na kole, využívat městskou hromadnou dopravu. • Využívat možnosti zapůjčení věcí, které potřebujeme jednou za dlouhý čas (týká se třeba i různých zaručeně nutných vychytávek do kuchyně nebo na zahradu), nebo výměny.