Cestuji v myšlenkách

Cestuji v myšlenkách Zdroj: iStock.com

Chybí vám cestování? Zkuste si jednoduše náladu z cest zpátky přivolat

Letos jste kvůli situaci raději zůstali doma a dovolenou odpískali. Maximálně jste si dopřáli dva prodloužené víkendy v české kotlině, na moře jste ani nepomysleli. Kdy zas vyjedete za dobrodružstvím, netušíte. Už teď vám ale chybí energie, kterou si z cest vozíte. Nesmutněte, jde si ji totiž přivolat.

Současná doba je pro cestování velmi zvláštní a nejistá. V posledních třiceti letech jsme si každé cesty za hranice nevážili tolik jako letos. Někdo nevyjel vůbec, někteří změnili plány a alespoň objevili krásy Čech a pár jich spatřilo moře. Proto pokud se vám podařilo v létě vyrazit kamkoliv, je třeba si ten krásný zážitek a pocit svobody připomínat intenzivněji než obvykle. Cestování nám totiž dodává hodně energie a pozitivní nálady, což potvrzuje i mluvčí cestovní agentury Invia Andrea Řezníčková: „Cestování je pro člověka velmi důležité. Rozšiřuje nám obzory, dodává zkušenosti a zážitky nás nabíjejí energií. Z každé cesty se vracíme moudřejší i díky tomu, že v cizí zemi lépe poznáváme sami sebe. Pokud nelze cestovat tolik jako dřív, je třeba si toto bohatství zachovat a naučit se z každé cesty vytěžit ještě mnohem více.“ A jde to velmi jednoduše. Máme pro vás pár tipů, jak cestovat v duši, i když tělo sedí doma. Zvládne to každý.

Obklopte se fotkami

I když to běžně neděláte, tentokrát si fotky z dovolené vytiskněte a doma si je vystavte nebo založte album jako za starých časů. Vystavit si můžete třeba i suvenýry, které jste si přivezli z různých cest. Uprostřed tmavých zimních dnů si často na hezké letní zážitky už ani nevzpomeneme, ale tohle nás bude tak trochu nutit na ně myslet častěji. Pokud jste letos žádné nové zážitky neposbírali, klidně vytáhněte ty z předloni anebo si na internetu najděte fotky míst, která toužíte navštívit. Tento pomyslný wishlist vás možná nepřímo donutí plánovat a odvážit se cestovat i v této zvláštní době. Vytvořte si svou cestovatelskou nástěnku. Nechte zvětšit jednu z fotek a zarámujte ji. Já osobně si z každého místa vozím pohled, a když jich mám kopu, udělám nástěnný obraz z pohlednic. Už nám takové dva zdobí obývací pokoj. Někdy se před ně s rodinou posadíme a vzpomínáme.

Napište blog

K fotkám můžete přidat i zápisky. Můžete napsat deník nebo blog. Pokud je zveřejníte, možná pomůžete lidem, kteří se do podobné destinace chystají, najít tipy, co vidět a zažít. Spousta lidí si ale jen ráda čte cestopisy – umožněte jim to. Napsat můžete také recenzi. Na webu Invia.cz je u každé země a každého hotelu spousta hodnocení od reálných cestovatelů. Přidejte se k nim. „Nemusíte přitom jen hodnotit kvalitu hotelu a služeb, přidejte klidně i tipy na zajímavá místa v okolí nebo se naopak zmiňte o těch, která za návštěvu nestojí. To, co jednou napíšete, zapíše se do vaší paměti mnohem intenzivněji,“ popisuje Andrea Řezníčková.

Vzdělávejte se

Jestliže víte, že se zase nějakou chvíli nikam do zahraničí nedostanete, prodlužte si zážitek z poslední cesty tím, že se jí budete zabývat i po návratu. Porovnejte si zážitky s ostatními cestovateli, přečtěte si knihu o zemi, v níž jste byli nebo do které byste se rádi podívali. Sledujte místní zpravodajství, ať víte, jaké jsou tu nejpalčivější problémy i největší úspěchy. Právě tady se mimochodem nejspolehlivěji dozvíte, jaká omezení se tu reálně dodržují a jaká nálada v zemi panuje. Leccos vám napoví třeba i instagramové účty lidí, kteří v dané zemi žijí.

Objevujte okolí

I na podzim svítí sluníčko, a proto je potřeba toho využít. Takže až takový den přijde, pořádně se oblékněte, do termosky udělejte čaj a běžte si sednout někam ven na lavičku a třeba jen pozorujte, co se děje kolem, o čem mluví kolemjdoucí, jak se vaše město v posledních letech proměnilo. I taková maličkost vás může v lecčem obohatit. Sbalte deku a vyrazte po okolí a objevujte staré rozhledny, památná místa, přírodní úkazy. Když se budete pořádně dívat, najdete jich spousty. Už máte prozkoumané okolí vašeho domu nebo chaty? I některé domy mají svou slavnou minulost.

Vezměte si volno jen tak

Dovolenou si obvykle dopřáváme dvakrát ročně. Jednou k moři (nebo do kempu k rybníku), jednou na hory. Existuje ale mnoho studií, které vám potvrdí, že mnohem přínosnější než jedna dlouhá dovolená je několik kratších. Vyrazte tedy na prodloužený víkend někam do spa. Klidně si ale jen vezměte pár volných dní a dělejte jen to, co máte rádi. Dlouho spěte, zajděte si do kina, vyrazte na výlet, sejděte se s přáteli, které jste dlouho neviděli. Uvidíte, že i díky tomu budete mít podobný pocit, jako byste se vrátili z dovolené.