V roce 2015 ucedl na trh Alessandro Michele jednu ze současných ikon Gucci – kabelku Dionysos. Tradiční mokasíny přeměnil na loaferky s kožíškem. Vzpomínáte?

V roce 2015 ucedl na trh Alessandro Michele jednu ze současných ikon Gucci – kabelku Dionysos. Tradiční mokasíny přeměnil na loaferky s kožíškem. Vzpomínáte? Zdroj: Profimedia.cz

Než vyrazíte do kina: Znáte nejslavnější kousky módního domu Gucci?

Jestli se letos nějaký módní dům vyhřívá pod světly reflektorů, pak je to bezesporu Gucci. Nejen, že konečně vstupuje do kin dramatický příběh rodiny Klan Gucci s Lady Gaga v hlavní roli, ale současně letos slaví neuvěřitelných sto let od svého založení. Při té příležitosti si pojďme připomenout nejslavnější designy a produkty tohoto italského módního titána. 

Na samostatný článek by vydalo i posledních šest let značky pod vedením návrháře s vizáží bonvivánského Ježíše Alessandra Micheleho. Ten z Gucci učinil lovebrand mladých a vytrvale pracuje na tom, aby jeho mnohdy excentrické nápady pronikaly do popkultury. Ať už skrze ambasadory, mezi nimiž září zejména hudebník Harry Styles a jeho boa (a nově třeba také herec Lee Jung-jae ze seriálu Hra na oliheň), zajímavý casting (Kevin ze Sám doma na molu či modelka s Downovým syndromem v kampani na řasenku? Ano!). Anebo skrze ujeté nápady jako replika hlav modelů na přehlídce v roce 2018 – Jared Leto si tu svou později vzal i na Met Gala.

TIP NA VIDEO: Kdo byl Maurizio Gucci, kterého nechala zavraždit jeho žena?

Ale jak tohle všechno vlastně kdysi začalo? Znáte historii módního klanu Gucci, který před sto lety položil základní stavební kámen italské parádivé elegance? Pojďte si ještě před premiérou Klanu Gucci připomenout ty nejzásadnější lidi a produkty, po kterých toužíme dodnes.

Článek pokračuje na následujících kapitolách. >>>

Pokračování 2 / 6

Nadčasové mokasíny

První obchod Gucci s koženými zavazadly a doplňky otevřel ve Florencii v roce 1921 italský obchodník Guccio Gucci. Z malého podniku se přirozeně stala rodinná firma, když do ní vstoupili Gucciho čtyři synové (jediné dceři žádná pozice nepřipadla), kteří po jeho smrti v roce 1953 převzali vedení. Jako módní vizionář se projevil zejména nejstarší Aldo, který téhož roku představil unisexové mokasíny Gucci se sponou ve tvaru koňského udidla. Od 70. let je nosili všichni od Jane Birkin po Leonarda DiCaprio ve filmu Vlk z Wall Street, nicméně největší popularitu si vydobyly v posledních letech díky Michelemu.

Pokračování 3 / 6

Double G

„Gucci sází na sílu identity dokonce víc než Chanel. Není to jen o tom nosit Gucci; musíte tím každému říct, kdo jste,“ píše Christopher Laventy v knize Fashion in Film a ozřejmuje záměr Alda Gucciho, který ve 30. letech změnil logo značky na dvojité G (podobně jako Georges Vuitton využil iniciály svého otce). Na začátku 60. let přišel také s nápadem na sponu ve tvaru dvojitého G – tu, kterou si v 90. letech zamiloval kreativní ředitel Tom Ford a která se v kombinaci s páskem stala jedním z nejsnáze identifikovatelných, ale také nejkopírovanějších doplňků poslední doby. Jak ale podotýká Laventy: „Gucci logo vyvrací veškeré pochybnosti.“

Pokračování 4 / 6

Kabelka Jackie

V 50. letech byla v italském módním domě Gucci představena také kabelka pojmenovaná Constance. Jednoduchý design přes rameno, neutrální plátno a kožené detaily se tehdy zalíbily jedné z nejvlivnějších módních ikon, Jackie Kennedy, která ji tehdy prakticky nesundala z ramene a byla s ní nesčetněkrát vyfotografována. Tato vášeň vyústila v jediný logický krok: V roce 1961 byla kabelka přejmenována na Jackie. V loňském roce slavil tento ikonický model velký comeback v nové, celokožené podobě, která akcentuje současnou touhu po chic minimalismu s vintage nádechem.

Pokračování 5 / 6

Rivalové

Jestli máte pocit, že z návrhářů módního domu Gucci znáte jen Alessandra Micheleho (2015–dosud) a Toma Forda (1994–2004), pak se není čemu divit; jejich éra nyní září skoro současně. Samozřejmě ale nesmíme zapomínat ani na Fridu Giannini (2006–2014), talentovanou návrhářku, kterou Ford přetáhl do Gucci na pozici designérky doplňků, poté co ve Fendi slavila úspěch s baguette kabelkou. Z hlediska směřování módního domu však její působení u Gucci nebylo nijak revoluční, hodně se inspirovala v archivech a představila třeba novou verzi šátku Flora, který nechal Rodolfo Gucci (bratr Alda) vytvořit pro Grace Kelly. Fridin rukopis najdete také ve filmu Rivalové, kde pomáhala navrhovat kostýmy pro Olivii Wilde a Chrise Hemswortha.

Pokračování 6 / 6

Šaty s prostřihem

Už to párkrát zaznělo, ale za nejvíc ikonickou éru Gucci vedle té, kterou reprezentuje Michele, je považována ta Fordova. Američan Tom Ford, jenž letos v srpnu oslavil šedesátiny, se do čela módního domu postavil v polovině devadesátek a vtiskl mu sexuální energii, kterou nasával už coby mladík navštěvující legendární Studio 54. Samet, satén, přiléhavé siluety, prostřihy, šňůrky vykukující z kalhot – to není jen současná móda, to už tu bylo za jeho vlády. Za přelomový model považují historici módy zejména bílé šaty s prostřihem a zlatou sponou z roku 1996, který dokonale reprezentuje Fordovo luxusní a současně sexy pojetí minimalismu. Šaty mají několik variací, ale vždy je jim vlastní jednoduchý přiléhavý střih a kousek odhalené kůže.