Nová éra Celine

Nová éra Celine Zdroj: Profimedia.cz

10 módních událostí, které definovaly rok 2018
Met Gala v církevním
KOnec pravých kožichů
Versace pod Michaelem Korsem
Kaia Gerber Modelkou roku
11
Fotogalerie

Hlava Gucci i šaty Meghan: 10 událostí ze světa módy, které definovaly rok 2018

Jaký byl rok 2018? Z hlediska módy byl bezesporu rokem velkých pozitivních změn, ale také kontroverzí a odchodů. Pojďte si s námi připomenout ty nejvýznamnější.

Černé Zlaté glóby

Co započalo odhalení aféry vlivného producenta Harveyho Weinsteina, vyvrcholilo hnutím Me Too, jehož asi největší a nejprestižnější happenning se odehrál v lednu na Zlatých glóbech. Až na pár výjimek se ty nejslavnější herečky, modelky či filmové tvůrkyně oděly do černé barvy, která symbolizovala jejich sílu a jednotu v boji proti sexuálnímu obtěžování. A částečně také v boji za rovné příležitosti a platové ohodnocení žen, což je i v jinak nablýskaném Hollywoodu stále palčivým problémem.

Černé zlaté glóby
Černé zlaté glóby | Zdroj: Profimedia.cz

Pokračování 2 / 10

Gucci hlavy

Gucci, jedna z nejprogresivnějších značek současnosti, svou únorovou přehlídkou překonala nejen sama sebe, ale snad vše, co bylo doposud v módním světě k vidění. Excentrický kreativní ředitel Alessandro Michele, který panuje Gucci už od roku 2015, dokázal tento módní dům povýšit na fantaskní svět, do něhož chce patřit každý.

Přehlídkou pro podzim a zimu 2018 však přece jen trochu přestřelil, když vyslal a molo modela a modelku s dokonalou replikou vlastní hlavy (mimochodem, její výroba zabrala půl roku). Šlo o jeden z nejkreativnějších projevů v dějinách módy a také jeden z vrcholů "ugly fashion". Otázkou je, co ho ještě může překonat a také jestli po něčem takovém vůbec toužíme.

Gucci hlavy
Gucci hlavy | Zdroj: Profimedia.cz

Pokračování 3 / 10

Konec pravých kožichů!

„Kožešiny? Z toho jsem venku! Nechci zabíjet zvířata, abych mohla tvořit oblečení. Necítím, že je to v pořádku,“ řekla v březnu rozhovoru pro magazín The Economist 1843 Donatella Versace, čímž oficiálně ukončila jednu etapu módního domu. Je to překvapivý a významný krok, protože Versace jsme doposud vnímali jako symbol okázalého luxusu, a co je okázalejší než pravá kožešina?

Jenže svět se mění, největší kupní silou se nyní stává generace mileniálů a i tradiční módní domy se musí přizpůsobit jejich potřebám a požadavkům. Do "no fur" party se už dříve přidali módní domy Armani, Gucci, Tom Ford a letos tedy i Versace. Kdo bude další?

KOnec pravých kožichů
KOnec pravých kožichů | Zdroj: Profimedia.cz

Pokračování 4 / 10

Met Gala v církevním

Kříže a svatozáře ovládly letošní ročník slavnostního večera Met Gala. Tento velkolepý kostýmní galavečer, který se koná v Metropolitním muzeu vždy v první květnové pondělí, je totiž oslavou prolínání módy s uměním a každý rok má jiné téma. Tím letošním byly symboly katolicismu a středověké umění obecně. Nejpamátnější model oblékla „mladá papežka“ Rihanna, která měla na hlavě nádhernou zdobenou mitru a k ní kabát a sexy šaty ze stejného materiálu. Ušil je John Galliano, kreativní ředitel módního doma Maison Margiela.

Met Gala v církevním
Met Gala v církevním | Zdroj: Profimedia.cz

Pokračování 5 / 10

Svatební šaty Meghan

Květen byl také ve znamení netrpělivého očekávání, jaké šaty si oblékne Meghan Markle na královskou svatbu s princem Harrym. Zatímco média spekulovala, že by je mohla ušít australská dvojice Ralph & Russo, ony mezitím ve velkém utajení vznikaly pod taktovkou někoho docela jiného – návrhářky francouzského módního domu Givenchy Clare Waight Keller.

Ta pro Meghan stvořila nečekaně jednoduchou a stylově čistou róbu bez jediného korálku, která byla nejen vyjádřením nevěstina vkusu, ale i symbolickou demonstrací women power. Meghan si Clare vybrala nejen proto, že je Britka (volba lokálního návrháře je v královské rodině tradicí), ale také aby dodala důraz její unikátní pozici v čele domu Givenchy, který předtím po desítky let vedli jen muži.

Svatební šaty Meghan
Svatební šaty Meghan | Zdroj: Profimedia.cz

Pokračování 6 / 10

Smrt Kate Spade

Nečekaná a smutná zpráva nás zasáhla v červnu. Americká návrhářka a zakladatelka stejnojmenné značky Kate Spade, jejíž kabelky zbožňují ženy po celém světě, spáchala ve věku pětapadesáti let sebevraždu.Formálně sice nebyla součástí značky už přes deset let, ale pořád byla její „duchovní mámou“.

Módní svět ji oceňuje mimo jiné jako vizionářku, která si šla vlastní cestou nehledě na to, co si o jejích nápadech budou myslet ostatní. A často právě díky tomu dokázala vystihnout přání a potřeby svých zákaznic lépe než kdokoli jiný. Značka Kate Spade New York slavila letos pětadvacetiny. Místo velkolepých oslav se ale musela zahalit do smutku.

Smrt Kate Spade
Smrt Kate Spade | Zdroj: Profimedia.cz

Pokračování 7 / 10

Versace pod Michaelem Korsem

Kdo si myslel, že Michael Kors už není kvůli svým všudypřítomným kabelkám v kursu, se v září hodně divil. Naopak se mu daří natolik, že si může dovolit pohltit třeba módní dům Versace. A tak také udělal – pořídil ho za 2,1 miliardy dolarů. Tradiční italská značka se tak začlení do nově vzniklé skupiny Capri Holdings Ltd., která už spravuje jednak značku Michael Kors a jednak výrobce luxusní obuvi Jimmy Choo, kterého Kors koupil loni.

Pro fanoušky italského impéria může být dobrou zprávou, že Donatella Versace zůstává nadále kreativní ředitelkou značky a hlavním cílem teď bude hlavně expanze – Michael Kors hodlá navýšit počet kamenných obchodů Versace z dvou set na tři sta, vybudovat fungující e-shop a rozšířit portfolio dámských a pánských doplňků a bot.

Versace pod Michaelem Korsem
Versace pod Michaelem Korsem | Zdroj: Profimedia.cz

Pokračování 8 / 10

Nová éra Celine

Po deset let byla značka Céline symbolem nositelné a sofistikované módy, ve které se ženy cítí sebevědomě a pohodlně. Po deset let ji totiž vedla návrhářka Phoebe Philo, která svou tvorbu postavila na dospělé a intelektuální vizi ženskosti plné minimalismu a oversize střihů. Loni odešla a letos ji nahradil designér Hedi Slimane, kterému vděčíme za to, že v pánském odívání zavedl módu "slim fit" obleků.

Bohužel se rozhodl ve svém androgynním stylu pokračovat i u domu Céline, který nadto přejmenoval na Celine. Zákaznice jsou rozhořčené a jednotlivé kousky z předchozí Philo-éry nabývají na ceně. Uvidíme v následujících letech, jak se tahle prudká změna vlastníkovi, kterým je skupina LVMH, vyplatí.

Nová éra Celine
Nová éra Celine | Zdroj: Profimedia.cz

Pokračování 9 / 10

Loučení Adriany Limy

Devatenáct let, to je kus života! Pro sedmatřicetiletou brazilskou supermodelku Adrianu Limu to představuje nejen polovinu života, ale také roky, které strávila v prestižním týmu andílků Victoria's Secret. Letos přišlo loučení a odchod do pomyslného důchodu, což se na listopadové přehlídce neobešlo bez emocí. Adriana Lima, která od roku 1999 odchodila osmnáct přehlídek VS (s pauzou v roce 2009, kdy byla těhotná) tak následovala svou krajanku Alessandru Ambrosio, která se takto loučila před rokem.

Loučení Adriany Lima
Loučení Adriany Lima | Zdroj: Profimedia.cz

Pokračování 10 / 10

Kaia Gerber Modelkou roku

Mít za mámu Cindy Crawford a nadto podědit její vizáž, to znamená jistou vstupenku do světa světového modelingu. A rovnou na jeho vrchol! Loni teprve šestnáctiletá Kaia Gerber debutovala na newyorském fashion weeku a ještě tentýž rok získala nominaci Fashion Awards v kategorii Modelka roku. A letos ji již vyhrála. Stačilo jí přitom na to pouhých patnáct měsíců kariéry. Tak gratulujeme, Kaio, tohle byl i tvůj rok!

Kaia Gerber Modelkou roku
Kaia Gerber Modelkou roku | Zdroj: Profimedia.cz