Používejte jen takové produkty, které vám pomohou pokožku zklidnit.

Používejte jen takové produkty, které vám pomohou pokožku zklidnit. Zdroj: iStock

...
Krása
3
Fotogalerie

Krásná i bohatá: Za které kosmetické produkty se vyplatí utrácet?

Nejsme tak bohatí, abychom si mohli kupovat levné věci, říká se. Na druhé straně člověk, a žena obzvlášť, se čas od času rád rozmazluje krásnými a často i nepotřebnými radostmi. V jakých případech však můžeme sáhnout i po méně finančně náročných variantách?

Pokud jde o kosmetiku, důležité je hlavně, aby dělala, co má. Jenže co když máte momentálně tak trochu napnutý rozpočet? Pojďme se společně podívat na klíčové hráče na poli krásy, právě do nich má cenu investovat.

TIP NA VIDEO: Jakou kosmetiku si sbalit na cesty?

Odličovač vs. čisticí produkt

My v redakci fandíme tzv. double cleanse systému, tedy dvojímu čištění pleti. Ten spočívá v tom, že večer pleť odlíčíte a teprve poté očistíte. Zjednodušeně řečeno, nejprve odstraníte veškeré líčení a SPF ochranu a potom „umyjete“ pokožku od všeho, co mohlo zbýt po prvním kroku, a toho, co za den sama vyprodukovala. V rámci ranní rutiny (součástí double cleanse systému je i očista po probuzení) se jen zbavíte nočního potu, mazu a dalších, jelikož pokožka pracuje, i když spíte. K prvnímu kroku můžete použít odličovací mléko, pěnu, olej, micelární vodu nebo tuhý odličovač. Majitelky sušší pleti by se měly vyhnout pěnivým produktům, které mají tendenci vysušovat. Pro mastnou pokožku zase mohou být problémem olejové přípravky (nebo ty, které se v olej mění), protože mohou ucpávat póry.

...
... | Zdroj: iStock.com

Na druhý večerní krok nebo ranní očistu se hodí produkty, které mají trochu větší grády. Neznamená to, že by měly obsahovat silné ingredience (třeba alkohol), ale měly by mít schopnost dodat pleti to, co potřebuje, vyčistit ji do přiměřené hloubky a nenarušovat přirozený kožní film. Ze všeho výše uvedeného tak jasně vyplývá, že z této dvojice se vyplatí investovat do čisticího produktu.

Článek pokračuje na další straně. >>>

Pokračování 2 / 4

Sérum vs. hydratační přípravek

Tak tady to bude poměrně jasné. Sérum obsahuje aktivní ingredience v koncentrované podobě. Je navržené tak, aby pronikalo do hlubších vrstev pokožky a tam jí dodalo to, co aktuálně potřebuje. Liší se jen ve svém zaměření, velikosti molekul nebo rychlosti, s jakou pracuje. Díky němu můžete bojovat s únavou, známkami stárnutí, nedostatkem vláhy, ztrátou pružnosti, pigmentovými skvrnami, úbytkem kolagenu atd.

Naproti tomu úkolem hydratačního přípravku je, jak překvapivé, hydratace. Ve srovnání se sérem ovlivňuje obvykle jen vrchní vrstvu pokožky. Zajistí, že vypadá šťavnatější a tak nějak hezčí, ale pokud vás trápí nějaké další problémy, s těmi vám nepomůže (samozřejmě teď nemluvíme o obtížích s nedostatkem vláhy nebo přímo s dehydratací). Ale abychom hydratačním přípravkům neubírali jejich zásluhy, jsou potřebné také proto, že pomáhají pokožce s její obrannou funkcí, spoluvytvářejí ochrannou bariéru, která je důležitá pro celé tělo, a ovlivňují kožní mikrobiom na povrchu pleti.

Krása
Krása | Zdroj: istock.com

Zásadní ale je, že naše pokožka potřebuje jak sérum, tak hydrataci. Už jen proto, že od 20. roku ubývá v pleti vlastní kolagen a kyselina hyaluronová, což znamená, že první sérum, které si kdy pořídíte, bude s velkou pravděpodobností hydratační. A krémy nebo lehké gel-krémy jsou nutností pro všechny typy pleti, dokonce i pro mastnou, jejíž majitelky se někdy hydrataci zbytečně brání. Vítězem tohoto pomyslného duelu utrácení je ale každopádně sérum, právě pro svou schopnost bojovat s „hlubšími nedokonalostmi“.

Pokračování 3 / 4

Sprchový gel (mýdlo) vs. tělové mléko

V tomto případě vám možná přijde zbytečné utrácet za obojí, ale my přesto říkáme, že pokud můžete, volte spíš investici do tělového mléka. Proč? Od sprchového gelu nebo mýdla toho pravděpodobně nikdo z nás nečeká víc, než že bude hezky vonět, pěnit adekvátně našim preferencím a pokud možno nevysušovat kůži. Tělové mléko na druhé straně dodá pokožce hydrataci, obzvlášť teď, v chladnější části roku, kůži mírně zpevní, a to zejména, když ho budete poctivě roztírat, a propůjčí vám příjemnou vůni (když si dobře vyberete) na poměrně dlouhou dobu. Dokáže dokonce zintenzivnit nebo prodloužit výdrž vašeho parfému, pokud si kromě vůně pořídíte i tělové mléko ze stejné řady.

Pokračování 4 / 4

Za co utrácet?

Make-up, korektor, řasenka (obzvlášť máte-li citlivé oči nebo nosíte kontaktní čočky), rtěnky výrazných barev (chyby v krytí nebo výdrži jsou v takových odstínech hodně nápadné).

Kde ušetřit?

Oční stíny, pudry, tvářenky, bronzery, rozjasňovače, nude rtěnky.

A kdy se škudlení nevyplácí?

Když jde o zdraví! Proto se bez milosti zbavte veškeré kosmetické výbavy, která je prošlá, změnila barvu nebo konzistenci, případně se od sebe jednotlivé složky podezřele oddělují. Léčba kožních problémů může být mnohem dražší než pár vyhozených nespotřebovaných produktů.