Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: Instagram @emmy @sabinasocol

Rovné, vlnité, nebo kudrnaté: Víte, jaký máte typ vlasů i jakou péči potřebují?

Kadeře jsou buď rovné, vlnité, nebo kudrnaté. Také jste se dosud řídili pouze tímto jednoduchým rozdělením? V tom případě jste svým vlasům možná upřeli vhodnou péči a přehlíželi jejich skutečné potřeby. Vlasová typologie jde totiž do mnohem větších detailů a řídí se specifičtějšími kategoriemi, které se rozhodně vyplatí znát. Pojďme se na ně podívat.

Asi nejznámější a zároveň také nejpřehlednější je systém klasifikace vlasů podle stylisty Andreho Walkera, který se staral o hřívu například i slavné moderátorce Oprah Winfrey. Jeho typologie vlasů vznikla již v 90. letech a původně byla určena jen pro lepší orientaci v jeho vlastních produktech. S postupem času se ale tabulka stala univerzální příručkou, z níž dodnes vychází vlasoví stylisté i nadšenci do hair care po celém světě.

TIP NA VIDEO: Jak si vytvořit jemné vlny pomocí trojkulmy?

Video placeholde

Základem pro určení typu vlasů je především jejich tvar a to, zda mají tendenci se vlnit či kroutit. Tuto vlastnost určuje tvar vlasového folikulu, který je určen geneticky – čím je oválnější a asymetričtější, tím je vlas zatočenější. Základem typologie je rozdělení do čtyř základních kategorií: vlasy rovné, vlnité, kudrnaté a kadeřavé . Přičemž každá sekce má ještě své podkategorie, které se odvíjejí od přesnějšího tvaru kudrlin.

A proč je dobré svůj vlasový typ znát? Každé kadeře vyžadují specifickou péči. To, co se hodí pro zcela rovné vlasy, nebude vyhovovat kudrnatým, a naopak. Až tedy příště budete vybírat šampon či masku, pamatujte právě i na svůj vlasový typ, nikoliv jen na to, zda je přípravek určený pro podporu objemu nebo lesk.

Vlasové typy a vhodnou péči najdete v následujících kapitolách. >>>

Pokračování 2 / 5

Typ 1: Rovné vlasy

Vaše kadeře nemají jakékoliv tendence se vlnit. Jsou zcela rovné, ať už jsou jemné či pevné. Tento typ hřívy se obecně rychleji mastí, vlasoví stylisté proto doporučují vybírat takové produkty, které jí nepřidají zbytečně další olejovou nálož. Je tedy dobré vyhýbat se hutným maskám a dalším zatěžkávacím přípravkům.

Jaké produkty používat? Ideální pro vás budou lehké spreje, které vlasům dodají texturu. Dejte si zároveň pozor, abyste své kadeře nemyli příliš často – maštění se tím jen podpoří. Skvělým pomocníkem pro vás bude také suchý šampon, nebojte se ho mít stále po ruce.

Pokračování 3 / 5

Typ 2: Vlnité vlasy

Vlasový typ 2A a 2B máte, pokud se zhruba po úroveň očí vaše vlasy nijak zvlášť nevlní a do lehkého tvaru S se zatáčí spíš až u konečků (typ B má vlnu více definovanou). Tuto strukturu si zbytečně narušíte, když budete často používat těžké krémové masky s přidanými oleji.

Jaké produkty používat? Pro podporu objemu u kořínku se nebojte sáhnout po lehkých pěnách, případně gelu, kterým si lehké vlny lépe vydefinujete. Během léta můžete též aplikovat vlasový sprej s mořskou solí, který vám vytvoří oblíbený plážový look.

Do podkategorie 2C spadáte v případě, že se vám vlasy vlní do tvaru S po celé délce už od kořínků. Vaše kadeře jsou zároveň dost pevné a ve vlhku mají sklon se krepatit.

Jaké produkty používat? Obdobně jako v podkategoriích 2A a 2B neuděláte chybu, když do vlasů nastříkáte lehký sprej s mořskou solí. Zároveň používejte pěny, které obsahují složky proti krepatění a podpoří hydrataci. Pokud si vlasy rádi foukáte fénem, používejte spíše difuzér, ať nenarušíte strukturu vln.

Pokračování 4 / 5

Typ 3: Kudrnaté vlasy

Co znamená typ 3A? Vaše kudrliny se již sem tam stáčí do lehkých smyček. Chovejte se k nim proto co nejšetrněji. Rozhodně se nečešte kartáčem a kadeře nenoste dlouho v upnutém culíku – vede to k poškození přirozených kudrlin a následnému padání vlasů.

Podkategorie 3B se vyznačuje ještě menšími smyčkami, které tvoří už skutečně znatelný objem hřívy. Typ 3C pak poznáte podle toho, že vaše kudrliny připomínají nespočet drobných prstýnků, které by zhruba obtočily klasické brčko.

Jaké produkty používat? Kudrnaté vlasy potřebují dostatek hydratace. Vyhněte se produktům obsahujícím silikony a sulfatany, které hřívu zbytečně vysušují, přispívají k jejímu krepatění a poškozují přirozenou strukturu. Zkuste též bezoplachový kondicionér, do vlasů ho pořádně zapracujte prsty a hřívu vždy nechte uschnout bez foukání.

Vyzkoušet můžete také metodu tzv. cowashingu. Při ní během mytí používáte místo šamponu a kondicionéru speciální cowash určený přímo pro kudrnaté vlasy – krásně je vyčistí a zároveň hydratuje. Kadeře díky němu neztratí nic ze svých přirozených olejů, zároveň na nich produkt nezanechá sedlinu.

Zkusit můžete také takzvaný shingling – techniku úpravy vlasů, která obnoví strukturu kudrlin. Jak na to? Mokré vlasy nejprve jemně narovnejte prsty obalenými bezoplachovým kondicionérem a následně jednotlivé prameny otáčejte okolo malíčku do loken. Kadeře nechte přirozeně uschnout, po natočení se jich už vůbec nedotýkejte, ať jejich tvar neponičíte, a máte hotovo.

Pokračování 5 / 5

Typ 4: Kadeřavé vlasy

Prvním podtypem z poslední kategorie – tedy 4A – jsou drobné prstýnky, které jsou tak kudrnaté, že by obtočily čínskou hůlku. 4B se zase vyznačuje kudrlinami v cik-cak tvaru a poslední kategorie 4C je vůbec tím nejkadeřavějším, ale zároveň také nejkřehčím typem vlasů, který se často označuje jako afro.

Jaké produkty používat? Kadeřavé vlasy se velmi rychle vysušují a mají tendenci se lámat, pokud se o ně důkladně nestaráte. Základem by se tak měly stát produkty, které kadeřím dodají hydrataci a potřebné proteiny. V zásobě mějte také hutné vlasové masky a krémy obsahující přírodní oleje a másla.