Štětec na konturování obličeje Make-up Designer Brush, L’Oréal, 399 Kč

Štětec na konturování obličeje Make-up Designer Brush, L’Oréal, 399 Kč Zdroj: archiv firem

Houbička The Original Beautyblender Swirl, Beauty Blender, 450 Kč
Pudrový bronzer Hoola Lite, Benefit, 1090 Kč
Krémový konturující korektor v tužce CCC Stick, odstín Medium a Dark, Gosh, 349 Kč/kus
Konturovací paletka BarePro Contour Face-Shaping Trio, BareMinerals, 1090 Kč
Tekutý rozjasňovač Master Strobing Liquid, odstín Medium/Nude Glow, Maybelline NY, 249 Kč
7
Fotogalerie

Fenomén konturování: Jak si zmenšit nos, zvýraznit rysy nebo zúžit obličej?

Shoduje se představa o dokonale klenutém obličeji s vaším odrazem v zrcadle? Že ne? Potom vám fenomén jménem „contouring“ rozhodně vykouzlí úsměv na tváři. Stačí vědět, jak na něj. 

Co mají profesionální vizážisté v malíčku odjakživa, se nejen u „beauty victims“ aktuálně vyšvihlo mezi témata nejžhavější. Konturování totiž zvládá korigovat většinu disproporcí a nedokonalostí tváře a současně vyzdvihovat vše krásné – a to obyčejnou hrou světel a stínů. Zcela nenápadně (když se to umí) tak promítne do tváře podstatně líbivější look.

Vyvažujte!

Základní pravidlo tvarování obličeje říká, že co je tmavé, ustupuje do pozadí, a naopak vše světlé a rozjasněné vystupuje vpřed. Takže než vůbec s contouringem začnete, je třeba sebekriticky vyhodnotit, co vlastně potřebujete zvýraznit a co potlačit. Obyčejně se přitom vychází z tvaru obličeje, který může být kulatý, oválný, podlouhlý, hranatý či srdcovitý. Ještě na vysvětlenou, konturuje se až dokonale sjednocená tvář, tedy po nanesení podkladové báze a make-upu.

K ruce

K samotnému konturování se nejčastěji používá matný bronzer nebo pudr hnědé barvy, o několik odstínů tmavší, než je pleť, ideálně se studeným, obecně slušivějším podtónem. Teplý nádech dooranžova zpravidla padne jen nazlátlé pokožce. Jako opak těchto ztmavených, potlačených resp. prohloubených partií pak funguje prozáření a zvýraznění, a to buď formou rozjasňovače či světlého korektoru. Jejich konzistence by v každém případě měla jít ruku v ruce se zvoleným bronzerem a také make-upem (či pudrem), aby nevznikaly nežádoucí fleky.

Nejbezpečnější variantou jsou pochopitelně konturovací palety, jež nabízejí veškeré potřebné odstíny ve stejné textuře hezky pohromadě a většinou chytře i s označením, kam která barva patří. Jak už bylo zmíněno, tvarování obličeje by mělo být nenápadnou záležitostí, a proto je nutné veškeré přechody rozetřít co nejvíc do ztracena. V závislosti na konzistenci štětcem, houbičkou, popřípadě prsty.

Místopis

Připravená? Pusťme se do toho! U kulatého obličeje je nejdůležitější zúžení postranních partií. Bronzer se proto nanáší od spánků až ke spodní čelisti s lehkým vytvarováním pod hranami lícních kostí. Rozjasňovač přijde na lícní kosti a střed tváře, tedy čelo, linii nosu a špičku brady.

Oválný obličej je vpodstatě ideální, takže ho stačí prohloubit v partiích pod lícními kostmi tmavou barvou a naopak nasvítit na středu, stejně jako u kulatého. Podobně je na tom i podlouhlá tvář, které se někdy nelichotivě přezdívá koňská hlava. Platí zde stejná pravidla, jen k nim dodejte optické zkrácení, tedy bronzer podél linie vlasů, na spodní čelist a konec brady.

S hranatým neboli čtvercovým obličejem je největší potíž kvůli ostrým rysům, které je potřeba zjemnit. Bronzer tady připadá na přechod spodní čelisti a strany čela u vlasové linie. No a konečně srdcovitý nebo též trojúhelníkový typ tváře nahrává ztlumení nejširší partie čela. To znamená zatmavení po stranách, od linie vlasů až na spánky a lícní kosti. Rozjasnění zůstává klasicky stejné jako u všech předchozích.

Tipy & triky

Fígle s konturováním se pochopitelně dají využít i u korekcí typu široký nos, povislá brada nebo například nevýrazná spodní čelist. I v těchto případech platí stejný režim, tzn. že tmavá upozaďuje, světlá nechává vyniknout. Pokud se tedy trápíte s nosem jako kachnička, naneste bronzer po jeho stranách a hranu nosu naopak projasněte. Rázem bude působit mnohem subtilnějším dojmem. Chcete-li nosík o něco kratší, ztmavte zlehka oblast okolo nozder. U povadlé brady stačí rozetřít tmavší barvu pod spodní čelist. Obličej tím získá nejen štíhlejší rysy, ale současně se i viditelně omladí. No a u málo vystouplých lícních kostí platí ztlumení pod jejich hranou a projasnění linií od jablíček až k uším. Ostatně s celkovým osvěžením vzhledu taky hodně pomůže klasická tvářenka, která by konturování měla ideálně završit.