Video placeholde

Intuitivní stravování. Jak zhubnout bez diety?

Jeho příznivci se řídí zásadou: Naslouchejte organizmu a dejte mu, co si přeje. Protože tělo ví, co potřebuje. Prostě nedržte diety, jezte, na co máte chuť, když máte hlad, a usmiřte se s jídlem. Zní to hrozně jednoduše a lákavě a říká se tomu intuitivní stravování. Ale i tady je dobré znát základní zásady.

Kdo přesně přišel s touto "nedietou", se neví. Podle jedněch zdrojů to byl profesor Brigham Young University z Utahu Stephen Hawks. Sám podstupoval řadu let neustálé hladovění a střídání různých diet a výsledkem byla stále jen nadváha a jojo efekt. Teprve ve chvíli, kdy přešel na intuitivní stravování, shodil 22 kilo, a co je nejdůležitější, váhu si drží a je spokojený.

Základní myšlenkou toho přístupu je naslouchat svým potřebám a Hawks určitě nebyl jediný, kdo na to přišel. Že vaše tělo ví lépe než kniha o hubnutí, co mu dělá dobře. Pokud přemýšlíte, že by to mohla být cesto pro vás, pak zahoďte váhu, kalorické tabulky a přestaňte počítat. Přesto je důležité uvědomit si jednu důležitou zásadu!

Naslouchejte sama sobě

Umění naslouchat svému tělu je nejdůležitější součástí tohoto přístupu. Máte na to opravdu čas? Nehoníte se za zážitky, prací, nejste příliš ve stresu? Umíte se zastavit, ztišit a přijmout se takoví, jací jste?

Nemyslíte si, že když konečně zhubnete, budete úspěšnější a šťastnější? Nechcete zhubnout jen proto, abyste ostatním "ukázali"?

To je totiž alfa a omega celého přístupu – umění smířit se sám se sebou, přestat bojovat proti jídlu a trápit se výčitkami, že jste snědli dort.

Pak teprve budete moci v klidu vychutnat to jídlo, na které máte chuť a o které si tělo říká. Pak teprve vaše tělo bude chtít to, co mu dělá dobře, a ne to, co mu přinese krátkodobé uklidnění, když je ve stresu nebo když se topí ve smutku.

Teprve ve chvíli, kdy dokážete rozklíčovat "Mám chuť na dort proto, že mám hlad, nebo proto, že jsem naštvaná?", pak budete úspěšní.