Heath Ledger.

Heath Ledger. Zdroj: Profimedia.cz / Grafika: Kristýna Dobeš Moučková

Heath Ledger ve filmu Deset důvodů, proč tě nenávidím (1999).
Heath Ledger ve filmu Deset důvodů, proč tě nenávidím (1999).
Heath Ledger ve filmu Deset důvodů, proč tě nenávidím (1999).
Heath Ledger ve filmu Deset důvodů, proč tě nenávidím (1999).
Heath Ledger ve filmu Patriot (2000), kde si zahrál po boku Mela Gibsona.
25
Fotogalerie

Před 16 lety zemřel Heath Ledger. Co jste nevěděli o zesnulém hereckém idolu, kterého milovala celá generace mileniálek?

Začínal jako pohledný kudrnatý mladík v romantických komediích, pak si ale podmanil celý svět, když v roce 2008 zcela mimořádně ztvárnil Jokera v batmanovské adaptaci Temný rytíř režiséra Christophera Nolana. Tato role se mu ale nakonec stala osudnou, neboť 22. ledna 2008 Ledger zemřel – příčinou se stal srdeční kolaps způsobený léky a dlouhodobým fyzickým vypětím. Pojďte si při příležitosti 16. výročí úmrtí připomenout hercovu kariéru i překvapivé momenty, které doprovázely jeho životní roli.

V dětství snil o kariéře režiséra, osud ale tomu chtěl, že se rodák z australského Perthu nakonec nepostavil za kameru, ale před ni. Na konci 90. let si získal srdce celé generace mileniálek coby pohledný hnědooký kudrnáč z romantických komedií. Poprvé o sobě dal výrazně vědět ve snímku Deset důvodů, proč tě nenávidím (1999), kde si střihl roli středoškoláka Patricka. Následovaly snímky Patriot (2000), Příběh rytíře (2001), Ples příšer (2001), Legendy z Dogtownu (2003) a Casanova (2005).

TIP NA VIDEO: Podívejte se na trailer k biografickému filmu o Heathu Ledgerovi.

Video placeholde

Skutečného filmového uznání se Ledgerovi dostalo až s účinkováním ve filmu Zkrocená hora (2005), v němž ztvárnil homosexuálního kovboje Ennise Del Mara. Role australskému herci vynesla první nominaci na Oscara. Ledger se ale ani v této době nevzdával snu stát se režisérem, zároveň se rozhodl, že chce přijímat už jen role v dramatech. Největší kariérní zlom pak přišel ve chvíli, kdy jej Christopher Nolan obsadil do role slavného padoucha Jokera ve snímku Temný rytíř (2008). Ledger se ovšem nedožil premiéry, neboť 22. ledna 2008 byl nalezen ve svém pokoji v New Yorku mrtvý. Bylo mu pouhých 28 let.

Po hercově smrti se spekulovalo o sebevraždě a také o vlivu, který na jeho skon měla příprava na roli Jokera. Domněnky ale nakonec byly vyvráceny, neboť podle soudní lékařské zprávy Ledger zemřel na srdeční kolaps způsobený kombinací léků na spaní a antidepresiv a dlouhodobým fyzickým vypětím.

Za ztvárnění Jokera získal v roce 2009 Heath Ledger in memoriam Zlatý glóbus i Oscara. Při smutném 16. výročí hercova skonu si proto teď pojďme představit deset faktů, které jste o jeho temném ztvárnění nejslavnějšího batmanovského padoucha možná vůbec netušili.

Nevhodný adept na roli Jokera

Dnes si lze jen těžko představit ikoničtějšího představitele Jokera, než je právě Heath Ledger. V době castingu se ale mnohým herec, který byl dosud známý z romantických komedií, zdál nevhodný. Někteří ze štábu pochybovali o tom, zda bude schopen dát postavě nutnou hloubku. Záhy jim ale došlo, že se nemohli mýlit víc.

První herec, který získal Oscara za postavu Jokera

Cesar Romero, Jack Nicholson nebo Roger Stoneburner. Ti všichni ztvárnili postavu Jokera předtím, než mu naprosto jedinečnou podobu vtiskl v roce 2008 Heath Ledger. Nikdo z nich ovšem za svou roli superhrdinského záporáka nedostal ocenění. Ledger v tomto ohledu změnil filmovou historii a zapsal se do dějin jako první herec, který (byť bohužel již in memoriam) získal za Jokera Oscara. V jeho šlépějích šel následně v roce 2020 Joaquin Phoenix, jenž získal sošku za herce v hlavní roli v jokerovské adaptaci Todda Philippse.

Inspirace Mechanickým pomerančem a The Sex Pistols

Nolan se společně s Ledgerem během natáčení Temného rytíře v roce 2007 přiznali, že při vymýšlení Jokera měli velmi podobnou vizi, jak postavu uchopit. Inspiraci pro vytvoření anarchistické, psychopatické a surové postavy našli v postavě Alexe ze slavného Burgessova díla Mechanický pomeranč. Filmová kostymérka Lindy Hemming zase prozradila, že se do jokerovského oblečení promítl styl Sida Viciouse a Johnnyho Rottena z punkové kapely The Sex Pistols.

Příprava v izolaci

Ledger se na svou životní roli připravoval několik týdnů v naprosté izolaci. Podle rozhovorů se uzavřel v londýnském hotelovém pokoji, psal si deník a experimentoval s hlasovými možnostmi. Deník si pak s sebou brával i na natáčení, aby se skrze něj rychleji dokázal vrátit do role psychopata s absolutně nulovou empatií.

Bitka s Christianem Balem

Jednou z nejslavnějších scén Temného rytíře je ta, v níž Batman v podání Christiana Balea vyslýchá Jokera na policejní stanici. Konverzace se neobjede bez pěstí a naražení Jokera na kachlíkovou zeď, která při natáčení dokonce popraskala. Surovost v tomto případě nebyla hraná, neboť Ledger osobně Balea poprosil, aby jej nešetřil a skutečně mu všechny rány zasadil plnou silou. Představitel Batmana se zprvu násilí bránil, Ledger jej ale přesvědčil, že pro uvěřitelnost scény je takové zacházení nutné.

Strach ostatních herců

Herec Michael Caine, jenž v Temném rytířovi ztvárnil Alfreda, pravou ruku Bruce Wayna, se v rozhovoru pro magazín Empire přiznal, že některé scény s Ledgerem byly natolik děsivé, že při nich zapomněl své vlastní repliky. Primárně šlo prý o chvíli, kdy Alfred a Batman sledují video, v němž jim Joker vyhrožuje, a následně o scénu, při níž Joker přeruší party v sídle Bruce Wayna.

Vymýšlení make-upu

Do doby před uvedením Temného rytíře jsme Jokera znali jako uhlazeného klauna s perfektním make-upem. To se ale změnilo s Ledgerovým příchodem na scénu. Na finální vizáži Jokera měl herec značný podíl a právě díky němu má padouch rozmazané a doslova odpudivé líčení, které se zcela vymyká dosavadní image z jiných filmů.

Žádná improvizace

Po premiéře Temného rytíře režiséra Christophera Nolana se šuškalo, že Ledger improvizoval během scény, kdy za doprovodu bombových explozí odchází z gothamské nemocnice v převleku za zdravotní sestru. V jeden moment se zastaví a diví se, že některé nálože nevybuchly, začne mačkat tlačítko na detonátoru, načež proběhne další exploze a on prchá do evakuačního školního autobusu. Pravdou ale je, že v této scéně jel přesně podle scénáře, jeho herecké schopnosti ale byly natolik přirozené a uvěřitelné, že mnohé fanoušky přesvědčil o tom, že scénu obohatil o vlastní momenty.

Filmová pocta dceři

Ještě chvíli zůstaňme u nemocniční scény. Když jde Joker v sesterském mundúru navštívit politika Harveyho Denta, má na hrudi připevněnou jmenovku Matilda, což je jméno Ledgerovy dcery, která se narodila v roce 2005, a bylo jí pouhých 2,5 roku, když herec zemřel.

Režisérské „cameo“

Jak bylo zmíněno v úvodu článku, Ledger se v mládí toužil stát režisérem. A jeho sen se mu alespoň částečně splnil při natáčení Temného rytíře. Nolan totiž herce nechal zrežírovat všechna domácí videa, která ve filmu Joker natáčel se svými oběťmi a rukojmími. Slavný filmový vizionář v těchto scénách nechal Ledgerovi zcela volnou ruku. Nejde ale o jediný Ledgerův režisérský počin. Většinu své herecké kariéry se snažil natáčet každý svůj krok a o svém životě chtěl natočit film. Ten nakonec skutečně spatřil světlo světa, a to devět let po hercově smrti. Snímek nese název Já, Heath Ledger a kombinuje hercovy autentické záběry a rozhovory s jeho rodinou a blízkými.

Jak šel čas s Heathem Ledgerem? Podívejte se do galerie v úvodu článku.