Od prvního vibrátoru až po kinky myšlenky. Zápisky o sexu je pravidelný sloupek Edity Formanové o sexu, ženském těle a sexualitě.

Od prvního vibrátoru až po kinky myšlenky. Zápisky o sexu je pravidelný sloupek Edity Formanové o sexu, ženském těle a sexualitě. Zdroj: iStock.com / Grafika: Kristýna Dobeš Moučková

Chcete mít skvělý intimní život? Pak při sexu nedělejte těchto 6 věcí

Jak se stát sexuální bohyní, jak zažít nejlepší sex života, jak dosáhnout nezapomenutelného orgasmu. Takových návodů jste četli nejspíš už nespočet. Většinou v nich ale najdete jen vyprázdněné fráze a tipy, které vypadají, jako kdyby vypadly z Bravíčka z 90. let, anebo jsou zcela odtržené od reality. Ale upřímně – kdo potřebuje po stopadesáté číst, že má před koitem zapálit svíčky a obléknout si červené sexy prádélko? Pojďme si pro jednou říct, na co byste se naopak během intimní chvíle měli úplně vykašlat.

1. Tajit svůj kink

Vždy jste chtěli vyzkoušet některou z BDSM praktik, erotickou pomůcku, anál nebo nějakou formu fetiše? Řekněte to nahlas a pusťte se do toho. To, že v hlavě držíte určitou sexuální tužbu, je sice hezké, ale partner vám do hlavy nevidí a bohužel vám nepřečte myšlenky. Nestyďte se mluvit o svém kinku, upřímně řekněte, co chcete vyzkoušet nebo co vám přináší potěšení. A že se vám váš protějšek vysměje? Pravděpodobnější je, že se vám sám svěří se svými touhami. A rovnou se můžete pustit do experimentování.

TIP NA VIDEO: Popularizátorka sexu: Jak si užít intimní chvíle během menstruace?

Video placeholde

2. Řešit, jak při sexu vypadáte

Možná se vám to zdá bizarní, ale stále se najdou lidé, kteří řeší, zda jim při sexu nevykukuje druhá brada nebo pneumatika na břiše. Jiní zase lpí na tom, aby na sex došlo ve chvíli, kdy na sobě mají krásné prádlo a mají dokonale upravené vlasy. Ale upřímně, skutečně si můžete užít sex, na který se připravujete pomalu stejně důkladně jako na Vánoce? Když něco řešíte až moc detailně, většinou jsou to pak přesně ty zanedbatelné drobnosti, které vám zážitek zkazí. Skvělý sex si totiž můžete užít klidně po ránu s rozcuchanými vlasy a ve vytahaném tričku. A věřte, že váš partner opravdu řeší úplně jiné věci, než jsou neoholené nohy nebo nějaký fald.

3. Neprojevovat se

Každý má při sexu jiné projevy. Zatímco někdo nepotřebuje vydat ani hlásku a užívá si tichou intimitu, jiní potřebují nastavit decibely na maximum. Vykašlete se na to, zda náhodou při koitu nezníte divně. Projevujte se tak, jak to cítíte. Pokud se budete zbytečně hlídat, přijdete o pořádný kus z celkového prožitku.

4. Nenavádět partnera, co má dělat

Představte si situaci: ležíte na zádech a váš partner vám poskytuje orální sex. Bohužel ale nemá anatomii v malíku a dělá něco, co vás absolutně nevzrušuje. Co uděláte? Budete se zdráhat ozvat, předstírat, že se vám to líbí, a potichu trpět, anebo svůj protějšek navedete a ukážete mu, co se vám líbí? Ano, varianta B je správně. Pamatujte na to.

5. Neozvat se, když se vám něco nelíbí

Komunikovat své tužby a potřeby je jedna věc. Pokud vás ale váš partner tlačí do praktiky, která se vám příčí, anebo po vás vyžaduje styk ve chvíli, kdy ho nechcete, ozvěte se. Sex si musí užít oba partneři a celý akt musí být založený na vzájemném respektu a konsenzu. Není možné kývnout na něco, co ve skutečnosti vůbec dělat nechcete. Pokud ucítíte jakýkoliv nátlak, řekněte rázné ne.

6. Upínat se jen na orgasmus

Co je cílem dobrého sexu? Orgasmus? Ten je rozhodně fajn, ale každý styk k němu nemusí směřovat. Neupínejte se na vyvrcholení – ať už vaše, partnerovo. Je bohužel pravda, že sex často končí ve chvíli, kdy muž ejakuluje, ale tak by tomu rozhodně být nemělo. Právo na orgasmus máte oba dva a stejně tak je zcela v pořádku, když ho z různých důvodů nedosáhnete. Sex je primárně o blízkosti, pocitu bezpečí, odpočinku, vášni a intimitě v mnohem širším slova smyslu, než je pouhá penetrace. Mimochodem, o tom, že sex orgasmem nekončí, jsem psala v jednom z předešlých sloupků. Nedílnou součástí je také takzvaná postkoitální aftercare, která je stejně důležitá jako samotný sex. Nezapomínejte na ni.