Street style v Paříži / Zdroj: Profimedia.cz

Street style v Paříži / Zdroj: Profimedia.cz

Baleríny, Mango, 999 Kč, mango.com / Zdroj: Archiv firem
Baleríny, Pretty Ballerinas, 3370 Kč, zalando.cz / Zdroj: Archiv firem
Baleríny, Repetto, 275 eur, repetto.com / Zdroj: Archiv firem
Bunda, Lioness, 63 eur, lionessfashion.com / Zdroj: Archiv firem
Bunda, Motel Rocks, 84 eur, motelrocks.com / Zdroj: Archiv firem
21
Fotogalerie

Nosili byste je znovu? 5 současných outfitů, které vás okamžitě vrátí do roku 2003

Mysleli jsme si, že tahle móda se už nikdy nevrátí. Byla příliš prvoplánová, často působila lacině a pro celou generaci mileniálů byla i velmi toxická – stačí zmínit bokovky, a už se vyplavují vzpomínky i emoce. Přesto se trendy z let 2000 až 2005 vracejí a obzvlášť se projeví v nadcházející jarní a letní sezoně, která přeje odhalování nejrůznějších partií. Společně s tím se vkrádá otázka: Vypadají současné outfity lépe než ty, které si neseme v paměti? A mohou inspirovat i ty z nás, kteří jsme jimi už jednou prošli?

Y2K vintage denim

Přelom tisíciletí byl obdobím, kdy se z denimu pozvolna stával luxus. Stačí si vzpomenout na rozmach high street značek jako Replay nebo Diesel, které společně udávaly styl tehdejších párty a diskoték, kde nebyla nouze o bokovky, džíny zdobené kamínky nebo se šněrováním místo obligátního zipu. Střih nohavic byl tehdy ještě flare, skinny nastupovaly až později. Jedním z definujících trendů tehdejší doby byl i takzvaný vintage acid denim, tedy úprava ošoupáním do žádoucího „sépiového” tónu, který samozřejmě nosila i princezna nultých let Paris Hilton. A voilà, je rok 2023 a máme ho zpět!

TIP NA VIDEO: 5 typů kalhot, které budeme nosit v roce 2023

Video placeholde

Článek pokračuje v následujících kapitolách. >>>

Pokračování 2 / 5

Malé růžové

Kolem roku 2000 nebyla idolem Barbie, ale její živoucí kopie – Paris Hilton a Elle Woods z filmu Pravá blondýnka. Jejich růžové kreace časem zapadly jako „příliš holčičí” nebo „poněkud laciné“, nyní se ovšem vracejí nejen na vlně trendu barbiecore, ale i s podporou nové vlny feminismu. Jinými slovy – stereotypní nazírání, že žena, jež nosí růžovou, blond a k tomu i podpatky, je automaticky „sexy blbka“, patří do minulého století. Důkazem budiž i současný vřelý comeback herečky Jennifer Coolidge (Bílý lotos), která přesně takový typ ztělesňovala ve filmu Pravá blondýnka.

Pokračování 3 / 5

Bundička na tělo

Křivák je sice věčný, ale aktuálně musí ustoupit zájmu o jiné střihy. Do popředí se totiž letos dostávají sportovní moto bundičky s retro motivy, ale i kožené kousky s vintage patinou (díky značce Miu Miu). Často je provází střih do pasu, přiléhavější silueta, rovný zip a nízký stojáček se zapínáním u krku. Outfit modelky Elsy Hosk jako kdyby vypadl z doby přelomu milénia i díky dlouhé bokové sukni, botám do špičky a malé kabelce na rameno, která si vysloužila pojmenování bagetka. Ženskost je zkrátka znovu v kurzu, i když lehce a záměrně přešlapuje hranice vkusu.

Pokračování 4 / 5

Džíny až na zem

Kdo na přelomu milénia zažil džíny s nohavicemi dlouhými až na zem, nezapomene, jaké výzvy přinášely, když začalo pršet. Vodou a špínou nacucané a ztěžklé nohavice jsme tehdy nosili statečně, zpětně je však vnímáme jako módní peklo, které se snad už nevrátí. A hle, ono se vrátilo, byť spíše jako zajímavý trend pro insta girls než jako každodenní uniforma středoškoláků. Také denimová kabelka nebo válenky UGG jsou ozvěnami minulé doby, které se nyní – podobně jako třeba Brendan Fraser díky filmu Velryba – dočkávají nové vlny zájmu a uznání.

Pokračování 5 / 5

Y2K normcore

Pravda, klasické balerínky nejvíc zpopularizovala Kate Moss, když je ve druhé polovině nultých let začala nosit se skinny džínami. Do té doby se nosily modely s bootcut zakončením anebo „trapně“ rovné. Mileniální normcore, který v tomto případě prezentuje módní influencerka Matilda Djerf, podtrhuje jednoduchý styling se svetrem oblečeným volně přes džíny (nikoli částečně zastrčeným, jak se to nosilo v posledních letech), dámsky projmutým koženým sakem s přiznanými kapsami a malou „bagetkou“ na rameni. Jennifer Aniston by tento outfit bezesporu nenechal chladnou – tehdy ani nyní.