Zdroj: Instagram @elisalevallois, @greceghanem a @anoukyve

Boty, & Other Stories, 129 eur, stories.com
Buklé kabátek, H&M, 1999 Kč, hm.com
Džíny, & Other Stories, 79 eur, stories.com
Kalhoty, & Other Stories, 129 eur, stories.com
31
Fotogalerie

Jak si vylepšit styl? Osvojte si 5 pravidel kontrastního oblékání podle známé stylistky

Při oblékání a sestavování outfitů si často klademe otázku, jestli ten či onen kousek k sobě ladí. Populární stylistka Allison Bornstein, která v posledních měsících proslula díky své wrong shoe theory (pravidlu, že outfit můžete záměrně ozvláštnit i „nevhodnou“ obuví), naopak své klienty a fanoušky na Instagramu učí, že klíčem k dobrému stylu může být mixování kontrastů. Tato metoda vám mimo jiné pomůže najít nové uplatnění pro oblečení, které máte tendenci nosit v zajetých kombinacích. Na jaké protiklady se podle stylistky můžete vždy spolehnout?

Femininní vs. maskulinní

Do ženské módy v poslední době pronikla celá řada oversize kousků, které střihem vycházejí z pánské módy – ať už jde o blejzry s širokými rameny, oblekové kalhoty, baggy džíny nebo nejrůznější vesty. Klíčem, jak tyto kousky nosit, je spárovat je s ryze ženskými elementy. K oversize formálním kalhotám nebo baggy džínům tak můžete zvolit například přiléhavý korzetový top nebo jednoduchý tenký rolák – díky tomu si v širokých nohavicích nebudete připadat jako patnáctiletý puberťák. Přes mini šaty zase můžete přehodit o dvě čísla větší sako. Svébytným pojetím tohoto pravidla je estetika zvaná Blokette, která staví do kontrastu sportovní top nebo bundu s retro nádechem a ultra dívčí kousky v podobě skládané minisukně a ponožek v lodičkách.

TIP NA VIDEO: Jak vrstvit oblečení na podzim a v zimě?

Video placeholde

Článek pokračuje v následujících kapitolách. >>>

Pokračování 2 / 5

Formální vs. ležérní

Dalším intuitivním pravidlem k sestavování outfitů je mixování formálních a ležérních kousků. To se hodí zejména při vymýšlení kombinací do práce, pokud nemáte přesně daný dress code. Svoboda je fajn, nicméně občas nás svádí k přímočarým volbám ve stylu džíny, triko a křivák. Proč tentokrát tyto kousky od sebe neoddělit a nenajít jim nové „protějšky“? Jak je vidět na inspiraci níže, v horní a spodní části oblečení se souběžně objevují ležérní i formální prvky – košile s koženou bundou a oblekové kalhoty s teniskami. Tyto kombinace přináší dokonalý balanc uvolnění a pohodlí, aniž byste rezignovali na profesionální styl. „Obyčejné“ džíny lze naopak párovat s formálnějšími topy, jako jsou romantické halenky, buklé kabátky nebo košile doplněné o pletené vesty.

Pokračování 3 / 5

Hladké vs. chlupaté

Zajímavé napětí může vznikat i mezi rozdílnými materiály. Zejména nyní na podzim se nabízejí všechny ty úžasné copánkové, kašmírové či mohérové svetry, které si přímo říkají o delikátně lesklý protiklad. Ten se nabízí v podobě saténových sukní či kalhot, které outfitu dodávají delikátní lesk a celkově ho pozvedají na luxusní úroveň. Mimochodem, jako variaci na tohle pravidlo můžeme vnímat i aktuální trend transparentních sukní, které si rovněž říkají o „robustnější“ topy – vděčíme za to zejména značce Miu Miu, která na tomto kontrastu staví estetiku podzimní kolekce a aktuálně patří mezi nejvlivnější módní brandy. Pokud se vám tato verze nezamlouvá, vyměňte nepraktickou průsvitnou sukni za krajkové punčocháče a svetr za šaty z jemného úpletu.

Pokračování 4 / 5

Drsné vs. něžné

Další pravidlo je spíše variací na ta, která tu už byla zmíněná, nicméně v současné módě rovněž nachází uplatnění. Na jedné straně stojí omšelé motorkářské bundy s patinou nebo dekadentní kožené kabáty ve stylu Matrixu, na druhé straně něžné krajkové slip dress anebo dívčí skládané mini sukně. Opět jde o mixování ženských a pánských elementů, nicméně tentokrát nejen se zaměřením na střihy, ale i textury oděvu. Kůže zkrátka vždycky bude evokovat rebelii a vzbuzovat respekt, obzvlášť v podobě tmavých svrchníků. Naproti tomu satén, krajka nebo styl školačky reprezentují určitý typ ženské rafinovanosti. Přes slip dress i ke skládané sukni lze samozřejmě obléct také obyčejné černé sako, ale právě kůže dodá outfitu zcela nový rozměr.

Pokračování 5 / 5

„Nudné“ vs. výstřední

I tohle pravidlo můžeme vnímat jako variaci předchozího, jde totiž o podobný kontrast jako ležérní a formální. Nicméně využijete ho spíše při přemýšlení, co si obléknout na neformální večírek, ne do práce. Základem jsou sice nadčasové kousky, které tvoří pilíře šatníku, ty se ale zároveň pokoušíte „rozbít“ něčím nečekaným, co z tohoto řádu vybočuje. Ať už je to výrazný šperk, flitrové kousky, které si uzurpují pozornost, nebo jiné opulentní prvky jako třeba peří na rukávech – někdy nejlépe vyniknou, když jim nebude nic dalšího konkurovat. Na pomyslný moodboard si můžete přidat také modelku Kaiu Gerber z letošní přehlídky Valentinohaute couture. Zdánlivě obyčejné džíny a bílou košili doplňují ultra dlouhé chandelier náušnice a stříbrné balerínky s mašlí.

Kde nakoupíte podobné módní kousky? Podívejte se do fotogalerie v úvodu článku.