První dáma Eva Pavlová si červenou oblíbila jako barvu pro speciální příležitosti.

První dáma Eva Pavlová si červenou oblíbila jako barvu pro speciální příležitosti. Zdroj: Profimedia.cz

První dáma Eva Pavlová a její styl: Jak ho hodnotí Fashion koučka Kamila Vodochodská?
První dáma Eva Pavlová si červenou oblíbila jako barvu pro speciální příležitosti.
Šaty, Reformation, 9050 Kč, thereformation.com
Kabelka, Anna Tran, 3500 Kč, annatran.online
Kabelka, Prada, 2400 Kč, mytheresa.com
37
Fotogalerie

Eva Pavlová potvrzuje: Tohle je nejžhavější barva podzimu. Jak ji zařadit do šatníku?

Tak, jako se říká, že každá nevěsta by měla mít na svatbě něco modrého, dalo by se pro letošní podzim parafrázovat, že každý by si měl pořídit něco červeného. V českém kontextu tento trend stvrdila 28. října první dáma Eva Pavlová, která si na ceremonii předávání státních vyznamenání oblékla červenou večerní róbu. Mimo jiné tak symbolicky zahájila společenskou sezónu, v níž bude mít tento odstín rovněž hlavní slovo. Červená však ve velkém proniká i do každodenních outfitů. Neznamená to, že si nutně musíte pořizovat nový červený kabát, byť by byl bezesporu nádherný a nebudeme vám to rozmlouvat. Tentokrát ale pro vás máme tipy, jak tuto energickou a atraktivní barvu zařadit do šatníku nenásilně, aby se stala vítaným rozptýlením a současně se dala kombinovat s minimálním úsilím.

Kdo se v sobotu 28. října díval na předávání státních vyznamenání, bezesporu ocenil outfit, který si na tuto významnou událost zvolila první dáma Eva Pavlová. Elegantní pelerínové šaty na míru vzešly z dílny módní návrhářky Taťány Kovaříkové, která má bohaté zkušenosti se společenskou módou – její modely si před několika lety dokonce objednala členka britské královské rodiny, Sophie, vévodkyně z Edinburghu a zároveň švagrová krále Karla III. Pro českou první dámu Kovaříková ušila šaty, které nejenže obstojí v zahraniční konkurenci, ale současně se strefují do jednoho z největších trendů podzimní sezóny – červené barvy.

Není to poprvé, kdy Eva Pavlová vsadila na tento odstín – naopak, dá se říct, že patří k pilířům jejího veřejného stylu. Připomeňme, že těsně před inaugurací oblékla první dáma rudý kašmírový kabát od Štěpánky Pivcové, který zkombinovala s blankytně modrými šaty od Zuzany Kubíčkové. Festival Jeden svět pro změnu zahajovala v červeném kalhotovém kostýmu. Červenou róbu s kápí v podobném stylu předvedla také v červnu, kdy byla hostkou na charitativním galavečeru Petry Němcové Happy Hearts.

Pro reprezentantky státu nebo členky královských rodin bývá červená barva v šatníku stálicí, která jim umožňuje vystoupit z davu tmavých obleků. V posledním roce se však stala i módním trendem, který nyní ještě zintenzivnil.

Eva Pavlová oblékla červené rudé šaty s kápí i v červnu na galavečeru modelky a filantropistky Petry Němcové.
Eva Pavlová oblékla červené rudé šaty s kápí i v červnu na galavečeru modelky a filantropistky Petry Němcové. | Zdroj: Profimedia.cz

Červená barva v módě symbolizuje svůdnost, vzrušení, vášeň, sex, drama i energii. Jinak však vyznívá v létě, kdy tyto konotace naplňuje takřka beze zbytku, a jinak na podzim, kdy se dostává do kontextu zahalujících kombinací a mnohem častěji se stává prostředkem, jak outfitu dodat eleganci anebo ho takzvaně rozsvítit. Nadto v sobě má potřebný slavnostní náboj. „Čistá základní červená patří mezi barvy, které sluší všem. Je skoro neutrální, i když většina lidí ji vnímá jako spíš teplou a spíš výraznou,“ ujišťuje v knize Vše, co chcete vědět o módě expertka Ada Bartlová. A právě odstín, který popisuje, tedy základní červená barva, se v poslední době stává kořením, či dokonce kostrou podzimních outfitů, kterých znatelně přibývá nejen na státních akcích, ale také na Instagramu a v rámci módního street stylu.

Jedna vlastnost je pro červenou barvu v aktuální sezóně příznačná: objevuje se nejen v tom nejklasičtějším odstínu, ale i v celé své kráse – neruší ji žádné vzory jako puntíky nebo květiny. To jí dodává na důstojnosti i síle a s tím se pojí i příklon k minimalistickým kombinacím se základy šatníku. V jaké formě lze červenou přimíchat do podzimních outfitů, aby působila nenuceně a aktuálně?

5 tipů, jak na podzim do šatníku přidat červenou, najdete v následujících kapitolách. >>>

Pokračování 2 / 6

Svetr

Obyčejný, jednoduchý, a přesto magicky přitažlivý – to je červený svetr, který ve spojení s modrými džíny evokuje v podstatě klasický outfit – přesně takhle se oblékala Audrey Hepburn ve filmu Dva na cestě (1967), do paměti se také nesmazatelně vryla fotografie Farrah Fawcett na skateboardu, která má na sobě červenou mikinu a džíny do zvonu. Před pěti lety zažily červené svetry malý comeback prostřednictvím outfitů Belly Hadid nebo Alexy Chung a letos jejich kouzlu budeme podléhat znovu. Modré džíny nejsou mandatorní, nicméně jednoduchost červenému svetru stále sluší nejvíc – třeba ve spojení s černými kalhotami nebo koženou sukní.

Pokračování 3 / 6

Ponožky

Kdybyste si měli pořídit jen jednu červenou věc na sebe, mohly by to být ponožky. Ne, neděláme si legraci. Je zřejmé, že klasické spojení bílých ponožek v mokasínách už se postupně vyčerpává, a módní nadšenci hledají nové cesty. Hladké červené ponožky bez vzorů se stávají překvapivým prvkem dámských outfitů, do kterých vstupují buď jako solitéry, nebo se potkávají s dalšími stejně barevnými akcenty. Jak dokazuje následující módní inspirace, červené ponožky lze snadno zakomponovat do pánsky pojatých outfitů, hravých kombinací ve stylu school girl a rovněž do minimalistických kreací ve stylu černý základ a červené doplňky.

Pokračování 4 / 6

Kabelky

Když už jsme u doplňků, je zřejmé, že právě zde má červená barva největší potenciál. Nejprve se ale zastavme konkrétně u kabelek. Jestli si můžete dovolit rozšířit svou sbírku o karmínový model, rozhodně neváhejte. Uvažovat přitom můžete dvojím směrem: velkým taškám na rameno sluší na podzim spíše tmavě červené a bordó odstíny, zatímco v klasické červené si pořiďte raději drobný model, který se pak může stát pomyslnou třešničkou na dortu. Nemusíte si přitom lámat hlavu s tím, k čemu takovou kabelku unosíte, nejlépe totiž ozdobí úplně jednoduché outfity v základních barvách na spektru černé, šedé, béžové, bílé či modré v případě denimu.

Pokračování 5 / 6

Sukně a kalhoty

Zatímco červený svetr patří svým způsobem k módní klasice, červenou sukni či kalhoty stále vnímáme jako výstřednější kousky, které nacházejí častější uplatnění v létě, kdy obecně nosíme jednodušší outfity a nelámeme si hlavu s vrstvením. To bezesporu platí, nicméně i zde se nabízí paralela s červenými a bílými ponožkami. Jde o to, že bílé kalhoty a sukně se čím dál častěji přesouvají i do podzimní módy, tedy alespoň dokud to počasí umožňuje. Stejně tak ale můžete uvažovat i o červených kouscích, které v kombinaci s černou koženou bundou, kašmírovým svetrem nebo sportovnějším bomberem nabývají svěží a neokoukaný potenciál.

Pokračování 6 / 6

Ležérní doplňky

Rudá dokáže dodat outfitu punc elegance i dramatu, stejně tak ho ale umí pouze jemně okořenit, aniž by ztratil cokoli ze své ležérnosti. Jestli máte před touto barvou respekt, ale současně vás láká, není nic snazšího než se vydat cestou každodenních doplňků. Kšiltovka či tenisky navíc ve spojení se zářivým odstínem evokují sportovní estetiku 80. let, což je v éře vintage módy žádoucí. Červená šála se zase ukáže být skvělou společnicí, až nastane období dlouhých vlněných kabátů a bude potřeba je něčím rozsvítit – těm letošním totiž vládne hlavně černá, šedá a hnědá. Červené nicméně velmi sluší i spojení s tmavomodrou či khaki.

Kde seženete nejlepší červené kousky? To zjistíte v galerii v úvodu článku.