Zdroj: Instagram @elodieromy, @francescasaffari a @lara_bsmnn

Arket, 99 eur, arket.com
Arket, 119 eur, arket.com
Arket, 119 eur, arket.com1
Arket, 129 eur, arket.com
36
Fotogalerie

Podzimní láska: Svetr, jehož popularitu odstartovala Taylor Swift, je zpátky na scéně

Kašmírový je základ, pruhovaný můžete nosit celý rok, nicméně trendem letošního podzimu se stává svetr s copánkovým vzorem, který ze všeho nejvíc evokuje podzimní náladu. Aby také ne, když původně vznikl proto, aby odolával nástrahám nejzákeřnějšího počasí. Neméně univerzální je ale i jeho módní potenciál.

Copánkové svetry (v angličtině cable knits) se do módy začaly vracet zejména v posledních třech letech. Velký podíl na tom má zpěvačka Taylor Swift, která se pro své melancholicky laděné album Folklore nechala zvěčnit v krémovém copánkovém roláku. Od té doby je tento příjemný kousek oděvu opět vnímán jako jeden ze symbolů podzimního hygge.

TIP NA VIDEO: Jak poznat kvalitní vlněný svetr a jak o něj správně pečovat?

Video placeholde

Nicméně už samotný design naznačuje, že copánkové svetry mají mnohem delší historii. Jejich vznik je spjat s Aranskými ostrovy, které náleží k Irské republice a kde se začaly plést už v roce 1882. Díky relativně přívětivému podnebí zde v podstatě nemrzne, ale zato hodně fouká a prší. Místní, kteří se živili především farmařením a rybolovem, proto potřebovali pořádné, ideálně voděodolné svetry. Tak vznikly aranské pleteniny, původně vyráběné z neopracované vlny, která si zachovávala své přírodní oleje, díky nimž byly svetry nepromokavé. Dodnes se také vyznačují rozmanitými vzory, které symbolizují některý z aspektů života na ostrovech – a lidé je rozlišují podobně jako třeba u nás kroje nebo ve Skotsku vzor a barvy tartanové kostky.

Aranské svetry zůstaly lokální záležitostí až do 30. let minulého století, kdy pronikly na pevninské Irsko. Módou se však staly až díky Elizabeth Zimmermann – britské návrhářce a učitelce pletení, která právě ve 30. letech emigrovala do USA (v 80. letech zde měla svou vlastní pletací televizní show). Průlom pak nastal v roce 1958, kdy se její copánkový svetr ocitl na stránkách Vogue. Netřeba dodávat, že od té chvíle prakticky až dodnes svetry inspirované původní aranskou estetikou nevyšly z módy. Jestli chcete originál, mrkněte na web Aran.com – jejich kousky ze směsi merina a kašmíru jsou cenově relativně dostupné. Současnou stylovou inspiraci pak najdete ve fotogalerii.

Alexander McQueen podzim/zima 2023
Alexander McQueen podzim/zima 2023 | Zdroj: Profimedia.cz

Hermès podzim/zima 2023
Hermès podzim/zima 2023 | Zdroj: Profimedia.cz

Gabriela Hearst podzim/zima 2023
Gabriela Hearst podzim/zima 2023 | Zdroj: Profimedia.cz

Max Mara podzim/zima 2023
Max Mara podzim/zima 2023 | Zdroj: Profimedia.cz

Zimmermann podzim/zima 2023
Zimmermann podzim/zima 2023 | Zdroj: Profimedia.cz

Kromě Taylor Swift se letos do aranských nebo obecně copánkových svetrů zamilovali i módní návrháři. Různě propracované a řemeslně neméně dokonalé varianty byly k vidění v podzimních kolekcích například u Alexandera McQueena, Gabriely Hearst, Max Mary, Hermès nebo značky Zimmermann. Copánkové svetry zažívají „svůj moment“ i na Instagramu – za svůj ho berou stylové Pařížanky, ale i milovnice vintage oversize kousků v pánském stylu. Tradičně se objevuje model v typickém krémovém odstínu, v kolekcích (a v naší fotogalerii) najdete ale i další barvy, a to včetně trendy červené. Obecně si copánkové svetry žádají ležérní kombinace, kterým dodávají romantickou texturu – vedle obligátních džínů je můžete nosit třeba k tmavým oblekovým kalhotám nebo jednoduché saténové sukni.

Plán

Krásné copánkové svetry z aktuálních kolekcí najdete v galerii v úvodu článku.