Známe nominace na Oscary 2024! Kde můžete vidět tituly, které mají největší šance vyhrát?

Známe nominace na Oscary 2024! Kde můžete vidět tituly, které mají největší šance vyhrát? Zdroj: iStock.com, Searchlight Pictures, Apple TV+, Warner Bros., Universal Pictures / Grafika: Kateřina Špičáková

Oscar 2024: Nominace má Barbie, Oppenheimer i Chudáčci. Kde vidět filmy s největší šancí na vítězství?

96. ročník Cen Akademie zná své nominované. O Oscara pro nejlepší film roku 2023 – asi nejprestižnější filmovou trofej světa – zabojuje celkem deset titulů. Kromě favoritů, mezi něž patří historický velkofilm Oppenheimer nebo stylizovaná černá komedie Chudáčci, se v seznamu objevil také životopisný Maestro nebo soudní drama a festivalový hit Anatomie pádu. Kde můžete filmy nominované v hlavní kategorii vidět? Některé hrají v českých kinech, jiné už nabízejí streamingové služby. Slavnostní ceremoniál předávání Oscarů proběhne 10. března 2024.


Oppenheimer: 13 nominací

Historický velkofilm Christophera Nolana o vynálezci atomové bomby Robertu Oppenheimerovi posbíral nejvíc – celkem třináct – nominací. Dle očekávání bodoval v technických kategoriích, šanci na hereckou sošku ale mají i Cillian Murphy, Robert Downey Jr. a Emily Blunt. Sám Nolan může dostat Oscara za nejlepší režii i nejlepší adaptovaný scénář. Oppenheimerastále hrají v některých kinech, streamovat ho zatím nelze; za jednorázový poplatek si ho ale můžete zapůjčit na Apple TV+ nebo O2 TV.

Nejvíce nominací, celkem třináct, má historický velkofilm Oppenheimer.
Nejvíce nominací, celkem třináct, má historický velkofilm Oppenheimer. | Zdroj: Universal Pictures

Chudáčci: 11 nominací

Černá sci-fi komedie s fantaskními a hororovými prvky o emancipaci (ne)živé mladé ženy Belly Baxter si hrdě může přičíst jedenáct oscarových nominací. Zasloužené jsou všechny, největší šance na sošku má ale Emma Stone jako představitelka hlavní ženské role. Za nejlepší režii ale klidně může vyhrát i Yorgos Lanthimos a Jerskin Fendrix za nejlepší hudbu. Chudáčci jsou v českých kinech k vidění od 25. ledna 2024.

Černá hororová komedie Chudáčci má 11 oscarových nominací.
Černá hororová komedie Chudáčci má 11 oscarových nominací. | Zdroj: Atsushi Nishijima / Searchlight Pictures

Zabijáci rozkvetlého měsíce: 10 nominací

Drama Martina Scorseseho o systematickém vyvražďování bohatého indiánského kmene Osedžů získal celkem deset oscarových nominací včetně těch za nejlepší kameru, střih, hudbu, kostýmy a výpravu. Scorsese je nominován za nejlepší režii a Lily Gladstone má velkou šanci odnést si trofej za nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli. Zabijáci rozkvetlého měsíce jsou od 12. ledna 2024 v nabídce Apple TV+.

Dobový krimi thriller Zabijáci rozkvetlého měsíce má deset oscarových nominací.
Dobový krimi thriller Zabijáci rozkvetlého měsíce má deset oscarových nominací. | Zdroj: Apple TV+

Barbie: 8 nominací

Růžová feministická komedie Grety Gerwig a Noaha Baumbacha Barbie bude bojovat celkem o osm Oscarů, z toho hned dvakrát v kategorii Nejlepší původní píseň, kde se hitovka I'm Just Ken utká s baladou What Was I Made For?. Na hereckého Oscara jsou nominováni Ryan Gosling a America Ferrera, ale ne Margot Robbie. Stejně tak není na Oscara za nejlepší režii nominovaná Greta Gerwig. Barbie od 15. prosince 2023 najdete v nabídce HBO Max.

Feministická komedie Barbie má osm oscarových nominací.
Feministická komedie Barbie má osm oscarových nominací. | Zdroj: Warner Bros.

Maestro: 7 nominací

Životopisný snímek z produkce Netflixu o vztahu hudebního skladatele Leonarda Bernsteina s celoživotní láskou Felicií Montealegre posbíral sedm nominací, například za nejlepší masky, zvuk nebo za nejlepší původní scénář. Šanci na Oscara mají i oba herečtí představitelé titulní dvojice: Bradley Cooper a Carey Mulligan. Maestro je od 20. prosince 2023 k vidění v nabídce Netflixu.

Životopisný Maestro má sedm oscarových nominací.
Životopisný Maestro má sedm oscarových nominací. | Zdroj: Netflix

American Fiction: 5 nominací

Komediální drama s Jeffreyem Wrightem v roli spisovatele, který se rozhodne bojovat proti rasistickým stereotypům, až jim sám propadne, má na kontě pět oscarových nominací včetně dvou hereckých. American Fiction zatím nemá žádné datum české distribuční premiéry ani není k vidění na žádné z u nás dostupných streamingových platforem.

Komediální drama American Fiction má pět oscarových nominací.
Komediální drama American Fiction má pět oscarových nominací. | Zdroj: Metro-Goldwyn-Mayer

Anatomie pádu: 5 nominací

Diváctvem i kritickou obcí opěvované soudní drama o ženě podezřelé z vraždy manžela má zcela právem pět oscarových nominací včetně té pro nejlepší film. Více než zasloužené jsou ale i nominace za nejlepší režii pro Justine Triet a za nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli pro výjimečnou Sandru Hüller. Anatomii pádu si za poplatek můžete přehrát nebo legálně stáhnout na KVIFF.TV.

Soudní drama Anatomie pádu má pět oscarových nominací.
Soudní drama Anatomie pádu má pět oscarových nominací. | Zdroj: Les Films Pelleas / Les Films De Pierre

Zimní prázdniny: 5 nominací

Příběh o mrzoutském profesorovi, který o vánočních prázdninách zůstane trčet v univerzitním kampusu spolu se studentem, protože ani jeden nemá kam jet, má rovněž pět oscarových nominací včetně dvou hereckých pro Paula Giamattiho a Da'Vine Joy Randolph. Za svůj výkon oba před nedávnem získali Zlatý glóbus. Zimní prázdniny budou k vidění v českých kinech od 22. února 2024.

Zimní prázdniny mají celkem pět oscarových nominací.
Zimní prázdniny mají celkem pět oscarových nominací. | Zdroj: Focus Features / Seacia Pavao

Zóna zájmu: 5 nominací

Mrazivý snímek o banalitě zla ilustrované na rodině velitele koncentračního tábora v Osvětimi má pět oscarových nominací a kromě nejlepšího filmu se může stát také nejlepším mezinárodním filmem. Velmi zasloužená je nominace pro režiséra Jonathana Glazera. Zóna zájmu bude k vidění v českých kinech od 15. února 2024.

Historické drama Zóna zájmu má pět oscarových nominací.
Historické drama Zóna zájmu má pět oscarových nominací. | Zdroj: A24

Minulé životy: 2 nominace

Moderní romance režisérky Celine Song o osudové lásce mezi dvěma lidmi, kteří se po dvaceti letech odloučení setkávají na pár společných dní v New Yorku, se v době letních festivalů stala diváckým hitem. Oscarové nominace má dvě, kromě té pro nejlepší film také v kategorii Nejlepší původní scénář. Minulé životy si za poplatek můžete přehrát nebo legálně stáhnout na KVIFF.TV.

Moderní romance Minulé životy má dvě oscarové nominace.
Moderní romance Minulé životy má dvě oscarové nominace. | Zdroj: A24

Máte rádi filmy a seriály? Podívejte se také na: