Zdroj: promo

Test letních parfémů: Která vůně vás přenese do babiččiny kuchyně a která do luxusních spa?

Léto je v plném proudu a s ním první dovolené, pikniky v trávě, pozdní víkendové brunche na oblíbené zahrádce, letní kina a festivaly. Přemýšleli jste někdy nad tím, jak takové léto voní? Jsou to rozkvetlé zahrady, babiččin koláč nebo cigaretový kouř a oblíbený drink? My v redakci jsme se rozhodli vyzkoušet, jak voní léto v oparu citronového košíčku, jasmínu nebo fíků. Jaký je výsledek?

Cosmoss by Kate Moss: Sacred Mist

Testovala Ivona H. S., redaktorka Ženy.cz

Na rovinu se přiznám, že v případě této vůně nedokážu být zcela objektivní, protože Kate Moss od mládí zbožňuju. Nutno však dodat, že spíše kvůli jejímu módnímu stylu. Nová beauty řada Cosmoss by Kate Moss na mě dosud působila spíše jako marketingový tah, navíc její zelená a přírodně laděná prezentace příliš nesouzní s modelkou, která mimo jiné proslula jako party girl devadesátých a nultých let.

Nyní se Kate musím v duchu omluvit. Parfémová voda Sacred Mist totiž nabízí přesně to, co slibuje – povznášející, smyslovou a současně uklidňující vůni, která má spíše povahu tělové péče než typického parfému. Za zmínku též stojí, že vznikala ve spolupráci s homeopatkou. Když jsem se touto směsicí citrusů (pomerančový květ a bergamot), jasmínu, tuberózy, cedru a tonky navoněla, okamžitě mě přenesla někam do prázdninových luxusních spa. Výdrž na kůži, alespoň ta subjektivní, je zhruba půl dne, na oblečení se však drží mnohem déle. Osobně se mi líbí i robustní zelený flakon, který rovněž navozuje očekávání wellness rituálu. Takže ne, není to jen marketing. Je to nová letní láska. 

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Zdroj: Profimedia.cz

Článek pokračuje v následujících kapitolách. >>>

Pokračování 2 / 11

Oraculum: Helenist

Testovala Kristýna D. M., editorka Ženy.cz

Českým parfémům Oraculum jsem propadla vloni v zimě, když jsem si na vánočním LeMarketu pořídila dekadentní Katarzist, který jsem si zamilovala pro jeho těžkou (a mému nosu velmi lahodící) kombinaci růže, oudu, kůže, tabáku a santalu. O to víc jsem se těšila na jejich „letnější“ novinku Helenist, která právě teď přišla do předprodeje.

Vítejte v rozkvetlé zahradě plné voňavých fíků a jemných okvětních lístků. Z byzantské fontány vyvěrá kokosové mléko, které působí jako hedvábí. Vlhký a dřevitý středomořský vzduch zvlní i ty nejrovnější vlasy a hebká pokožka dostane nazlátlý santalový tón,“ láká popisek. Helenist skutečně stojí na specifické vůni fíkových listů, kterou si nelze s ničím splést. Oproti jiným fíkovým vůním i třeba slavnému Diptyque Phylosikos je ale Helenist o něco říznější, svým osobitým způsobem působí chladně a i lehce kovově, což je příjemná a pro mne nečekaná změna. Fík navíc postupně umocňuje zelená nota, jasmín, konvalinka a kokos. A v základu vás čeká ještě cedr, santal, mošus a tonka.

Parfémová novinka, navíc z českého prostředí, mě moc baví, jen mne zklamala slabá výdrž – během dvou hodin totiž na mé kůži není po vůni ani památky.

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Zdroj: Profimedia.cz

Pokračování 3 / 11

BYREDO: Mojave Ghost

Testovala Dominika K., redaktorka Ženy.cz

Mojave Ghost je vůně, kterou jsem chtěla vyzkoušet už několik měsíců. Prakticky od prvního přičichnutí jsem ji nedokázala dostat z hlavy. Už po jednom střiku na zápěstí se rozvine zemitě květinová vůně, která se pomalu rozkládá a dává prostor svému dřevitému, cedrovému základu. Parfém je díky fialkám a santalovému dřevu nádherně pudrový, a zamilují si ho tak hlavně ti, kteří milují vůně čistoty nebo vypraného prádla. Srdce zaplesá také nejednomu milovníkovi minimalismu, neboť krabička i flakón perfektně splňují kritéria typické švédské estetiky. Vůně je unisexová, a i když se může zdát spíš feminní, opak je pravdou – na mužích působí velmi sofistikovaně. Proto pokud vyznáváte onen minimalismus i v počtu produktů v koupelně či se chystáte na dovolenou s příručním zavazadlem, můžete se o parfém podělit s partnerem.

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Zdroj: Profimedia.cz

Pokračování 4 / 11

Francesca Bianchi: Under My Skin

Testovala Ivona H. S., redaktorka Ženy.cz

Na rovinu si pojďme říct, že tento niche parfém se nedostane „pod kůži“ každému. Hodí se spíše pro silné a výrazné osobnosti nebo ty, kteří se alespoň na chvíli chtějí stát někým jiným. Zakladatelka značky Francesca Bianchi své vůně komponuje tak, aby v člověku vyvolávaly vzpomínky. Protože nejsem tak zcestovalá jako Bianchi, jež čerpá inspiraci ze svého života v Marakéši, Amsterdamu nebo Florencii, vybavila se mi jako první vzpomínka na vonné tyčinky nebo návštěvy čajoven, které byly populární na sklonku 90. let a provázely společenský zájem o východní kultury.

Under My Skin je živočišná vůně s orientálním nádechem tvořená tóny ambry, kůže a pižma. Zatímco na mé kolegyni voněla poměrně štiplavě, u mne se rozvinuly příjemnější pudrové tóny – i z toho důvodu bych doporučovala Under My Skin předem vyzkoušet a nekupovat jako dárek. Mix ingrediencí je opravdu pestrý a unikátní: grep, levandule, černý pepř, bulharská růže, karafiát, kosatcové máslo, kastoreum (neboli bobří výměšky), kostus (tropická bylina), santalové dřevo, vanilka, mech... Nutno podotknout, že nejde o parfémovou vodu, ale extrakt, kterého stačí na kůži jen kapka – i tak ho budete intenzivně cítit celý den. Osobně jsem si ho aplikovala na zápěstí, a kdykoli jsem přičichla, nabíjel mě pocitem nevšednosti a nostalgie. Vůni bych doporučila lidem, kteří stejně jako její autorka milují cestování, hledají výjimečnost a nehledí na to, aby se zalíbili všem.

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Zdroj: Profimedia.cz

Pokračování 5 / 11

NOVELLISTA: Citrus Affair

Testovala Kristýna D. M., editorka Ženy.cz

Přiznám se: nejsem žádným milovníkem citrusových tónů v parfémech, a to ani během parného léta. Když jsem poprvé přičichla k Citrus Affair, řekla jsem rezolutní ne. Čím déle jsem ale parfém na zápěstí nechávala rozvonět, tím častěji jsem k němu musela přičichávat a vůně se pro mne během jediného odpoledne stala velmi návykovou.

Co se stalo? Po aplikaci se hlava parfému sice otevírá mandarinkou, citronem, bergamotem a grepem (jednoduše opravdu velmi intenzivní citrusová nálož), po chvíli se ale zpočátku štiplavá a extra svěží vůně začne rozkládat do květinovo-pudrové fáze, které dominuje jasmín, růže, zázvor, pižmo a můj milovaný santal. Říznost byla během pár minut pryč a já podlehla. Značka Novellista mě tímto již ve druhém případě (dlouhodobě totiž používám jejich Saffron Whisper) utvrdila v tom, že přestože jde stále o dost neznámý brand, kvalita a opojnost jejich vůní jsou s ohledem na příznivou cenu velmi příjemné.

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Zdroj: Profimedia.cz

Pokračování 6 / 11

Narciso Rodriguez: Pure Musc

Testovala Dominika K., redaktorka Ženy.cz

Jsem obrovským milovníkem všech parfémů od značky Narciso Rodriguez. Zamilovala jsem se do nich už v dětství, kdy si maminka pořídila klasiku ve formě Narciso Rodriguez For Her. Já ji začala nosit až o několik let později, a nakonec se stala vůní pro mě typickou. Dokonce ke mně tenkrát přitáhla i mého budoucího manžela, který by byl nejraději, kdybych voněla už jenom jí.

Já však potřebovala změnu, ale pro jistotu jsem hledala v osvědčených řadách a zaujala mě právě Pure Musc. Nejen proto, že slibovala pudrový, ale zároveň svěží nádech, nýbrž také proto, že je – jak už název napovídá – primárně pižmová, což jí dodává luxusní, rafinovaný, ale zároveň smyslný nádech. Málokterý parfém voní jako Pure Musc, a pokud si jej zamilujete, s velkou pravděpodobností se k němu budete vracet už navždy. Zajímavá je také možnost vrstvit jej s ostatními vůněmi stejné značky, čímž si můžete vytvořit osobitý parfém.

Její výdrž je velmi diskutovaná, v recenzích najdete oba protipóly. Na mně osobně vůně vydrží velmi dlouho. Na kůži ji cítím celý den, co mě však dostalo, je, jak zůstává na oblečení. Testování jsem začala zhruba před měsícem, kdy jsem ještě nosila baloňák. Ten jsem vytáhla před pár dny do deštivého dne a Pure Musc byl stále cítit!

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Zdroj: Profimedia.cz

Pokračování 7 / 11

Salvatore Ferragamo: Signorina Libera

Testovala Ivona H. S., redaktorka Ženy.cz

Když jsem si k této vůni přičichla poprvé, vrátila mě pocitově o dobrých dvacet a více let nazpět – i z toho důvodu jsem ji dala očichat i své desetileté dceři, která okamžitě ocenila, že jí připadá jako vůně pro dvacetileté slečny. Luxusnější vůně, dodávám já. Její květinovo-ovocná kompozice, tvořená tóny hrušky, bergamotu, elemi, růže, švestky či máslového kosatce, působí nekomplikovaně a přiměřeně svůdně. Po prvotních sladkých tónech přichází na řadu příjemný pudrový a pižmový vjem, který z této vůně činí ideální „závoj“ pro teplé letní dny. Mladším nositelkám bezesporu učaruje i roztomilý flakon zdobený žlutou stuhou – tzv. ikonickou Vara bow, která zdobí i ostatní flakony z řady Signorina. 

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Zdroj: Profimedia.cz

Pokračování 8 / 11

Akro Fragrances: Bake

Testovala redaktorka Dominika K.

Citronová kůra, rum, krém Chantilly, pralinka, třtinový cukr a vanilka. Říkáte si, že se jedná o recept na netradiční moučník? Ve skutečnosti jde o přísady nového parfému značky Akro Fragrances s názvem Bake. Slavný parfémář Olivier Cresp chtěl, podobně jako Marcel Proust v Hledání ztraceného času, cestovat zpět do dětství a vytvořit vůni, která mu připomene jeho oblíbené citronové košíčky v Crumbs & Dollies na Carnaby Street. 

Jak moc se mu povedlo vytvořit přesnou repliku vůně citronového moučníku, nedokážu hodnotit, dokážu si je ale dokonale představit. Parfém skutečně voní jako dezert! Při prvním přičichnutí jsem byla opojena sladkou a zároveň svěží vůní, ve které se chcete koupat. Nebo ji sníst. Následně jsem se obávala toho, jak se bude tato vůně nosit, zda jednoduše nebudu vonět jako jídlo. Bake se ale rozvine do příjemně nasládlého a svěžího odéru, který nepůsobí nikterak rušivě. Naopak splňuje nároky na parfém, který se hodí pro každou příležitost a každé roční období. Jediné, co bych mu vytkla, je ta neutichající touha zaplout do pekárny a vykoupit všechny citronové babety.

Testovala editorka Kristýna D. M.

Kristýna D. M.: Parfémy značky Akro, za níž stojí jeden z nejslavnějších parfumářských „nosů“ světa Olivier Cresp, sleduji už delší dobu a naprosto je miluji. Každá z vůní totiž vychází z jedné podoby závislosti – v nabídce najdete třeba vonnou kompozici inspirovanou kouřem z cigaret, whiskey, sexem nebo tetováním. Novinka Bake je ale úplně jiná. Při její tvorbě si totiž Cresp vzpomněl na citronové koláčky, které v mládí jedl na londýnské Carnaby Street, a vytvořil unikátní gurmánský parfém, který po prvním přivonění doslova chcete sníst.

Zní to děsivě? Nemusí! Kombinace citronové kůry, rumu, krému Chantilly a třtinového cukru je na kůži naprosto famózní. Začátek je příjemně svěží, citrusový, postupně se ale rozvine v hřejivou nezaměnitelnost, která je – jak už to u Akro bývá – naprosto návyková. Velmi si cením také nekonečné výdrže. Parfém jsem totiž na kůži cítila i poté, co jsem po celém dni vyšla z vany. Je to skutečně láska na první i sté přivonění.

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Zdroj: Profimedia.cz

Pokračování 9 / 11

Oraculum: Sensualist

Testovala Dominika K., redaktorka Ženy.cz

Pokud vyznáváte jednoduché vůně, které nejsou složeny z přemíry esencí, neměla by vám uniknout česká značka parfémů Oraculum. Jejich filozofie je založena na originalitě, svéhlavosti a neopakovatelnosti. Parfém zde není pouze výrobek, který použijete každé ráno proto, abyste hezky voněli, je to způsob bytí ve vašem vlastním světě. Oraculum nabízí koncentrované parfémové oleje, které obsahují nejvyšší podíl vonných esencí, a valná většina z nich se nanáší kuličkovým aplikátorem.

Já jsem měla možnost testovat esenci s názvem 21:03 Sensualist, ve které hraje prim jasmín, ale najdeme v něm také ambru a pižmo (ano, téměř nenosím vůně, které pižmo neobsahují). Osobně vůni jasmínu miluji, ale také vím, jak těžké pro mě je najít vůni, která ho v mých očích nezprzní. Oraculum však nabízí jeho perfektní podobu, která voní zvlášť v létě opojně, až hypnoticky. Esenci jsem nanášela na pulzní body (zápěstí, oblast krční tepny i loketní jamky) a musím říct, že výsledek byl omamný. Vůně mě vyloženě uklidňuje, což přisuzuju tomu, že mám jasmínové keře spojeny s dovolenou v Itálii. A výdrž? Na kůži jsem jej cítila víc než tři hodiny.

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Zdroj: Profimedia.cz

Pokračování 10 / 11

Thomas Kosmala: No. 4 Apres L'Amour

Testovala Kristýna D. M., editorka Ženy.cz

Niche značka Thomas Kosmala, na niž pěje ódu stále více parfémových nadšenců, je pro mne velkým objevem letošního roku. Když se mi do rukou dostala jejich „vlajková loď“ – No. 4 Après L'Amour – byla jsem nadšená a nemohla se dočkat prvního přivonění. Tuto vůni mnozí přirovnávají ke slavnému Baccarat Rouge 540 od Maison Francis Kurkdjian a v prvním momentu po aplikaci jsem musela souhlasit. Parfém se nicméně záhy začal proměňovat. Ještě chvíli si ponechal typický ambrový nádech, postupně v něm ale začala převažovat pižmovo-citrusová složka, která Après L'Amour přeměnila na velmi svěží, ryze letní záležitost, která se bude hodit jak na dovolenou, tak na večerní rande na zahrádce.

Výhodou parfému je, že je stejně jako většina niche vůní unisexový. Klidně tedy lahvičku na chvíli půjčte svému partnerovi a vyzkoušejte, jak se rozleží na pánské kůži. Citrusová svěžest s netradičním sexy nábojem je v tomto případě zaručená.

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Zdroj: Profimedia.cz

Pokračování 11 / 11

N.C.P. Olfactives: 101 Clementine Violet Flower

Testovala Dominika K., redaktorka Ženy.cz

Unisexové a veganské. Takové jsou všechny parfémy z dílny N. C. P. Olfactives. Vůně, které vám dají možnost popustit uzdu fantazii a předvést svou představivost. Díky tomu, že je můžete mezi sebou jakkoliv kombinovat a vrstvit, je možné vytvářet neotřelé, originální a osobité kombinace. Já si pro testování letních parfémů vybrala svěží a citrusovou 101 Clementine Violet Flower. Na první přičichnutí ucítíte citrusy, avšak vůně se vzápětí rozvine do harmonického fialkového odéru. V základu je navíc mnou adorované pižmo, které je zde obohaceno o oblíbené tonka boby. Výdrž je optimální – vzhledem k tomu, že se jedná o lehčí a svěžejší vůni, dovolím si tvrdit, že dokonce překvapivě dlouhá v porovnání s těžšími vůněmi jiných značek. 

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Zdroj: Profimedia.cz