Skleněný strop je neviditelná, ale neprorazitelná bariéra, která ženám brání v kariérním postupu.

Skleněný strop je neviditelná, ale neprorazitelná bariéra, která ženám brání v kariérním postupu. Zdroj: iStock.com / Grafika: Kateřina Špičáková

Skleněný strop: Neviditelná bariéra, která ženám brání vystoupat na vrchol

Proč je na významných postech ve vedení firem nebo ve vysoké politice více mužů než žen? Že by to tak prostě vyšlo? Spíš za tím stojí skleněný strop: neviditelná, a zároveň neprorazitelná bariéra, která ženám brání ve vystoupání po kariérním žebříčku až úplně na vrchol.

Co označuje termín skleněný strop?

Skleněný strop je termín, který označuje neviditelnou bariéru, jež určité demografické skupině – obvykle ženám, týká se to ale i rasových menšin – brání v kariérním a společenském postupu. Je to metafora popisující soubor překážek, které ženám znemožňují dostat se na vysoké vedoucí pozice bez ohledu na jejich kvalifikaci a výkonnost, a to zejména v oborech, jimž historicky dominovali muži (finance, obchod, právo, politika).

Skleněný strop vychází z genderových stereotypů, které předpokládají, že ženy jsou méně kompetentní, méně schopné a méně průbojné, a naopak více emocionální než muži, a proto se pro práci na prestižních a vlivných postech nehodí. Ženy se proto ve firemní hierarchii často „zaseknou“ na úrovni středního managementu. V praxi se to může projevovat také tím, že mezi mužem a ženou se srovnatelnými zkušenostmi pracujícími na stejných pozicích jejich nadřízený upřednostňuje muže: například ho častěji vysílá na pracovní cesty, svěřuje mu zajímavější projekty a více zodpovědnosti.

K existenci skleněného stropu přispívá i fakt, že v současné společnosti péče o děti a rodinu leží častěji na ženách než na mužích (více viz druhá směna). Zaměstnavatelé mnohdy předem předpokládají, že zaměstnankyně buď odejde na mateřskou a rodičovskou dovolenou, anebo že starost o rodinu, kterou již má, bude ovlivňovat její výkon v práci. Proto jí ani nenabídnou zajímavou pracovní příležitost, kde by mohla projevit svůj potenciál a schopnosti. U mužů nikdo nic takového nepředpokládá.

To, že ženám není umožněno vystoupat po kariérním žebříčku až na úplný vrchol, a tedy na nejlépe placené pozice, je přímou příčinou existence pay gapu.

3 seriály se silnými hrdinkami, které v práci čelí překážkám a diskriminaci

  • Nesvá, 2016. Hořkosladký komediální seriál s Issou Rae a Yvonne Orji v titulních rolích vypráví o osudech dvou kamarádek z Los Angeles, které se snaží úspěšně proplouvat milostným a profesním životem – a ne vždy to funguje. Pořad divákům nabízí autentickou a současnou životní zkušenost afroamerických žen.

  • The Morning Show, 2019. Jennifer Aniston má v roli televizní moderátorky Alex problém – její dlouholetý pracovní parťák byl obviněn ze sexuálního obtěžování a ona dostává novou kolegyni: mladší, hezčí, energičtější Reese Witherspoon. Výborný seriál zpracovává témata sexismu a ageismu a zkoumá dynamiku mezi ženami a muži (a mezi ženami a ženami) ve vysoce konkurenčním pracovním prostředí.

  • Šílenci z Manhattanu, 2007. Již legendární seriál, který byste si rozhodně měli pustit, pokud vás dosud míjel, ať už vás skleněný strop zajímá, nebo ne. Šílenci z Manhattanu mimo jiné na obrazovky přinesli dvě skvělé ženské hrdinky, které se v šovinistické éře 60. a 70. let nebojí jít za svými kariérními sny navzdory klackům, které jim jejich mužští kolegové hází pod nohy: Peggy Olson (Elizabeth Moss) a Joan Holloway (Christina Hendricks).