Co je to druhá směna – nebo také neviditelná práce? Zdroj foto: iStock.com / Grafika: Kateřina Špičáková

Co je to druhá směna – nebo také neviditelná práce? Zdroj foto: iStock.com / Grafika: Kateřina Špičáková Zdroj: Profimedia.cz

Nakoupit, uvařit, zařídit. Co je druhá směna a jak se jí zbavit?

Vyřídit maily, zazářit na poradě, odvést kvalitní pracovní výkon. Obvolat doktory, zaplatit kroužky, objednat Rohlík. Utíkat domů, uvařit večeři. Vyprat, pověsit, vyžehlit prádlo, naplnit myčku. Poslouchat u toho, proč se Anička už neka s Maruškou – a potom, jak to měl ten druhý dospělý člověk doma dneska v práci hrozně těžké. Jste-li žena, a nedej bože ještě navíc matka, pojem druhá směna se vás pravděpodobně týká. Co přesně znamená?

Druhá směna: Výkon, který nikdo neocení

Druhá směna nebo také neviditelná práce (anglicky doslova unpaid labour) je označení pro všechno, co dělají (zpravidla) ženy v domácnosti poté, co odejdou ze zaměstnání. V současné společnosti stále existuje předpoklad, že žena je primárně pečovatelka (starající se o domácnost a děti) a muž primárně živitel (pracující a přinášející rodině finanční zajištění). V minulosti vdané ženy (zejména měšťanky ze střední a vyšší vrstvy) vlastní práci a majetek neměly a jejich hlavní denní náplní bylo šéfování domácnosti. Dnes něco takového už ale neplatí: málokterá rodina vyjde s jedním příjmem a většinou musí pracovat oba dospělí. Jen na jednom ale leží odpovědnost za péči o rodinný krb.

Druhá směna doslova znamená, že jako ženě vám skončí jedna práce a začíná druhá, za kterou ale nedostáváte plat, často ani žádné jiné ocenění, a automaticky se předpokládá, že ji budete dělat, protože jste žena – obzvlášť to platí pro matky. Je to nakupování, vaření, úklid, pomoc s domácími úkoly, chystání svačin, uspávání...

3 knihy k tématu, které si zaslouží pozornost

  • Rose Hackman: Emotional Labor: The Invisible Work Shaping Our Lives and How to Claim Our Power. Britská novinářka v burcující knize identifikuje problém emocionální práce a na příbězích stovek žen ukazuje, že jsme každý den nucené potlačovat své skutečné emoce, abychom plnily role, jež nám určila společnost. Hackman nezůstává jen u prostého popisu situace: čtenářky vyzývá k akci a radí, jak v sobě objevit sílu se z vyčerpávajícího koloběhu vymanit.

  • Šárka Seydler Kabátová: Máma má práci. Česká novinářka chystá knihu, v níž na příbězích deseti pracujících matek boří mýtus o mámách – superhrdinkách. Cílem publikace, která vyjde v průběhu října 2023, je otevřít diskuzi a ukázat, že zvládnutí profesního a osobního života je specificky pro matky energeticky, emocionálně i finančně náročné.

  • Aneta Martinek: Organizační porno: Měj život ve svých rukou. Ve druhé polovině září 2023 vychází kniha spoluzakladatelky Holek z marketingu, která se zabývá organizací času z pohledu žen. Naše životní zkušenost a společenské postavení jsou natolik specifické, že v oblasti time managementu potřebujeme volit zcela jiný přístup než muži, jimž se obdobné publikace dosud primárně věnovaly.

Manažerka domácnosti

Problém druhé směny není jen ve fyzické práci, která je samozřejmě vyčerpávající. To, že péče o domácnost leží pouze na jednom člověku, s sebou nese především obrovskou mentální zátěž. Jen uklidit a uvařit totiž nestačí: je potřeba mít v hlavě také to, co došlo ve spíži, která žárovka přestala svítit, kdy je potřeba sníst jaký jogurt, protože jinak projde a zbytečně se vyhodí, kdy má kdo jít k lékaři, kdy a kde se platí jaké kroužky, co je potřeba sbalit na školní výlet. Z žen se tak stávají manažerky domácnosti, které mají absolutní přehled o všem, co je doma potřeba (protože někdo ten přehled mít musí). Manažerka sice může delegovat úkoly – na partnera či třeba tchyni – ale už to, že musí úkol někomu předat, vysvětlit mu kontext a podrobnosti a často mu s tím ještě dodatečně pomoci, jí ve skutečnosti vůbec neuleví a výsledná pomoc je v podstatě k ničemu.

Ačkoliv se může zdát, že snadnou pomocí v této problematice je lepší komunikace a dělba domácích prací mezi partnery, tak jednoduché to není. I zde je třeba systémová změna mentality: je nutné, abychom přestali o ženách přemýšlet jako o služkách a o mužích jako o dětech. Řada mužů domácí práce neovládá, protože je to nikdo nenaučil, a ani je nikdo nevedl k tomu, že je normální, aby je vykonávali. A řada žen si zase radši věci udělá sama a podle svého, než aby je pak po partnerech předělávala, i když to třeba ani není nezbytné. Když už se najde rodina, kde jsou oba dospělí skutečně dospělí a dokážou se v péči o domácnost a děti plnohodnotně zastupovat, jsou to opět spíše ženy, kdo čelí odsudkům (více viz Internalizovaný sexismus a strážkyně patriarchátu).

Klíčem je jednoduchá poučka: vychovávat syny stejně jako dcery. Jinými slovy: když malý chlapec uvidí, že jeho otec dělá doma totéž co matka a že mu to ta matka nevysvětluje ani nad ním nestojí jako dozorce, internalizuje si, že je normální, aby se péče o sdílenou domácnost rovnoměrně rozprostřela mezi všechny, kdo v ní žijí.

Odlehčeně: 3 komediální filmy a seriály pro unavené mámy

  • Matky na tahu, 2016. Mila Kunis, Kristen Bell a Kathryn Hahn jako tři zcela rozdílné matky, jež spojuje hlavně fakt, že jsou na pokraji zhroucení ze snahy zvládnout úplně všechno. Když se po jednom extrémně stresujícím dni náhodou potkají v baru, začíná jízda, na jejímž konci čeká přátelství, solidarita i schopnost přiznat: já už prostě nemůžu.

  • Zpátky do práce, 2017 – 2023. Skvělý kanadský komediální seriál sleduje čtveřici matek ze současného Toronta, které se po mateřské dovolené vrací do práce a snaží se zvládnout děti, manžely, domácnost, šéfy, kolegy a u toho si zachovat zdravý rozum, osobnost a smysl pro humor.

  • Smrt nás spojí, 2019 – 2022. Christina Applegate jako výbušná a sarkastická vdova a máma dvou kluků v černohumorném seriálu nachází nečekanou životní spojenkyni a kamarádku v Lindě Cardellini. Ta ale skrývá nepříjemné tajemství. Streamovat můžete na Netflixu.