Ořechová másla frčí jako zdravé mlsání: Je lepší arašídové, nebo mandlové?
V posledních letech se s ořechovými másly roztrhl pytel. Produkty nabízí i influenceři a před Vánoci budete mít nabídek na „zaručeně ta nejlepší“ plné sociální sítě. Když už se pro jejich nákup rozhodnete – bude pro vás lepší arašídové, nebo mandlové?
Tuky hrají klíčovou roli v naší zdravé výživě a jsou nezbytné pro správné fungování těla. Dodávají nám energii, podporují vstřebávání vitaminů a přispívají k celkovému zdraví mozku, hormonů a buněk. Je důležité mít ve stravě tuky, avšak ne všechny tuky jsou si rovny. Dokonalým příkladem je máslo.
Žlutá, mléčná odrůda másla může být při umírněné konzumaci zdravá, ale pokud to s ní přeženete, může to vést k problémům se srdcem. Naštěstí existuje také skvělá alternativa – oříškové máslo. Dnes můžete najít varianty vyrobené téměř z každého druhu ořechů, jako jsou arašídy, mandle, kešu nebo slunečnice.
Jaké z těchto ořechových másel je nejzdravější? Podíváme se na dvě nejoblíbenější možnosti: mandlové a arašídové máslo. Nutričně mají obě varianty podobné množství kalorií, bílkovin, sacharidů, draslíku a zinku na porci. Přesto se mezi nimi rýsuje jasný vítěz. Ale pojďme si to projít krok za krokem.
Zdravé tuky
Většina ořechů obsahuje zdravé tuky, jako jsou mono-nenasycené tuky v mandlovém a arašídovém másle, které mohou snížit riziko srdečních onemocnění a zlepšit kontrolu hladiny cukru v krvi. Dvě polévkové lžíce mandlového másla mají o 25 % více mono-nenasycených tuků než stejné množství arašídového másla, ale arašídové máslo obsahuje více než dvakrát více nasycených tuků. Příliš mnoho nasycených tuků může zvýšit cholesterol a riziko kardiovaskulárních onemocnění. Vítězem je tedy mandlové máslo.
Kalorie
Ořechová másla jsou vysoce kalorická, proto si dejte pozor na množství, které si namažete. Většina ořechů a ořechových másel má podobný kalorický obsah. Dvě polévkové lžíce arašídového nebo mandlového másla mají téměř 200 kalorií. V tomto případě je to tedy „plichta“.
Vitaminy a minerály
Mandlové máslo obsahuje více vitaminu E, železa a vápníku než arašídové máslo. Vitamin E pomáhá zpomalovat zúžení tepen, vápník podporuje zdraví kostí a železo je důležité pro červené krvinky. Arašídové máslo má také vitaminy a minerály, ale v menším množství. Obě másla obsahují draslík, biotin, hořčík a zinek, ale mandlové máslo je vítězem.
Protein
Ořechová másla jsou skvělým zdrojem bílkovin. Arašídové máslo má mírně vyšší obsah bílkovin než mandlové: 7,1 gramu oproti 6,7 gramům. Pro srovnání, velké vejce obsahuje přes 6 gramů bílkovin. Vítěz? Arašídové máslo.
Vláknina
Vláknina vás zasytí a pomáhá udržet zdravou váhu. Všechny ořechy obsahují vlákninu, přičemž mandlové máslo má více než arašídové. Dvě polévkové lžíce mandlového másla obsahují 3,3 gramu vlákniny, zatímco arašídové pouze 1,6 gramu. Mandlové máslo je tedy vítězem.
Cukr
Tohle už je složitější. Zatímco mandlové máslo obsahuje méně cukru, přírodní mandlové a arašídové máslo mají celkově nízký obsah cukru. Je však důležité mít na paměti, že některé značky ořechových másel mohou být slazeny přidaným cukrem.
Ať už se rozhodnete pro jakékoli ořechové máslo, zaměřte se na přírodní varianty. Jinými slovy, vždy pečlivě zkontrolujte štítek ingrediencí a ujistěte se, že neobsahuje cukr.
Co si z toho odnést?
Na striktně nutričním základě je mandlové máslo zdravější než arašídové, ale jen o fous. Vzhledem k tomu, že mandlové máslo je dražší, pokud netrpíte alergiemi, je arašídové máslo stále výbornou zdravou volbou.
Nezapomeňte při výběru ořechových másel sáhnout po těch, která neobsahují žádný přidaný cukr, částečně ztužené oleje nebo trans tuky ani umělé přísady. Štítek by měl obsahovat pouze jednu složku: „arašídy“ nebo „mandle“ a možná špetku soli. Jako u každého druhu jídla je klíčem umírněnost. I když jsou ořechová másla výborná, zkrátka se jimi nepřecpávejte.