Vše je navrženo a realizováno s maximálním ohledem na životní prostředí.

Vše je navrženo a realizováno s maximálním ohledem na životní prostředí. Zdroj: Filip Šlapal

Interiér je vybaven především skandinávským designovým nábytkem, ale najdou se tu i české autorské kousky.
Pracovna je Lukášovým nejoblíbenějším místem v hausbótu. Slovo kancelář dostává tak zcela jiný rozměr.
Minimalismus a ikonické kousky od skandinávských designerů v hausbótu vyniknou.
Interiér je vybaven především skandinávským designovým nábytkem, ale najdou se tu i české autorské kousky.
Hausbót má například vlastní čističku vody či solární panely. Pokud to chcete zažít na vlastní kůži, mrkněte na Airbnb.com.
9
Fotogalerie

Opojení řekou aneb Jak se žije v hausbótu

V tomhle holešovickém hausbótu doopravdy poznáte, co znamená bydlení budoucnosti. Když se pak bavíte s jeho majitelem Lukášem Otevřelem, pochopíte, že tady nejde jen o bydlení. Je vizionář v každém ohledu. Dílo jeho týmu si navíc můžete vyzkoušet na vlastní kůži.

Všechno to přitom začalo jen dobrým marketingovým nápadem. „Chtěli jsme vymyslet prostor, který by přišel za zákazníkem. A hausbót nemusí stát jen na jednom místě, můžete ho přesouvat, kam je potřeba,“ vzpomíná Lukáš.

Život na Vltavě

Nešlo tedy o žádnou odvěkou touhu bydlet na vodě, ta přišla teprve, když už byl hausbót hotový. „Je rozdíl, když se na řeku díváte ze břehu, nebo přímo z její hladiny. To si vás okamžitě získá.“ Designový hausbót, momentálně zakotvený ve slepém rameni řeky Vltavy, jemu a jeho rodině slouží spíš jako víkendová chata a také ho pronajímají přes Airbnb. „Zatím tu nebydlíme natrvalo, ale myslím, že jednou tady skončíme. Teď ale máme děti ve věku, kdy už umí otevírat dveře, ale ještě neumí plavat, takže bychom tu žili v permanentním stresu.“ Na samém začátku, tedy v roce 2007, mělo jít jen o pohyblivý showroom. Dokonce už existovala dohoda s firmou prodávající skandinávský nábytek, jenže do toho vstoupila finanční krize. To už byl ale hausbót téměř hotový, a tak bylo škoda to celé zastavit.

Pracovna je Lukášovým nejoblíbenějším místem v hausbótu. Slovo kancelář dostává tak zcela jiný rozměr.
Pracovna je Lukášovým nejoblíbenějším místem v hausbótu. Slovo kancelář dostává tak zcela jiný rozměr. | Zdroj: Filip Šlapal

Prostor pro kreativitu

Na chvíli se z něj tedy stala POP-UP galerie vystavující fotky architektury a poté všestranný inspirativní prostor, kde probíhaly různé kreativní akce, fotilo se tu, pronajímaly si ho firmy a podobně. „V té době jsem se od známých dozvěděl, že existuje něco jako Airbnb. Pak trvalo ještě asi rok a půl, než jsme se přesvědčili, že je to služba, která spolehlivě funguje, že nám to hosté nezničí. Já tu mám totiž třeba svoje oblíbené desky a starý gramofon, tak to by mě vážně mrzelo,“ směje se Lukáš. Kromě gramofonu si zakládá třeba ještě na svém pracovním stole od Lucie Koldové, který stojí přímo naproti prosklené stěně.

Interiér je vybaven především skandinávským designovým nábytkem, ale najdou se tu i české autorské kousky.
Interiér je vybaven především skandinávským designovým nábytkem, ale najdou se tu i české autorské kousky. | Zdroj: Filip Šlapal

Bydlet se tu dá celoročně

„Přestěhoval jsem si ho sem ze staré pracovny. První den jsem tady ale neudělal vůbec nic. Musíte si totiž nejdřív zvyknout na to, že řeka se dá pozorovat celé hodiny. Teď už to umím, takže jsem nakonec svoji starou kancelář úplně pustil, protože tomuhle se nic nevyrovná.“ Spousta lidí žije na hausbótech jen pár měsíců v roce, tedy v létě, Lukáš ale říká, že léto tady překvapivě není tím nejlepším obdobím.

Koupat se tu moc nedá, i když jsem slyšel, že z řek v metropolích patří Vltava k těm nejčistším.

Je tu dokonce spousta ryb, úplné akvárium. Přesto tu mám ale mnohem radši podzim a jaro, kdy je všechno takové klidnější, barvy jsou hezčí.“ Bydlet se tu ale dá celoročně. „Přes iPhone tam teď můžu pustit topení nebo třeba vytáhnout rolety,“ říká mi Lukáš, když spolu sedíme v kavárně. Dostává se tak k tomu, že tohle bydlení funguje přesně tak, jak to znáte z filmů o budoucnosti, které se však nyní stávají realitou. Nejde ale jen o hi-tech vychytávky.

Hausbót je velmi moderní i po ekologické a ekonomické stránce. „Projektujeme systémy, kdy nevypouštíte vůbec nic do vody, žijete na energii ze slunce, voda se přečerpává a čistí, i pro pohon využíváte sluneční energii.“ Celý hausbót vlastně vyvinul šikovný tým lidí, které má Lukáš kolem sebe. Architektonický návrh pochází od Ateliéru SAD. Interiér je částečně pozůstatkem spolupráce s Konsepti a částečně dílem Lukáše a jeho manželky. Za většinou technologických vychytávek, respektive za požadavkem na ně, stojí taky Lukáš. Je to právě on, kdo vymýšlí, jak a čím by se dal hausbót ještě vylepšit.

„Teď třeba pracujeme na tom, jak zjednodušit jeho přemisťování. Na delší trasy nebo do plavebních komor musíte být opravdu zkušený kapitán, proto vymýšlíme pohonné ústrojí, které se dá jakoby pod hausbót a vy ho pak v pohodě řídíte jen pomocí iPadu.“ Když Lukáše posloucháte a vidíte, že na ruce má nejnovější Apple Watch, a ještě se dozvíte, že jezdí autem na elektřinu, je vám jasné, že tomuhle člověku práce v marketingu nemůže stačit. „V marketingu se každého půl roku ohlédnete a vidíte pár dokončených kampaní, z čehož ale žádné velké uspokojení nepramení. Pomáháte firmám prodávat víc a já jsem tím chřadnul, protože tím nutíte lidi kupovat něco, co někdy vlastně ani nepotřebují. Naopak mě mnohem víc zajímá udržitelnost a omezování spotřeby.“

Jak si pronajmout kus vody?

Holešovický hausbót je v tuhle chvíli sice jediný svého druhu, ale řada dalších jemu podobných už je na papíře. V Česku není příliš lidí, kteří by na tuhle bydlící kulturu byli zvyklí nebo připravení, čemuž nepomáhá ani legislativa, kvůli níž není snadné si na delší dobu pronajmout „kus vody“. Proto se na Lukáše obracejí hlavně klienti ze zahraničí, převážně z Holandska a Německa. „Všechno navrhujeme na míru, přesně podle představ a potřeb zákazníka. I proto je dobré, že se náš hausbót pronajímá – jezdí sem zájemci, aby si to vyzkoušeli a zjistili, co vlastně chtějí.“

Článek připravil časopis OK! Magazine.