Teď musím zabrat, ovuluji.

Teď musím zabrat, ovuluji. Zdroj: iStock.com

Jak sportovat v různých fázích cyklu: Víte, kdy máte největší sílu?

Jestliže pravidelně cvičíte, určitě už jste si všimla, že se vaše výkonnost každý týden mění. A někdy se vám ani cvičit nechce. Za tím ovšem není jen lenost, jak jste si možná říkala. Svou roli hrají i hormony. Abyste si sport nezprotivila nebo mohla plánovat efektivněji tréninky, podívejte se do kalendáře, v jakém týdnu cyklu zrovna jste, a zvolte aktivitu, která se bude tělu líbit, a využije ji ve váš prospěch.

Folikulární fáze

Jedná se o fázi, která přichází po menstruaci. Většina žen pociťuje během těchto dní nárůst energie. Nebojte se ji tedy využít. Zhruba šestý den od začátku menstruace se začíná zvyšovat hladina estrogenů. Psychika ženy je nejstabilnější a žena je i nejvýkonnější. Lépe se vám prokrvují svaly. V tomto období je dobré plánovat závody, zamířit na kardio, posilovat, věnovat se tanci, běhat intervalové tréninky, hrát tenis, zkrátka všechny sporty, kde potřebujete sílu, vytrvalost a výbušnost. Tohle období je také skvělé pro budování hmoty.

Pokračování 2 / 4

Ovulační fáze

Sice jste v této fázi neodolatelná a chcete komunikovat, ale vaše výkonnost klesá. Organismus se snaží šetřit glykogen a dochází k rychlejšímu spalování tuků. Je dobré vyrazit na dlouhé procházky a pořádně si při nich popovídat. Také si tento týden naplánujte skupinové aktivity, jako jsou pilates, zumba nebo powerjoga. Ideální jsou kolektivní sporty, při nich uspokojíte svoji extra silnou touhu být ve společnosti. A bonusem je udržení kondice. V tomto období má velká část žen také touhu po intimním sbližování. Můžete zařadit milování s partnerem v dvojité dávce. Budete spalovat jedna báseň.

Pokračování 3 / 4

Luteální fáze

Mnohé z nás začíná přepadat premenstruační syndrom a přichází únava. „Hladiny testosteronu a estrogenu klesají a hladina progesteronu stoupá. Vaše tělo netouží po zničení ani trhání rekordů. Spíše se tedy orientujte na klidnější pohyb – jógu, plavání, dlouhé pozvolné procházky s veselou hudbou či podcasty v uších. Pohybu se nebraňte, pomůže vám bojovat s výkyvy nálad,“ radí ve své knize Happy Balance Nicole Jardim a Megan Hallett.

Pokračování 4 / 4

Menstruační fáze

Některé ženy touží být při menstruaci spíše samy, proto nevyhledávají skupinová cvičení. Ani silové a vytrvalostní tréninky neoceníte, neboť jste v období, kdy je tělo v nejnižší kondici. „Sport v tomto období není rozhodně zakázán, jen je třeba ve zvýšené míře naslouchat svému tělu. Cvičení samo o sobě zvyšuje cirkulaci v pánevní oblasti a uvolňuje endorfiny, které působí proti prostaglandinům (hormonální látky, které způsobují, že se svaly dělohy stahují během menstruace). Pravidelné cvičení se tedy doporučuje, a zejména pokud máte bolestivou menstruaci,“ vysvětluje MUDr. Štěpánka Peštová, spoluzakladatelka Pesarshop.

Jóga, protahování, pozvolné procházky, badminton s přáteli, pozvolá jízda na koloběžce, zkrátka sport v pomalejším tempu. Jak se v menstruaci dostáváte ke konci, zvyšujte zátěž a pouštějte se do dynamičtějších aktivit. „Vhodné je lehký běh kombinovat s jógou, která podpoří regeneraci svalů a pomůže při zádových bolestech,“ doporučuje i Alice Mičunek (jogavsouladu.cz) a doplňuje: „V období menstruace je velmi vhodné cvičit jemnou jógu, která spíše protahuje a ulevuje od případné bolesti, jen s vynecháním obrácených poloh, jako jsou svíčka nebo stoj na hlavě, a zvýšení nitrobřišního tlaku silovým posilováním svalů v podbřišku, aby se neobrátil tok krve z dělohy do břicha.“