Pozor na slaná jídla!

Pozor na slaná jídla! Zdroj: Pexels

7 jídel, kterými si nevědomky zhoršujete menstruaci

Je to peklo. Cítíme se nafouklé a do toho nás pořád honí mlsná a nejraději bychom snědly vše, na co přijdeme. Ale měly bychom být trochu obezřetné, protože některými jídly si menstruaci můžeme jen zhoršovat. 

Jak? Budeme se cítit ještě odulejší, zhorší se nám nálada a objeví se křeče. Na jaká jídla bychom si tedy v tomto období měly dát pozor?

VIDEO: Co zabírá na bolestivou menstruaci a co je to vlastně PMS?

Video placeholde

Pokračování 2 / 9

Slané potraviny

Během menstruace v těle zadržujeme více vody než obvykle. Proto bychom se měly vyhnout potravinám, které tento proces ještě více podporují. Těmi jsou zejména zjevně slaná jídla, jako jsou brambůrky, ale také třeba polotovary, uzeniny nebo jídla z fast foodů. Sůl totiž napomáhá zadržování vody v těle, která se shromažďuje mimo jiné právě v oblasti břicha.

Pozor na slaná jídla!
Pozor na slaná jídla! | Zdroj: Pexels

Pokračování 3 / 9

Káva

Asi to neslyšíte ráda, alespoň během prvních pár dnů byste měla být s kávou obezřetná. Kofein má povzbuzující účinky, což má ale bohužel vliv i na bolest, která se může znásobit. Kromě toho i kofein pomáhá zadržovat vodu v těle. Jestliže tedy trpíte na bolesti či křeče, vyměňte kávu za čaj, nejlépe ženský, který naopak pomáhá bolesti mírnit.

Kofeinu se raději vyhýbejte.
Kofeinu se raději vyhýbejte. | Zdroj: Pexels

Video placeholde

Pokračování 4 / 9

Cukr

Je to nefér, že zrovna v období, kdy máme pocit, že si čokoládu skutečně zasloužíme, bychom ji měly spíš vynechat. A co víc, ideálně všechna jídla, která obsahují jednoduché cukry. Už takhle totiž hladina cukru v krvi během menstruace připomíná horskou dráhu. Cukr navíc může vyvolávat záněty a má tendenci zvětšovat křeče. Nemluvě o tom, jak během měsíčků vypadá pleť a co na ní může cukr ještě napáchat. Jestli vás honí mlsná, sáhněte proto raději po čerstvém nebo sušeném ovoci.

...
... | Zdroj: Shutterstock

Pokračování 5 / 9

Tučné maso

Během menstruace je třeba dát také pozor na jídla, která obsahují nasycené mastné kyseliny. Ty jsou obsaženy hlavně v tučném mase a uzeninách. Tento tuk totiž obsahuje kyselinu arachidonovou, která produkuje prostaglandiny, které mohou způsobit děložní stahy a křeče. Kromě toho může vést konzumace tučných mas k nadýmání a větší citlivosti prsou během menstruace.

Tučné maso je třeba i maso mleté.
Tučné maso je třeba i maso mleté. | Zdroj: Shutterstock

Pokračování 6 / 9

Alkohol

Alkohol rovněž zadržuje v těle vodu, takže pokud máte problém s tím, že si připadáte nafouklá, raději se mu během měsíčků vyhněte. Pokud ale skleničce z jakéhokoliv důvodu nakonec neodoláte, snažte se ji vychutnávat co nejdéle, případně každou deci vína důkladně prokládejte sklenicí vody, abyste zůstala hydratovaná.

Po alkoholu se budete cítit více nafouklá.
Po alkoholu se budete cítit více nafouklá. | Zdroj: Shutterstock

Pokračování 7 / 9

Bílá mouka

A zase ten cukr! I když to na první pohled nevypadá, i v bílém pečivu nebo v těstovinách se skrývá rafinovaný cukr. Pokud tedy neodoláte porci špaget carbonara nebo čerstvému rohlíku, počítejte s tím, že se vám rozhodí hladina cukru v krvi, což může ovlivnit křeče. Ostatně bílému cukru byste se měla vyhnout i z dalších důvodů, zejména pokud trpíte častými kvasinkovými záněty. Cukr totiž snižuje hladinu pH intimního prostředí, což má vliv na množení bakterií.

I v bílém pečivu se skrývají sacharidy, tedy cukry.
I v bílém pečivu se skrývají sacharidy, tedy cukry. | Zdroj: Shutterstock

Pokračování 8 / 9

Mléko

Kromě toho, že mléko a mléčné výrobky mohou nadýmat, tak během menstruace také zhoršují křeče. Obsahují totiž kyselinu arachidonovou, která stimuluje prostaglandiny, jež menstruační křeče zintenzivňují. Klasické kravské mléko můžete vyměnit třeba za sójové.

Mléko pro těch pár dnů také vynechte, pokud míváte problémy s křečemi.
Mléko pro těch pár dnů také vynechte, pokud míváte problémy s křečemi. | Zdroj: Shutterstock

Pokračování 9 / 9

Co jíst?

Může se zdát, že byste během menstruace měla v podstatě zůstat o hladu, abyste předešla bolestivým křečím, zadržování vody či nadýmání. Ale to se vám jenom zdá. Existují i potraviny, které vám od těchto obtíží pomůžou. Hormonální rozkolísanost vám srovná sója, křeče zmírní čerstvé ovoce a zelenina, které obsahují hořčík a draslík (třeba banány), a vláknina pomůže od zadržování vody v těle.

Čerstvé ovoce a zelenina naopak křeče zmírňují.
Čerstvé ovoce a zelenina naopak křeče zmírňují. | Zdroj: Pexels