Víme, co jíst, abyste měla krásnou pleť bez ohledu na věk i životní prostředí.

Víme, co jíst, abyste měla krásnou pleť bez ohledu na věk i životní prostředí. Zdroj: Shutterstock

Jídelníček pro pleť. Co pomáhá proti vráskám a pupínkům?

Možná už jste během života zjistila, že ještě mnohem víc než špatná péče se na pleti negativně podepíše stres a také to, co jíte. Nebo možná nejíte. Máme pro vás přehled potravin, kterou jsou pro vaši pokožku skvělé hned z několika důvodů.

Proti škodlivému prostředí

Rajčata Dopřejte si každý den pár rajčat nebo alespoň rajčatové pasty a vaše pleť bude až o 30 procent odolnější vůči poškození, které jí způsobuje sluneční záření. Obsahují totiž antioxidant lykopen, který zlepšuje přirozený ochranný faktor pokožky. Je zajímavé, že jeho hladina je ještě vyšší v uvařených nebo jinak tepelně zpracovaných rajčatech. Samozřejmě to neznamená, že byste měla přestat používat přípravky s SPF. Jen vaše pleť dokáže o něco lépe odolávat spálení, když to s pobytem na slunci trochu přeženete.

Kapusta Je jedním z nejlepších zdrojů antioxidantů, jako jsou lutein a zeaxantin, které pohlcují a neutralizují volné radikály tvořené UV zářením. Pouhý jeden šálek kapusty vám navíc dodává 130 % doporučené denní dávky vitamínů A a C, díky nimž je pleť i pevnější.

Rozmarýn Existuje studie, která tvrdí, že pravidelnou konzumací rozmarýnu snižujete až o 60 % riziko, že se vám na kůži objeví melanom. Vyplatí se ho ale jíst i proto, že je skvělý antioxidant, takže pleti pomáhá zbavit se všech škodlivých látek a chrání ji.

Kiwi Je vaše pleť kvůli špatnému počasí, znečištěnému ovzduší nebo třeba klimatizaci čím dál citlivější? Dejte si každý den jedno kiwi, které je bohatým zdrojem vitamínu C. Ten vaši pleť ochrání a ještě jí přidá jas a postará se, aby se tolik nevysušovala.

Pokračování 2 / 3

Proti stárnutí a vráskám

Tmavá čokoláda Skvělou zprávou je, že i sladkosti mohou pomáhat. Kvalitní tmavá čokoláda s vysokým obsahem kakaa pomáhá pleť udržovat hydratovanou a také zlepšuje cirkulaci krve, takže kůže vypadá zdravěji. Flavonoidy obsažené v kakau také pomáhají redukovat podráždění. Dejte si však pozor na kalorie – rozhodně nesnězte celou tabulku, jen několik kostiček každý den.

Olivový olej Studie, kterou publikoval odborný časopis Plos One, zjistila, že pleť žen, které konzumují každý den dvě čajové lžičky olivového oleje, vykazuje o více než 30 % méně známek stárnutí. Olivový olej v průzkumu porazil i ten slunečnicový nebo arašídový. Proč? Protože 75 procent tuků v olivovém oleji tvoří mononenasycené mastné kyseliny, což jsou přesně ty tuky, které udržují pleť pevnou a zároveň nezpůsobují akné. Kromě nich však olivový olej obsahuje polyfenoly, které zbavují pleť škodlivých volných radikálů.

Zelený čaj Pijte každý den zelený čaj a po třech měsících bude vaše pleť viditelně pružnější i hebčí na dotek. Tento účinek potvrdila studie publikovaná magazínem Journal of Nutrition. Mohou za to obsažené polyfenoly, které navíc i zlepšují odolnost před poškozením sluncem. Katechiny zase podporují tok krve a přísun kyslíku do pleti a ta je pak celkově zdravější a stárne pomaleji.

Hovězí maso Je-li v bio kvalitě, obsahuje přesně takový protein, který je stavebním kamenem kolagenu. Ten má zase na starosti to, aby pleť byla pružná, dostatečně pevná a netvořily se na ní vrásky.

Video placeholde

Pokračování 3 / 3

Proti nehezkým pupínkům

Ovesné vločky Sladké pečivo, ale i oslazené cornflaky, které si dáváte k snídani, obsahují spoustu rafinovaného cukru i špatných tuků, které rozproudí činnost hormonů a mazových žláz, což má za následek ucpávání pórů a tvorbu pupíků. Mnohem lepší proto budou klasické ovesné vločky nebo ovesná kaše, kterou osladíte jen nakrájeným čerstvým ovocem.

Mandlové mléko O klasickém mléce se v posledních letech vedou bouřlivé diskuse, které pořád nemají jasný výsledek. Zatímco kdysi se pilo pro krásu, dnes spousta lidí věří, že za jejich pupínky a další kožní problémy mohou právě mléčné výrobky. Řešení je jednoduché: Nahraďte klasické mléko například mandlovým. Špatné ale není ani sójové – o sóje se totiž i mezi vědci říká, že zpomaluje stárnutí pleti.

Sardinky Věřili byste, že zrovna tyhle malé rybičky vám skvěle pomohou, pokud vás trápí akné a pupínky? Stogramová porce sardinek obsahuje zhruba 1,5 gramu omega-3-mastných kyselin, které působí protizánětlivě. A právě záněty jsou nejčastější příčinou vzniku akné.

Slunečnicová semínka Trápí-li vás pupínky, potřebujete zvýšit přísun vitamínu E. Jeho skvělým zdrojem jsou slunečnicová semínka. Zlepšují fungování imunity, což umožňuje organismu lépe se vyrovnat s jakýmkoli zánětem, a díky aminokyselině tryptofan podporují produkci serotoninu, čím zlepšují i naši náladu.

Video placeholde

Článek připravil magazín OK!