.

. Zdroj: Shutterstock

Jídlo v ledničce: Kam ho dát, aby se nekazilo?

Chladnička je super vynález, ale když ji neumíte správně používat, skončí kupa jídla zbytečně v popelnici. Chcete-li udělat něco pro zdraví i peněženku, naučte se ukládat mléčné výrobky a maso na správné místo. Nezkazí se vám ještě před datem spotřeby.

Skládáte jídlo obvykle do ledničky podle toho, kde vám zrovna zbylo volné místo? Není divu, že se vám jogurty, sýry nebo čerstvé maso kazí před očima.

Teplota uvnitř chladničky není všude stejná, a proto velmi záleží na tom, kam potraviny uložíte. Kromě samotného zónování má vliv na čerstvost potravin také to, zda může chladný vzduch uvnitř přístroje dobře proudit.

Vůbec nejchladněji bývá ve spodních patrech ledničky a teplota postupně stoupá směrem vzhůru. Co patro, to stupeň navíc.

Do horních polic proto uložte mléko a mléčné výrobky, jako jsou jogurty, tvaroh a sýry. Pokud máte horní část lednice vybavenou policí na láhve, můžete mléko uskladnit také tam.

Polévky doprostřed, maso dolů

Střední část chladničky by měla zůstat vyhrazena pro hotová jídla, polévky a uzeniny, o patro níže patří pečlivě zabalené syrové maso a ryby. Dvířka lednice jsou ideálním místem pro uskladnění otevřených nápojů, kečupů, omáček, hořčice a podobně. Do horní části dvířek patří také čerstvá vejce a o patro níže máslo či margarín.

Pokud na ně nemáte speciální úložný prostor, najděte jim místo co možná nejvýše. Naopak zelenina a některé druhy ovoce patří do spodních šuplíků.

Výjimkou z pravidla jsou cibule, česnek, brambory, rajčata a okurky. Bez lednice se obejde také exotické a tuzemské ovoce.

Cenné místo nemusí zabírat ani hořčice, kečupy a paštiky, džemy, konzervované ovoce, konzervy tuňáka a rybiček v oleji – pochopitelně v případě, že máte modernější typ ledničky s novými funkcemi, může být uspořádání potravin jiné. Vyplatí se proto řídit se pokyny výrobce.

Ovoce a zelenina +6 až +12 °C * Mléko a sýry +4 až +7 °C * Lahůdky +2 až +4 °C * Uzeniny a masné výrobky +2 až +4 °C * Ryby a syrové maso +4 až -2 °C * Mražené maso -18 až -20 °C * Mražené smetanové zmrzliny a krémy -22 až -24°C

Přehled teplot

Lednice není televize

Nechcete koukat do ledničky jako na televizi? Zkuste ukládat potraviny, které často používáte, do výše očí. Vyhnete se tak přerovnávání. Jednotlivé druhy jídla vždy vracejte na místo, odkud jste je vzali, abyste je příště nemuseli dlouho hledat.

Vyplatí se také nepokládat vedle sebe nezabalené nesourodé aromatické potraviny. Vyhnete se tak nepříjemným překvapením v podobě dezertu, který voní jako slanečky nebo hermadur.

Tři stupně k úspěchu

Alfou a omegou skladování potravin v ledničce je správně nastavená teplota. Většina lidí ji raději zvolí mírně nižší, aby ušetřila za odběr energie. Bohužel, co svědčí peněžence, neudrží v dobré kondici jídlo. Zabrat dostávají zejména uzeniny a čerstvé maso.

Pokud chcete vyndat z lednice ukázkové špekáčky nebo kuřecí maso, jež nepáchne, dobře se podívejte, při kolika stupních se mají skladovat. Obvykle jsou uváděny hodnoty v rozmezí 0 až 4 stupně Celsia, jenže uvnitř lednice bývá podstatně tepleji.

Pokud se chcete vyhnout problémům, nastavte výkon tak, aby se teplota pohybovala okolo tří stupňů. To je přesně ta hranice, než začne cokoli nežádoucího růst. Další možností je pořídit si chladničku s 0 °C zónou.

Mimo prostor lednice patří i některé druhy uzenin. Jde především o fermentované salámy typu uherák, čabajka nebo poličan, kterým svědčí uskladnění v dobře větrané chladnější spíži. V chladničce zbytečně nasají vlhkost a jejich typická chuť vezme za své. V horším případě začnou plesnivět.

Uvařili jste oběd nebo večeři v předstihu nebo něco zbylo? Pokud si chcete pochutnat bez následků i druhý den, nenechávejte uvařená jídla ležet v hrnci na sporáku. Mimo ledničku by měla zůstat pouze do chvíle, než zcela vychladnou. V ledničce je uskladněte ve vhodné nádobě nejpozději dvě hodiny po uvaření.

Vnitřek ledničky nikdy nedrhněte přípravky s abrazivním účinkem. K vyčištění vám postačí trocha octové vody. Pokud se vám v lednici něco vylije, postižené místo ihned otřete a vysušte. Aromatické potraviny preventivně ukládejte do ledničky ve speciálním obalu, aby nenačichla. Jestliže se nevábný zápach objevil, pomůže, když útroby ledničky pečlivě opláchnete houbičkou namočenou do trochy octa a osušíte kuchyňskou utěrkou. Špatnou volbou není ani soda, jež dokáže zbavit ledničku nečistot bez nutnosti použít chemické prostředky. Další možností jsou speciální přípravky a spreje určené pro potravinářské účely.

Jak na čistou lednici bez zápachu