.

. Zdroj: Zdroj: iStock

Ořechové krémy, hnědý cukr nebo špalda: Jsou „zdravější“ potraviny opravdu lepší?

Spoustu běžných surovin, jako je bílé pečivo, obyčejná sůl nebo těstoviny, postupně nahradily jejich alternativy, které mají být lepší, zdravější… a taky dražší. Je tomu ale skutečně tak, nebo jste se nechali polapit účinnou reklamou? Do kterých zdravějších variant se skutečně vyplatí investovat, se dozvíte v našem článku.

Hnědý cukr

Dříve platilo, že čím byl cukr bělejší, tím byl kvalitnější. Dokonalé přečištění bylo zkrátka a dobře známkou luxusu, který si nemohl dovolit každý. Dnes ale opět tíhneme k tomu tmavému, který evokuje vyšší obsah minerálních látek ze zbytkové melasy. Že by byl ale zdravější nebo lepší a vhodnější, se bohužel říci nedá. Pozor si dejte také na označení přírodní cukr, ten totiž není ze třtiny, ale z cukrové řepy –⁠ tedy nebude mít dokonce ani minimum třtinové melasy. Melasa opravdu obsahuje více cenných látek (vitaminy, minerální látky), ale její výživová hodnota je podobně jako u medu zveličována. Stále se jedná o sladidla s vysokým obsahem jednoduchých cukrů, které ve zdravém jídelníčku mají svoje místo, ale neměli byste to s nimi přehánět. 

TIP NA VIDEO: Jak se stravovat, abyste byla v psychické pohodě?

Špaldová mouka 

Pšenice špalda je původní nešlechtěný druh a mouka z ní na rozdíl od té klasické bílé obsahuje o něco víc živin. Stejně jako klasická pšeničná obsahuje lepek a není vhodná pro celiaky. Takže o druh zrna v tomto případě tak úplně nejde. Celé tajemství obilných mouk se totiž skrývá v tom, jak jsou namleté. Celozrnné se vyrábějí z celých zrn, tedy obsahují nejvíc živin i vlákniny. Špaldová se pravděpodobně tak skvěle uchytila na poli zdravé výživy díky své chuti, oproti některým jiným celozrnným moukám je příjemně oříšková. Nečekejte od ní ale přímý vliv na hubnutí ani podobné zázraky. Existuje také spousta dalších mouk, které můžete bez obav zařadit do zdravého jídelníčku. Kromě obilných třeba ty z pseudoobilovin (pohanková, quinoová) nebo z ořechů (mandlová apod.). 

Čekankový sirup

Oproti jiným sirupům vyniká minimálním obsahem cukru, jeho kalorická hodnota je velmi nízká až nulová, přesto má sladkou chuť, a proto je doporučovaný i v redukčních dietách. Jak je to možné? Sirup z čekanky obsahuje inulin, jenž chuťově působí sladce, ale naše tělo ho neumí rozštěpit a využít, ve střevě se tedy chová jako rozpustná vláknina. Ovšem pozor: při vysokých dávkách může vyvolat nadýmání. 

Tmavé pečivo 

Jak už jsme zmínili u mouky, výrobky z celých zrn, tedy i pečivo, do zdravého jídelníčku patří. Musí být ale opravdu celozrnné. Jak to poznáme? Podle názvu – musí být jednoznačně označeno slovem celozrnné. Zní to úplně jednoduše a jasně, ale pak stejně skončíme u pokladny s tmavou houskou, protože byla celá zasypaná semínky a tvářila se celozrnně. Názvy mohou být zavádějící, jakékoli jiné pečivo než „celozrnné“ totiž klidně může obsahovat bílou mouku, barvivo například z karamelu a navíc ho „maskuje“ semínkový posyp.

Fitness chlebíčky 

Nálepka fitness zláká nejednoho nadšence pro zdravou stravu, tady skutečně funguje jen pročíst si složení. Někdy narazíte na superchleba ze semínek a celých zrn s minimem aditiv, jindy bude slepovaný sirupy či karamelem. Dalším lákadlem je tzv. večerní chléb s vyšším obsahem bílkovin a minimem sacharidů. Může pomoci vyvážit živiny v jídelníčku a pro někoho bude fajn alternativou. I večer si ale můžete dát obyčejný kváskový nebo celozrnný chleba a necítit se provinile – pokud jste nekonzumovali celý den jen sacharidy, tento kousek pečiva vás nijak nezkazí. 

Himálajská sůl 

Možná je krásnější a lákavější než ta kamenná, ale je i zdravější? Himálajská sůl obsahuje víc draslíku, vápníku a železa, ale z důvodu malých denních dávek, které bychom měli dodržovat u každé soli, nejde o významný zdroj jakéhokoli minerálu

Luštěninové těstoviny 

Vyrábějí se z fazolí, hrachu, čočky, cizrny nebo jejich kombinací a většinou jsou bezlepkové. Díky luštěninám mají vyšší podíl bílkovin a vlákniny než těstoviny pšeničné. Hodí se třeba ve chvíli, kdy chcete snížit množství sacharidů v jídelníčku. Těstoviny z luštěnin mají mírně odlišnou chuť a také vlastnosti, nemusíte se ale bát chuťového „ocasu“ ani přípravy –⁠ uvaříte je rychle, podobně jako ty klasické. 

Ořechové čokokrémy 

Oblíbené čokoládové pochoutky obvykle obsahovaly jen palmový tuk, cukr a zase cukr… a pak možná i trochu ořechů a kakaa. Posledních pár let celosvětově bodují ořechová másla a krémy, které mlsáme jen tak na lžičce nebo je přidáváme do různých kaší, koktejlů a dezertů. Většinou se dají považovat za zdravější, protože nejčastěji obsahují jen namleté ořechy, kakao, někdy čokoládu nebo menší množství cukru. Zdravé ale neznamená dietní, proto je třeba stále počítat s tím, že jde o poměrně hodně kalorickou pochoutku. 

Článek vyšel v časopise Dieta 02/22. Archivní čísla si můžete koupit v naší on-line trafice iKiosek.cz.

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Zdroj: Profimedia.cz