Miuccia Prada slaví sedmdesátiny

Miuccia Prada slaví sedmdesátiny Zdroj: Profimedia.cz

Miuccia Prada slaví 70! Víte, čím navždy změnila svět módy?

Každý zná film Ďábel nosí Pradu, ale každý nezná návrhářku tohoto módního domu. Miuccia Prada přitom patří k posledním z velkých designérů, míněno tradičním příběhem o dívce, která převzala otěže rodinné značky a proměnila ji ve velký byznys, ale i svým vlivem, ke kterému budeme odkazovat už navěky. U příležitosti jejího významného jubilea, které slaví právě dnes, 10. května, se podívejme na nejzásadnější momenty její tvorby.

Nylonka

Koupili byste si nylonovou kabelku Prada? Přesně tou totiž Miuccia v 80. letech prorazila (ve skutečnosti šlo nejprve o batoh, ale poté se přidaly i kabelky). Představovala novou vizi luxusu, který není podbízivý, není hlasitý, nehraje na efekt, ale naopak umí být i praktický a nese v sobě i nadsázku či ironii. Takové první semínko současného luxusního streetwearu, který reprezentují značky jako Off-White, Vetements nebo Balenciaga.

Ugly Chic

Z dnešního pohledu, kdy jsou v kurzu "ugly" devadesátky (monstrózní tenisky, sportovní ledvinky nebo body diverzita vyhnaná leckdy do krajnosti) se kolekce Prada pro jaro a léto 1996, nazvaná Banal Eccentricity, může zdát vlastně jednoduchá a krásná. Přesto vyvolala diskusi o tom, že jedna éra končí. Styl do té doby totiž udávali návrháři jako Gianni Versace nebo Tom Ford, kteří sázeli na prvoplánový sex-appeal. Miuccia Prada ženy osvobodila a oblékla je do hnědých a zelených sukní a obula do pantoflí. Protože jak říká, to, co považujeme za ošklivé, je ve skutečnosti jen něco, na co jsme si ještě nezvykli.

Ženy vedle mužů

V devadesátkách stála Miuccia Prada také u další změny – namísto supermodelek prosazovala na molo méně známé tváře. Jasně, jména jako Kate Moss, Shalom Harlow nebo Amber Valletta nejsou ve světě módy neznámými jmény, naopak. Ale jde spíše o druhou generaci, která (vyjma Kate Moss) nedosáhla na status celebrit a na molu působila více anonymně a unifikovaně.

Na druhou stranu to byla Miuccia Prada, kdo v roce 2015 postavil poprvé v rámci pánského fashion weeku na molo muže i ženy, čímž hodila do pléna otázku, jestli je opravdu tak nutné mít v 21. století oddělená pánská a dámská mola. Podle návrhářky takováto prezentace vůbec neodráží realitu. „Vypadá jako rozdělení do školních tříd za časů mého dědečka.“

Změna!

Důvod, proč si řada lidí vybaví film Ďábel nosí Pradu spíše než typický styl tohoto módního domu, je ten, že Prada zkrátka žádný lehce uchopitelný nemá. „Každý den uvažuju o změně,“ je citát, kterým Miuccia proslula a který nejlépe vystihuje její přístup – přehlídku od přehlídky přináší vždy něco úplně nového, mezi jednotlivými kolekcemi byste hledali pojítko jen marně. To se z dnešního pohledu, kdy návrháři jen s velkým nasazením zvládají tempo módního světa a raději sází na kontinuitu, jeví až starosvětsky. Miuccia Prada ale svou energii neztrácí a jde svou cestou, která vede mimo jakékoli současné trendy. Vždy jiná a vždy nová!

Co ještě nevíte o Miucii Prada:

Je nejmladší vnučkou Maria Prady, zakladatele značky Prada.

Má doktorát z oboru politologie.

Pět let se živila jako mim v Teatro Piccolo.

V mládí se také stala členkou italské komunistické strany a aktivistkou za ženská práva.

Loni se svým manželem Patriziem Bertellim oslavila 40. výročí svatby. Mají spolu dva syny, starší Lorenzo prý bude pokračovat ve vedení firmy.

Ve stejný rok, jako se provdala, převzala otěže tehdy ještě rodinné firmy Prada. Bylo jí 29 let.

Společnost Prada má pod sebou i značky Miu Miu, Fendi, Helmut Lang, Jil Sander a Azzedine Alaïa.

Miuccia je vášnivou sběratelkou současného umění.

Navrhla kostýmy pro film Velký Gatsby, ale také Romeo + Julie Baza Luhrmanna (hlavní postavy si zahrály Leonardo DiCaprio a Claire Danes).

V roce 2012 jí a návrhářce Else Schiaparelli byla věnována tématika Met Gala.