Oslaďme jim život

Oslaďme jim život Zdroj: archiv

Fotografie z akce "Oslaďme jim život".
Oslaďme jim život
Fotografie z akce "Oslaďme jim život".
Fotografie z akce "Oslaďme jim život".
Fotografie z akce "Oslaďme jim život".
12
Fotogalerie

Jeden dort a trojí radost: Oslaďte život těm, kdo si to zaslouží, a pomozte dobré věci

Prostřednictvím projektu „Oslaďme jim život“ můžete udělat radost vlastně několikanásobně. Můžete objednat dort pro někoho, na kom vám záleží. Od vašich příbuzných, za kterými nemůžete jet, po lékaře nebo řidiče záchranky, které ani neznáte. Zároveň přispějete na fungování organizace, která stojí za celou škálou aktivit pro neslyšící –  od chráněných míst přes pomoc až po osvětu. A za třetí – uděláte radost i sami sobě a to se počítá. Více už Leoš Mačák, ředitel organizace Tichý svět, chráněná pracoviště, která stojí za celou kampaní.

Jak jste přišli na myšlenku tohoto projektu?

Všechno to začalo s pandemií koronaviru. Naše paní ředitelka Marie Horáková si přála, abychom pomáhali složkám IZS doplnit trochu radosti a energie našimi sladkostmi. Zároveň s příchodem nouzového stavu a zavřením Tiché kavárny a omezení provozu Tiché cukrárny jsme byli v situaci, kdy jsme se báli o práci pro naše neslyšící zaměstnance. Péct dorty pro potřebné bylo skvělé řešení, protože jsme našim cukrářům mohli dát práci a zároveň někomu poděkovat a udělat mu radost. Nápad darování dortů hrdinům jsme dále s kolegy rozvinuli i na osobní hrdiny nebo prostě lidi, které máme rádi. A proto pečeme jak hasičům, policistům nebo lékařům, tak i babičkám, strýcům nebo dětem. Každý potřebuje ocenit a potěšit, zvlášť v tak náročné době.

Leoš Mačák, ředitel organizace Tichý svět
Leoš Mačák, ředitel organizace Tichý svět | Zdroj: archiv Tichý svět

Jak celý projekt „Oslaďme jim život“ funguje?

Vlastně je to úplně jednoduché. Na webu Tiché cukrárny najdete dvě možnosti, jak se do projektu zapojit. Buď můžete přispět jakoukoliv částkou na náš účet na dorty pro příslušníky IZS a pomoci tak tomu, aby naši neslyšící zaměstnanci měli práci. Nebo si můžete vybrat z nabídky dortů a poslat jej, komu budete chtít, klidně i sobě. My dort upečeme a přivezeme příjemci až domů. Jediné, co je proto potřeba udělat, je vybrat si a kontaktovat vedoucí Tiché cukrárny Ivu Obdržálkovou mailem nebo telefonem. Ta už všechno vyřídí. Důležité ale je, že dorty či jiné sladkosti vozíme jen po Praze. Když vozíme dorty příslušníkům IZS, vždy se domluvíme dopředu s konkrétní stanicí nebo službou a dohodneme si také místo a čas předání. Každý den tedy máme itinerář cesty a dortů, a jezdíme tak po celé Praze.

Jaké konkrétní dorty si můžeme objednat?

Máme tři cenové relace, ve kterých je zahrnuto už úplně vše včetně dovozu na místo. Za 350 Kč si můžete objednat slané quiche, páje a bublaninu, za 450 Kč našeho pověstného Míšu, cheesecaky nebo smetanové dorty s ovocem. Můžeme vám také nachystat perník nebo tartaletky. Za 550 Kč se dočkáte čokoládového dortu, brownies nebo 24 cupcaků. Samozřejmě máme i bezlepkové varianty a celou nabídku najdete na webu. Kromě akce „Oslaďme jim život“ ale pečeme i spoustu dalších dobrot a také dorty na zakázku. Rádi vyrobíme speciální dort třeba podle filmu Ledové království, s oblíbeným zvířetem nebo nápisem. Máme za sebou už i dort pro milovníka chlebíčků, jeden obrchlebíček hezky se vším všudy. Chystáme i svatební dorty, takže si se zdobením rádi pohrajeme a vždycky se snažíme se zákazníkem domluvit, abychom splnili jeho přání.

Jak reagují obdarovaní? Předpokládám, že většina je překvapená a má radost? Překvapilo vás něco?

Vedoucí cukrárny Iva vždy jezdí s objednávkami a příjemce dortů také fotí, abychom je měli do sbírky. Překvapilo ji, jak byli všichni milí a usměvaví i pod rouškou. Vypadá to, že dort udělá radost opravdu vždycky, protože všichni byli potěšení jak naším výrobkem, tak tím, že na ně někdo myslí. Moc nás potěšila reakce staršího tatínka, který dort dostal od dcery. Dcera bydlí až ve Švédsku, tak se s rodiči nemůže vídat, ale tatínek byl opravdu dojatý, protože vůbec nečekal, že se s dcerou prostřednictvím dortu může potkat před dveřmi jeho domu.

Nejšťastnějšími příjemkyněmi jsou ale sestřičky v nemocnicích, kterým pošle dort jejich pacient po propuštění domů. Pokaždé moc děkují a nechávají dárce pozdravovat. Ještě jedno překvapení bych rád zmínil, k naší akci se připojily i známé osobnosti, z čehož máme obrovskou radost. Přidali se k nám Jenovéfa Boková, Jitka Schneiderová, Ivan Bartoš nebo Jan Zadražil. Zaujali jsme také porotkyni Peče celá země Mirku van Gils Slavíkovou.

Potýkáte se s nějakými komplikacemi?

Jediným problémem bývá zajištění, aby byl obdarovaný přítomen na uvedené adrese. V posledních dnech, když už nejsou všichni zavření doma, ale mají volnost pohybu, se občas stane, že zvoníme u dveří marně. Zatím se v takových případech vždy podařilo spojit s adresátem alespoň telefonicky a dárek doručit s pomocí sousedů, takže vše dobře dopadlo.

Jak konkrétně dorty přispějí organizaci Tichý svět?

Akce „Oslaďme jim život“ nám pomáhá přečkat čas pandemie, kdy jsme museli omezit nebo i úplně zavřít některé naše provozy. Důležité pro nás je, aby zaměstnanci na chráněných pracovních místech nepřicházeli o své příjmy, a to se právě díky pomoci od všech, kteří přispějí nebo si objednají dort, naštěstí daří. Naše organizace se snaží neslyšícím zjednodušovat život a dát jim práci, která je bude bavit, naplňovat, díky které se naučí něco nového. Naším hlavním úkolem je poskytovat sociální služby neslyšícím a zaměstnávat je i na místech, která se na první pohled můžou zdát pro neslyšící náročná, jako je třeba obsluha v kavárně.

Věnujete se i osvětě, jaký je asi největší mýtus, který mezi veřejností o neslyšících koluje?

Mýtů o neslyšících je opravdu hodně a myslím si, že je to do velké míry proto, že jejich hendikep je neviditelný. Právě proto je často náročné pro slyšící většinou pochopit potřeby neslyšících. A popravdě, neslyšící jen potřebují, aby lidé respektovali jejich jinakost. Obecně rozšířený je mýtus, že neslyšící nemohou dělat různé práce či sporty, lidé se například často diví, že mohou řídit, tančit, lyžovat… Při troše dobré vůle je ale možné dostat se skrze bariéry a pochopit, že neslyšící mohou dělat všechno, oni prostě „jen“ neslyší. A vlastně každý, kdo se dozví, že pracuji s neslyšícími, se mě ptá, jestli je znakový jazyk jednotný po celém světě, to je velmi rozšířený mýtus. Každá země má svůj znakový jazyk.

Pokud nechceme obdarovat někoho v Praze, ale chceme přispět organizaci, jak můžeme?

Určitě nám zájemci můžou poslat příspěvek na náš sbírkový účet, za to budeme velice vděční. Také můžou chodit na kurzy znakového jazyka, které máme v mnoha jiných krajích, než je jen Praha. Jsem si jistý, že by je základy znakovky bavily, je to opravdu velice zajímavý jazyk, který funguje úplně jinak než řeč, a jistě se tím obohatí. Navíc, když se setkají s neslyšícím, nebudou pak zmateně odcházet, ale budou moci prohodit pár znaků… Kdo bude chtít, může se naučit základy zdarma v našich online lekcích, máme je otevřeny pro všechny právě v této době rouškové zde.