Anna Strejcová

Anna Strejcová Zdroj: www.facebook.com/zachranjidlo/

Anna Strejcová: Žena která dala vaření nový rozměr

Asi každý řekne, že mu vadí plýtvat jídlem. Jenže – jak je pak možné, že se v zemích Evropské unie každý rok vyhodí 88 milionů tun potravin v hodnotě asi 143 miliard eur? To se rozhodla změnit Anna Strejcová společně se svým kamarádem a nyní již kolegou Adamem Podholou. Během čtyř let si jim podařilo vybudovat fungující organizaci, která nejen na plýtvání upozorňuje, ale daří se jí i iniciovat změny. Anna Strejcová je žena, která se nám líbí, a tak nás zajímá: Jak se jí podařilo na koleni vybudovat takovou organizaci? Měla někdy krizi a co jí dělá radost každý den?

K tématu plýtvání jídlem jste se dostali v roce 2013 po zhlédnutí dokumentu Valentina Thurna Z popelnice do lednice. Jak to proběhlo?

Bylo to dost spontánní rozhodnutí. Seděli jsme u Adama v obýváku a říkali si, že by bylo skvělé udělat hostinu z potravin, které jsou odkázané k vyhození. Adam navrhl, abychom zkusili podat grant na zorganizování Hostiny pro tisíc, jak jsme happening později nazvali. Podařilo se nám získat prostředky na realizaci a uskutečnili první úspěšnou akci. Do příprav se zapojily desítky členů našeho, tehdy neformálního týmu a dobrovolníků.

Jak probíhaly přípravy na vaši první akci?

Dostali jsme grant od nadace O2 pro mladé, díky čemuž jsme byli schopní pokrýt základní produkční náklady. My všichni jsme ale pracovali zadarmo a měli štěstí, že jsme se mohli spolehnout na skvělé partnery. Velikou oporou nám byl Petr Pešek, kuchař, který bude vařit i na naší akci Jam session tuto neděli. Petr má zkušenosti s vařením skvělého jídla ve velkých objemech, což je pro tenhle typ akcí know-how k nezaplacení. Loupat a škrábat nám pomohli dobrovolníci a využili jsme prostory hotelové školy v Klánovicích. Dobrovolníky jsme našli z řad našich kamarádů a taky díky sociálním sítím.

Video placeholde

Říkáte, že se poté strhla lavina zájmu – jak se to projevilo?

Začali se na nás obracet novináři a veřejnost: dostávali jsme podpůrné e-maily, že je naše činnost skvělá, nebo dotazy, co mohou lidi sami dělat proti plýtvání. Řekli jsme si, že nejde téma jen tak opustit, a zůstali u něj s Adamem dodnes.

Dokázali jste si na začátku představit, že se z této první akce zrodí profesionální organizace?

Upřímně: do toho jsme s tímto záměrem nešli, ale je dobře, že se to stalo. O problému plýtvání potravinami je nutné mluvit, protože si nemůžeme dovolit plýtvat tak cennými zdroji. Takže jsem ráda, že došlo k přerodu, i když k profesionální organizaci to ještě chvíli potrvá.

Jaký byl váš další krok po Obědu zdarma pro tisíc lidí?

Kromě toho, že se naše činnost etablovala a my se práci pro Zachraň jídlo začali věnovat pravidelně, jsme o rok později uspořádali Tisíc kilo. Šlo o jednorázovou akci na piazzettě Národního divadla. Kladla si za cíl upozornit na plýtvání v oblasti zemědělství a na možnost darovat zemědělské přebytky Potravinové bance. Lidé si mohli odnést plné sáčky brambor, mrkví nebo květáků za symbolickou cenu.

Každý si asi řekne: vždyť já vlastně tolik neplýtvám, občas vyhodím tvrdé pečivo. Možná si lidé neuvědomují, co všechno mohou změnit.

Pravdou je, že podle statistik máme největší podíl na plýtvání potravinami my, spotřebitelé. Změna našeho spotřebního chování je proto hodně důležitá, pokud chceme snížit množství vyhozeného jídla. Rozhodně hraje roli to, jak nakupujeme a skladujeme: na našem webu máme praktické recepty a rady, co lze změnit v domácnosti. Například nenakupovat v akcích velké množství jídla najednou, psát si nákupní seznam (nebo používat mobilní aplikaci) nebo zužitkovat nadbytečné jídlo pomocí „záchranářského“ receptu.

Zažila jste někdy nějakou krizi, kdy jste si říkala, že to nemá cenu?

Že to nemá cenu, jsem si nikdy neřekla. Ale minulý rok byl pro mě velmi náročný, protože jsme si dali za cíl realizovat kampaň na záchranu „křivé“ zeleniny s názvem Jsem připraven, a zároveň jsem byla zaměstnaná v jiné práci de facto na plný úvazek. Všechno jsme ale společnými silami zvládli.

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Zdroj: Kateřina Písačková pro Zachraň jídlo

Co nebo kdo vám pomáhá v životě překonávat těžké situace?

Určitě je to pocit, že má naše práce smysl, a přátelé, kteří tvoří velkou část týmu Zachraň jídlo. Obecně mi hodně pomáhá odpočívat na naší chalupě ve Skelné Huti na Karlovarsku, kde se člověk prostě může ztratit v lese na borůvkách a není tam skoro ani mobilní signál. Takže si tu můžu vyčistit hlavu.

Kolik času věnujete práci – je to klasických 8,5 hodin denně?

Jak kdy. Když je před nějakou důležitou akcí, pracujeme i o svátcích a víkendech. Vzhledem k tomu, že mám momentálně dva poloviční úvazky, celkově pracuju víc, než kdybych měla jen jednu práci. Ale to k tomu patří a nestěžuju si – kdyby mě práce nenaplňovala, tak ji nedělám.

Co vám dělá radost každý den?

Prostředí, ve kterém žiju, kde se můžu rozvíjet a být kreativní. Baví mě potkávat lidi z různých oborů: od zemědělce po umělce, byznysmeny, úředníky až po dělníky na poli. Každý den mě něco překvapí a něco nového se dozvím.

Co považujete za nejdůležitější, co se vám podařilo za čtyři roky existence vaší neziskovky?

Vnést téma plýtvání do povědomí české společnosti. Zabývá se jím ministerstvo zemědělství i velké nadnárodní firmy, pro které se neplýtvání stalo otázkou prestiže. Právě spolupráce se silnými aktéry, kteří se o téma upřímně zajímají, nám dodává víru v to, že se nám podaří společně udělat další velký krok kupředu.

Zachraň jídlo plánuje v neděli 16. července akci s názvem Jam session, během níž uvaří a rozdá 1000 skleniček džemu zdarma. V pražské Tiskárně na vzduchu ve Stromovce se lidé tak dozvědí, jak správně nakupovat a skladovat, a praktickou ukázku uchovávání jídla pomocí metody fermentace.

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Zdroj: Dan Včeliš

Fakta o Jam session:

  • Džemy se budou vařit ve třech hrncích, kterých se zhostí profesionální kuchaři Petr Pešek, Michal Hromas a bloggerka Juliana Maškrtnica.

  • Recept zvolí podle svých zkušeností na základě toho, jaké ovoce bude dostupné. Jedním z receptů bude čatní, k dispozici jsou také rybíz a pomeranče.

  • Džemy budou určené k okamžité spotřebě. 100 kg cukru darují Moravskoslezské cukrovary.

  • 1000 zavařovacích skleniček IKEA bude naplněných džemy.

  • Během odpoledne zahrají skupiny Johannes Benz, The Syndicate, LeDva a Sarma band.

Odkazy:

Facebooková událost k Jam session

Tipy, jak správně skladovat jídlo

Jak správně nakupovat

Možnost darovat finanční příspěvek na fungování Zachraň jídlo