Holky na kole jsou komunitou nadšených cyklistek, která dnes čítá na 500 členek z různých koutů Česka.

Holky na kole jsou komunitou nadšených cyklistek, která dnes čítá na 500 členek z různých koutů Česka. Zdroj: Archiv Holky na kole

Organizují ale i různé přednášky a také workshopy, jejichž náplním je především údržba a oprava kola.
Holky na kole pro svoje členky organizují společné vyjížďky a cyklovíkendy.
Projekt se zrodil v roce 2015.
Původně šlo jen o hashtag a uzavřenou, čistě dámskou facebookovou skupinu.
Dnes za Holkama na kole stojí pětičlenný organizační tým.
15
Fotogalerie

„Co ty bys, holčičko, o kolech mohla vědět?“ Cyklistky proti stereotypům

Jezdíte ráda na kole, ale nemáte nikoho, s kým tuhle vášeň sdílet? Přidejte se ke komunitě Holky na kole! Sdružení nadšených cyklistek čítá na 500 členek z různých koutů republiky. Co je jeho smyslem? A setkávají se ženy na kole často se sexismem ze strany mužských kolegů nebo třeba servisáků? Nejen na to jsem se ptala zakladatelky projektu Jany Trávníčkové a Pavlíny Fricové, která má na starosti organizaci společných vyjížděk Holek na kole.

Co bylo prvním impulsem k založení komunity Holky na kole?

Jana Trváníčková: Náhodné setkání s kamarádkou. Potkaly jsme se v centru Prahy, kde zrovna probíhal fashion week. Ona je módní návrhářka a já jsem se v té době hodně zabývala designem. Obě jsme tam přijely na obyčejných dámských retro kolech a v nadšeném rozhovoru ve stylu: „Ty taky jezdíš ve městě na kole, no to je super!“ jsme se utvrdily v tom, jak skvělý to je pocit brázdit Prahu na kole, ale taky jak těžká ta situace s dopravou a cyklistikou občas je, obzvlášť pro holky. No, a pak jsem to řekla: „Na podporu všech holek zakládám hashtag a skupinu #holkynakolevpraze.“ A tak v roce 2015 vznikla na Facebooku čistě dámská komunitní cyklistická skupina Holky na kole v Praze. Jejím účelem bylo shromáždit všechny ženy cyklistky, které jezdí po hlavním městě na kole, a společně propagovat myšlenku městské cyklistiky a životní styl s ní spojený. To bylo v říjnu 2015, nyní je nás už víc než 500 v celém Česku.

TIP NA VIDEO: Rychlostní rekordy ve sportu

Video placeholde

To je už pěkně rozrostlá komunita. Dnes za ní stojí pětičlenný organizační tým, rozjíždíte také první dámský cyklistický e-shop. Jaká byla cesta malé facebookové skupiny do tohoto bodu?

Pavlína Fricová: Pro projekt byl zlomový rok 2020. Spontánně se v něm začaly angažovat další zapálené cyklistiky, které sdílely stejnou vizi a chtěly se podílet na vzniku silné komunity holek na kole, které se budou pravidelně potkávat nejen za účelem společných vyjížděk, ale budou si předávat rady a vychytávky, jak na to, a budou sdílet své prožitky spojené s jízdou na kole.

I když se to postupně zlepšuje, osobně mám dojem, že u části společnosti stále převládá názor, že cyklistika je mužský sport. Setkávají se holky na kole s projevy sexismu ze strany cyklistů nebo třeba servisáků?

Jana Trávníčková: Obecně, u všech druhů sportů, snad kromě krasobruslení a gymnastiky, mají muži navrch. Ať už výkonnostně nebo třeba, i co se týká honorářů, pokud se budeme bavit o sportování na profesionální úrovni. Ženy zkrátka i v 21. století dohání minulost. A právě proto je naše téma tolik aktuální a důležité. Všichni by měli mít možnost dělat to, co je baví, bez ohledu na pohlaví. Já osobně jsem se s přímými projevy sexismu ze strany mužů nesetkala, ale v diskuzích na internetu nebo facebookových komunitních skupinách a v reklamní komunikaci se objevuje poměrně často. Na co jsem ale dříve narážela třeba v cykloshopech nebo servisech, bylo ego a jistá dávka ironie. Co ty bys, holčičko, o kolech mohla vědět? A to mi hodně vadilo. Muži se mnou zkrátka nemluvili a nevěnovali se mi tak jako jiným zákazníkům.

Jak je to u holek na kole se sexuálním obtěžováním na cestách?

Jana Trávníčková: Obojí jsou to velmi citlivá a komplikovaná témata. Co jedné ženě může připadat už za hranou, jiná pochopí jako humor a nebere si to tolik osobně. Podobně to mají i muži – někteří zkrátka tak byli vychovaní a neumí rozpoznat tu zdravou hranici. Ale dovedu si představit i situaci, kdy holka na kole kvůli nějaké nemístné poznámce ztratí sebevědomí a už na kolo nesedne.

A co řidiči aut? Ti v Česku už skoro pověstně vedou s cyklisty takovou soukromou válku.

Jana Trávníčková: U řidičů to bývají spíš nadávky než obtěžování. Je to ale důležité téma, protože bezpečnost je na kole zásadní jak pro cyklisty, tak pro řidiče. Vzájemná tolerance a respekt jsou klíčem k úspěchu a snad se jich časem dočkáme. Rozhodně bychom se takovým tématům chtěly v budoucnu více věnovat.

Holky na kole pořádají společné vyjížďky a cyklovíkendy, ale také různé workshopy. Co je jejich náplní?

Pavlína Fricová: Naše komunita funguje na principu členství, v rámci kterého mají cyklistky různé výhody a jedním z nich jsou právě workshopy, o kterých mluvíte. Primárním tématem workshopů je servis a údržba kola, kde si vše dopodrobna vysvětlíme naším vlastním jazykem. Chceme všechny holky na kole v této oblasti více edukovat, a to jak začínající, tak i pokročilé cyklistky. Spousta holek, co s kolem teprve začíná, má strach sama vyjet na vyjížďku, protože v případě defektu by si nevěděla v terénu rady. Chceme, aby si holky díky našim workshopům uměly poradit s většinou technických závad, které se mohou při jízdě na kole objevit. Kromě toho, že se holky na workshopu naučí, jak vyměnit nebo případně zalepit duši, vyzkouší si také nýtování řetězu, dozví se, jak si zkontrolovat brzdy a jak o kolo správně pečovat. Na workshopu si holky vždy vše rovnou zkouší na vlastních kolech. Letos jsme měly taky první přednášku o výživě v cyklistice a na podzim chystáme další akce; workshop, jak připravit kolo na ježdění v zimě, jak se na cyklistiku v zimních měsících správně vybavit a také přednášku o bikepackingu.