Myslím jen n a tebe a na tu novu sukni

Myslím jen n a tebe a na tu novu sukni Zdroj: iStock.com

Stopněte spectatoring a přestaňte při sexu myslet na jiné věci

Místo abyste si naplno užívala rozkoš, myslíte na neodeslané emaily nebo jestli si drahý nevšiml, že jste přibrala. Při sexu se tak stáváte divákem, nikoliv účastníkem. A proto si ho nemůžete užít. Naštěstí jde hlavu naučit alespoň na chvíli přestat myslet.

Do divadla chodíte jako divák a hru samotnou necháváte na hercích. Ale ve vašem vztahu, milostných scénách jste hlavní herečkou vy a jen plné ponoření do hry vám přinese úžasné emoce. Jenže místo toho, abyste si užívala doteky a své vnitřní pocity, řešíte, jestli „se mu líbí, jak se ho dotýkám“, „není třeba změnit polohu“, „asi mi ta cesta k orgasmu trvá dlouho“ a mohli bychom pokračovat. Klasický spectatoring. Víc se zaměřujete na sebe než na smyslové sexuální zážitky. Jste spíše divákem aktu než jeho účastníkem, jak přesněji vysvětluje psycholožka a profesorka na Floridské univerzitě a autorka knih zaměřujících se na zlepšení sexuálního prožívání žen, Laurie Mintz: „Když jsou lidé diváci, sledují a hodnotí sebe a svého partnera při sexu, místo aby se odevzdali zážitku. Divácké myšlenky jsou často velmi kritické. Obvykle se týkají hodnocení vlastního těla nebo sexuální výkonnosti.“ A kvůli vašemu internímu klábosení sama se sebou nemáte ze sexu nic. Zvítězil spectatoring alias jakési diváctví.

Jak si dneska lehnu?

Termín spectatoring vymysleli v roce 1970 pokrokoví američtí sexuologové William Masters a Virginia Johnson a nemá nic společného s tím, že se díváte na pornografické obrázky nebo videa. Díváte se na sebe nebo partnera z pohledu třetí osoby. Podle těchto dvou odborníků jde o sledování toho, jaký máte sex, doprovázené vnitřním, úzkostlivým, sebevědomým dialogem. Během diváckého sexu člověk pozorně sleduje svého partnera a sebe a řeší různé otázky. Nedávné studie ukazují, že ženy, které se účastní diváckého sexu, jsou se svým sexuálním životem méně spokojené. Uvádějí méně orgasmů a častěji více falešných orgasmů než ženy, které jsou opravdově ponořené do sexuální aktivity. Ani mužům se nevyhýbá a jejich myšlenky, zda jsou při milování dostatečně sexy, zda se partnerka nenudí, jim probíhají hlavou. U obou pohlaví se sexuální potěšení snižuje a do dalšího se tak často nehrnou. Spectatoring může také vést ke strachu, úzkosti a sexuální dysfunkci, takže je důležité přílišné přemýšlení u sexu zastavit. Toho lze dosáhnout pomocí všímavosti, díky které dle vědců lze zvýšit sexuální potěšení. A čím více budete všímavost procvičovat, tím bude spokojenější i váš život. Chcete-li přestat s rušivými myšlenkami během sexu, ponořte se do pocitů. Přestaňte se trápit tím, co si partner myslí o vašem těle, a užívejte si vnitřní chvění. Myslet si, že „byste měla“ mít orgasmus, vás může vést k předstírání, že máte orgasmus – něco, co dělá více než polovina žen. A ten skutečný nikdy nezažijete.

Tady a teď ve svém těle

Jaké je řešení? Věnovat úplnou pozornost tomu, co se právě děje, se nazývá „všímavost“. Ta si v posledních letech získala pozornost psychologů, ačkoli byla už dávno po staletí součástí buddhistického učení. Psychologové v poslední době zjistili, že všímavost snižuje úzkost, minimalizuje deprese a prožívání bolesti a dokonce zvyšuje profesní výkon. Kanadská psycholožka Lori Brotto, která se zabývá poruchami sexuálního vzrušení žen pod zkratkou FSAD, uvádí, že učení všímavosti u žen zvyšuje jejich sexuální vzrušení a sexuální touhu. S tím souhlasí i ve své knize A Tired Woman's Guide to Passionate Sex (Amazon) psycholožka Laurie Mintz a doporučuje všímavost jako lék na slábnoucí touhu. „Říkám čtenářům, že všímavost je podobná jízdě na horské dráze. Pokud jste někdy byli na horské dráze – a ať se vám ten zážitek líbil nebo ne – je pravděpodobné, že jste nemysleli na nic jiného, ​​než na to, co se právě v tu chvíli stalo. Byli jste příliš ponořeni do létání z kopce do kopce, než abyste přemýšleli o hromadě práce, která na vás čeká v kanceláři.“ Všímavost není důležitá jen při sexu, ale i při každodenních činnostech, na kterých se dá trénovat. Jak často se vám honí hlavou další myšlenky, zatímco děláte zcela něco jiného? A tak není neobvyklé, že se vám v hlavě uprostřed milování s manželem objeví email, na který máte odpovědět. A spoustu dalších myšlenek, které vás odvádí od toho, abyste si akt užívali.

Jak trénovat všímavost?

Při procvičování všímavosti neboli známého pojmu mindfulness je klíčem soustředit se na to, co se děje v přítomném okamžiku, a to mít na paměti při jakékoliv činnosti. Například při mytí nádobí můžete lehce zameditovat tím, že se soustředíte pouze na daný okamžik, kdy vám voda stéká po rukou, je horká či studená. Nebo při všímavé konzumaci jídla, kdy vnímáte každou chuť, strukturu, teplotu a tím si jídlo ještě víc užíváte. Lze mindfulness trénovat i během vysávání, sprchování nebo rozhovoru s přítelem a vyvolat stav úplného ponoření a zaměření na přítomnost. Chcete-li tedy ukončit svůj divácký sex, který si moc neužíváte, trénujte všímavost. Cvičte ji po celý den v různých aktivitách. Čím více se budete trénovat v dosahování okamžitého stavu během každodenních činností, tím snáze dosáhnete stejného stavu během sexu. A až budete mít sex, mějte v mysli jen sex. Dopřejte si úplné oddávání se fyzickým pocitům okamžiku. Pokud se vyskytnou rušivé myšlenky, zhluboka se nadechněte a nechte je bez úsudku odplavat. Nechte svůj dech, aby vás plně vedl zpět k příjemným fyzickým reakcím vašeho těla. Zaměřte se na úplné ponoření do sexuálních vjemů.

Není náhodou, že fráze „úžasný“ je často spojována se sexem. Abyste dosáhli fantastického sexu, musíte se věnovat vědomému sexu. Chcete-li mít skvělý sex, musíte se soustředit na pocity a ne na to, jak se vám daří, co nakoupit nebo jak vypadáte. Mind-blowing sex znamená, že vaše mysl nefunguje; pouze reaguje vaše tělo. Mozek v téhle chvíli vyhoďte z ložnice.