...

... Zdroj: istock.com

Jak si v dospělosti najít nové přátele?

Čím jsme dospělejší, tím nám ubývají příležitosti spřátelit se s novými lidmi. Ale najít skvělou kamarádku můžete v jakékoli fázi života. 

Pamatuji si, jak mě jednou zarazila slova naší třídní učitelky na gymnáziu, která nás nabádala, abychom si užívali školní přátelství, protože s věkem opravdových přátel spíše ubývá. Na mnoho let jsem na to zapomněla, ale časem jsem jí pak v určitém smyslu dala za pravdu. Měníme se, vyvíjejí se naše zájmy, některé životní cesty se rozcházejí do různých směrů, přibývá povinností a ubývá volného času. Když se někdy v běhu každodenních povinností zastavíme, zjistíme, že své přátele dokážeme spočítat na prstech vlastních končetin a ještě nám jich (těch prstů) dost přebývá. Jenže na rozdíl od paní učitelky jsem v tomhle přece jen zůstala optimistkou. Nová přátelství se ve vyšším věku možná navazují méně snadno, ale o to zajímavější mohou být. Příležitosti jsou všude okolo.

Podle psychologa Jeronýma Klimeše je touha po přátelství lidskou přirozeností a povídání s jinými lidmi prostě potřebujeme. Podle něj je „chybou snažit se tuto potřebu celou přenést na partnera, jeden člověk ji nemůže trvale unést“. Svá přátelství bychom si měli chránit a pečovat o ně. Psycholožka Laura Janáčková v jednom ze svých populárních článků píše, že „není nic, co by převážilo opravdové přátelství“. Kde nové přátele potkat, může být sice oříšek, ale jedno je téměř jisté – domů za námi nepřijdou. Takže navzdory únavě, lenosti nebo třeba ostýchavosti je třeba překonat obavy a vyrazit jim naproti. A také na sobě trochu pracovat, protože pokud si přejeme poznat zajímavé lidi, měli bychom totéž umět nabídnout i my.

1. Učte se nové věci

Jestliže se ve školních škamnách navazovala přátelství snadno, nikdy není pozdě naučit se něco nového a zkusit třeba další studium. Ne každý má na další vzdělávání čas a chuť. Existuje však i široká nabídka nejrůznějších kratších kurzů a workshopů. Například na portálu Naučmese, kde je sice řada kurzů pod vedením profesionálních lektorů na špičkové úrovni, najdeme i vyloženě odpočinkové záležitosti takzvaně „za kafe“. Adam Marčan, jeden ze zakladatelů portálu, vysvětluje: „Koncept je jednoduchý – kdokoli může naučit kohokoli cokoli. Bez ohledu na dosažené vzdělání, věk nebo profesi.“ Už dlouho se chystám na kurz šití, protože mít možnost si něco sama vytvořit nebo alespoň upravit mě pořád láká. Asi ne náhodou patří kurzy manuálních dovedností mezi ty nejvíce navštěvované. Vlastnoručně upletená šála hřeje dvojnásob a u cinkání jehlic se v kavárně dobře povídá i síťuje. Katka a Lucie z Koko Comedy, jejichž kurz je tu také v nabídce, mě přesvědčily, že natrénovat se dá i žertování. Svým vstupem obohatily jinak celkem seriózní profesní konferenci a dokonce ze mě opravdu dokázaly vymáčknout vtip, ačkoli jinak smyslem pro humor nijak zvlášť neoplývám.

Společenskou část programu už jsem trávila společně s nimi a ještě s několika dalšími účastníky jsme se všichni dost nasmáli. A jsem si skoro jistá, že jsme se neviděli naposledy. Každý takový kurz může být příležitostí potkat zajímavé lidi s podobnými zájmy, navíc vyloženě naladěné na nová setkání.

2. Začněte cestovat

Další příležitostí k setkání jsou cesty do neznáma. Podle Jeho Svatosti dalajlamy bychom alespoň jednou za rok měli vyrazit na místo, kde jsme předtím nikdy nebyli. Cestování rozšiřuje obzory a doporučoval ho už slavný učitel Jan Amos Komenský jako nejlepší prevenci proti malosti a zápecnictví. Kromě toho, že je obohacující, je také zábavné. Možná se nebude každému z nás dít tolik neuvěřitelných příhod jako Ladislavu Ziburovi, který vydává úspěšné cestopisy a nikdy nevynechá žádnou příležitost k seznámení se s místními lidmi, ale nějakou tu historku k zasmání máme v rukávu určitě každý. Moc ráda vzpomínám třeba na to, jak ohromeně vypadal celník na letišti, když jsem z kabelky vytáhla čerstvou hlávku zelí, nebo jak dobrodružné bylo cestovat neznámou zemí sama autobusem, protože loď nevyjela z přístavu včas a letadlo tak odlétlo beze mě. Není tu ale řeč jen o dalekých výpravách nebo dokonce o v poslední době stále populárnějším digitálním nomádství, i když poznat někoho z jiné kultury může být velmi obohacující. Zajímavé země leží i okolo našich hranic, neobjevená místa jsou koneckonců i ve vlastní zemi a dobří lidé žijí všude.

3. Pořiďte si zvířecího mazlíčka

Proč se jim říká němá tvář mi není úplně jasné, protože nejrůznějších zvuků vydávají někdy až příliš. Domácí mazlíčci přátele samozřejmě nenahradí, ale mohou nám do života přivést nové lidi, které bychom jinak nepotkali. Nikdy dříve mě neoslovilo tolik cizích osob jako při venčení a i při krátkých zdvořilostních rozhovorech může postupně vzniknout nové přátelství. Nejde tu ale jen o procházky. Kamarádka Blanka byla až donedávna ve svém postoji celkem nekompromisní. Naše psy při návštěvách shovívavě tolerovala a občas i pohladila, protože jsme si je domů chvályhodně přivedli z útulku, ale co by doma rozhodně nesnesla, jak opakovaně tvrdila, byla kočka. Navíc si myslela, že na ně má alergii. Změnilo se to jako mávnutím kouzelného proutku, když jim jednoho dne u dveří domu zamňoukalo hladové, nemocné a zmrzlé kotě. Hned při nákupu speciálního pelíšku potkala sousedku, kterou do té doby vídala jen zřídka, a nechala si od ní poradit s výběrem. Teď se navštěvují a probírají spolu kočičí příhody celkem pravidelně.

4. Choďte na netradiční akce

Seznamování vůbec máme spojené především s obdobími, kdy hledáme nového partnera či partnerku. S přáteli to ale funguje úplně stejně. Jde prostě o to nebát se poznat nové tváře a trochu si je pustit do života. Partnerské seznamování se s tím přátelským může i prolínat, protože tam, kde nevznikla láska, může právě nové přátelství dostat prostor. Před pár lety jsem se víceméně náhodou připletla k akci, která byla vyhlášena jako antivalentýnská oslava pro nezadané. Vůbec se mi tam nechtělo, ale pořadatelé byli mí známí, které jsem chtěla podpořit. Byl z toho nakonec nezapomenutelný večer, při kterém jsem se neseznámila, zato poznala několik báječných žen, se kterými se vídám dodnes. Dodalo mi to odvahu nebát se nečekaných a netradičních pozvání. Přátelství číhá na nečekaných místech a na tenhle večírek jsme pak v dalších letech vyrážely už všechny společně.

5. Znovunalezená přátelství

Některá dávná přátelství možná neunesou nedostatek času nebo se změní priority zúčastněných, přesto se mohou po čase znovu vynořit a příjemně překvapit. Zvláště díky sociálním sítím zůstáváme v kontaktu s mnoha lidmi, a je-li to třeba, máme možnost se podívat třeba na fotky a snadněji tak navázat na to, co jsme prožili ještě společně. Hodí se to třeba před třídním srazem, nebo když se kamarádka z dětství ozve znenadání po mnoha letech. Popřípadě se může stát, že je někdo dlouho jen „známým z práce“ nebo „představili nás na akci“, po čase ale přijde impulz, který dá přátelství šanci. V případě Jany to byla zářivá tyrkysová sukně, ve které přišla na pracovní jednání v mrazivém lednu, načež jsme se čím dál častěji začaly setkávat nad dobrou kávou. Lucie, kterou jsem znala jako dokonalou a úspěšnou ženu s oceněným blogem, se na jednom našem setkání rozplakala, pak mě naučila používat červenou rtěnku a od té doby spolu chodíme na módní přehlídky. Ne každé přátelství, podobně jako láska, přitom vydrží navěky. Ale to vůbec nevadí. I krátké setkání člověku může změnit život a nové šance přicházejí každý další den.

Článek vyšel v magazínu Moje psychologie