...

... Zdroj: iStock.com

Jak správně reagovat na kompliment? Nevyvracejte ho a nelichoťte na oplátku

Čas od času se stane, že nám někdo vysekne poklonu. Jak správně reagovat na kompliment? První rada zní: Zapomeňte na zbytečnou skromnost a pochvalu si užijte. Zasloužíte si ji! 

Skromnost stranou

Samozřejmě, nejjednodušší je nechat si svůj názor. Mnoho lidí má v hlavě naprogramováno, že obdrží-li kompliment, je to jen jakýsi náznak slušnosti a v žádném případě to dotyčný nemyslí vážně. Při pochvale se nám automaticky spouští odpovědi typu: „vždyť vypadám příšerně“ a „to je jenom ze sekáče“, a podobné věty, jejichž cílem je kompliment, sebe sama, ale ve svém důsledku vlastně i toho, který chválí, tak trochu shodit. Zapomeňte na věty, kterým kompliment vyvracíte. Namísto toho se doširoka usmějte, poděkujte, pochvalu přijměte a beze zbytku si ji užijte.

Nerozebírejte to

Kolikrát se stalo, že vám něco pochválila sokyně nebo tchyně, která vás normálně nemůže vystát? Přesto zkuste nepřemýšlet o tom, co kdo pochvalou sleduje, jestli to myslí skutečně upřímně, anebo se jedná o promyšlenou manipulaci. Není potřeba, abychom komplimentu věřili a donekonečna rozebírali, co tím dotyčný myslel a co za to případně očekává. Projednou zapomeňte na svou podezíravost a užijte si prostě jen ten příjemný pocit, který pochvala navozuje.

Nechte se milovat

Berte pochvalu jako hezký dárek, který jste právě obdrželi a který si po právu zasloužíte. A nezapomeňte na to, že dárky je neslušné vracet zpátky. Pokud vás například pochválí šéf, uvědomte si, že mohl pochválit někoho jiného. Ale vybral si zrovna vás a to nemůže být náhoda. Naopak, může se stát, že pokud kompliment opakovaně nepřijmete, tak vám jej druhý přestane dávat. Berte tak pochvalu jako pozitivní motivaci k dalším výkonům a k vaší větší sebedůvěře.

Nebojte se pochválit

Zpříjemněte den i ostatním kolem sebe a nebojte se je pochválit, když cítíte, že je to namístě. Nemusíte nic přehánět nebo falešně lichotit. Ale když se vám ta nová sukně kolegyně skutečně líbí nebo vám chutná koláč, který o víkendu upekl a do kanceláře k ochutnání přinesl kolega, tak jim to prostě řekněte. Odměnou vám bude jejich úsměv a dobrá nálada. A navíc, je tu velká šance na to, že příští víkend kolega upeče a přinese zase něco nového a dobrého!

Článek vyšel v lednovém čísle časopisu Moje psychologie.

...
... | Zdroj: red