.

. Zdroj: istock.com

Jak reagovat s grácií, když vás někdo uráží

Ať už je to někdo z rodiny či kolegyně z práce nebo osoba, kterou ani pořádně neznáte, nejraději byste takového člověka zadupala do země. Jeho urážky vás ničí a kolikrát tak silně zasáhnou, že ztrácíte řeč a hledáte tu nejvhodnější reakci. Máte křičet, nebo mlčet?

Žít ve světě, kde vám nikdo nehází klacky pod nohy, nikdo vás neuráží, nepomlouvá, tak to by bylo skvělé. Jenže realita je jiná. Situace, kdy vám srdce buší a vidíte černě, se vyskytují velice často, zejména tehdy, máte-li okolo sebe lidi, kteří vám závidí a touží vaše sebevědomí srážet na kolena, jen aby se cítili lépe. Jak se jim bránit, když vám na hlavu padají urážky?

1. Připravte se na situaci

Pokud musíte trávit čas s osobou, která vás opakovaně uráží nebo dráždí, je dobré mít připravený plán, jak se s touto situací vypořádat. Mějte po ruce způsoby, kterými můžete reagovat, a předem si je natrénujte hraním rolí například s partnerem či přáteli a uvidíte, jak pak situaci hravě zvládnete. Přítel pronáší urážky a vy trénujete hbité odpovědi.

„Jano, ten váš nový účes vypadá opravdu strašně." Můžete odpovědět: "Děkuji za váš názor, ale mně se to líbí a to je důležité."

Pokud urážky slýcháte od svého šéfa, jste pochopitelně v obtížné situaci, ale v žádném případě si to nemusíte nechat líbit. Zkuste si doma říct: "Vaše urážky jsou velmi neprofesionální. Pokud v tom budete pokračovat, budu se muset obrátit na HR."

2. Zůstaňte v klidu

Když vás někdo uráží, je důležité zůstat v klidu, i když váš instinkt velí křičet, zuřit, nadávat nebo plakat. Lidé, kteří dráždí a urážejí ostatní svými zlými slovy, často hledají reakci. Vy se snažte udržet chladnou hlavu, zhluboka se nadechněte a chvíli počkejte, než odpovíte. I pár vteřin oddálení reakce vás dokáže zklidnit. Víme všichni, jak je to těžké, ale nejúčinnější.

3. Buďte asertivní

Nemůžete situaci donekonečna přehlížet a ani se to nedoporučuje. Vezměte situaci do vlastních rukou, věřte si a jasně si s agresorem o jeho urážkách na vaši osobu promluvte. Použijte pevný, přesto klidný tón a vysvětlete, proč nejsou urážky v pořádku. Zkuste říct kolegovi, který se vám vysmívá a uráží vás před lidmi: "Moc mě rozčiluje, když mě urážíte před našimi kolegy. Prosím, nechte toho." Mají-li urážky a posměch sexuální podtext, zkuste zareagovat podobným způsobem: "Vaše urážky hraničí se sexuálním obtěžováním. Pokud se to bude opakovat, okamžitě vše oznámím našemu nadřízenému."

4. Ignorujte urážku

Někdy je nejlepší odpovědí na urážku ticho. Můžete předstírat, že jste urážku vůbec neslyšela nebo změňte mimovolně téma hovoru. Tím, že na urážku nereagujete, nepřiléváte zbytečně olej do ohně. Pokud vás někdo uráží online, zkrátka nereagujte, neodepisujte. Zkuste to vydržet. Pokud vás urazí rodinný příslušník, pokuste se urážku také ignorovat a opustit pokoj.

5. Reagujte s humorem

Dokážete odlehčit situaci a ukážete, že jste nad věcí a velmi často tím jednoduše odzbrojíte agresora a strháte jeho urážku. Zkuste zavtipkovat. Anebo jen poděkujte."Dobře. Máš pravdu! Děkuji, že jsi mi to osvětlil! Teď už vím."

VIDEO: Tolerance ve vztahu, ať už je jakýkoliv, je důležitá. Proč?