Video placeholde

Vůně, co vám přivolají lepší náladu. Parfémy nechte spát a jen se nadechněte!

Hmm, tady něco voní. Přivřete oči a čicháte s lehkým úsměvem na rtech. Hned se cítíte lépe a starosti jsou alespoň na chvíli ty tam. Věděla jste, že vůně s lidskou psychikou dokáže zázraky? Každá jsme jiná, ale voní nám podobné věci. Víte, které vůně jsou nejoblíbenější? Parfémy teď nechme stranou.

Jen si vzpomeňte, jak vám je příjemně, vdechujete-li vaši oblíbenou vůni ranní kávy či se zahalíte do parfému protkaného vůní vanilky. Nebo nově povlečená postel či záhon plný levandule. Vůně je mocná čarodějka. A dostane-li se do vaší blízkosti ta, kterou máte ráda, vaše nálada se změní k nepoznání. Proč toho tedy nevyužít!

Vůně jako nezapomenutelná vzpomínka

Lidský mozek si vůně velmi dobře pamatuje a jsou-li pak příjemné, dokáže si je člověk zaregistrovat navždy. Stačí si pak v mysli vybavit onu situaci, se kterou je vůně spjata, a najednou ji kolem sebe cítí. Vánoce vonící po františku, babiččin pokoj tvarohovými buchtami, léto po táborákovém ohni a grilovačkách… Stačí si vzpomenout, vybavit si a příjemný pocit hned naskočí. Proto není divu, že nás dokážou vůně léčit a aromaterapií se můžeme zbavit stresu, zatočit s migrénami a vůní skořice a rozmarýnu nabrat znovu sílu a dát sbohem vyčerpání. A to nemluvím o afrodiziakálních účincích. Mocná kadidla, vonné tyčinky…

Co nám nejvíc voní?

Udělejte si kolem sebe malý průzkum a zeptejte se přátel, co jim nejvíce voní. Parfémy pro tuto chvíli nechte spát, ptejte se po přirozené vůni, té, která vás potěší. Na základě světového výzkumu, který byl proveden v mnoha zemích, bylo zjištěno asi 50 nejoblíbenějších vůní. Těchto 15 vůní se umístilo na předních pozicích.

  1. Vůně čerstvě upečeného jablečného štrúdlu

  2. Rozpuštěná čokoláda

  3. Přirozená vůně vaší drahé polovičky

  4. Ranní káva

  5. Čerstvě posekaná tráva

  6. Pečená slanina

  7. Vůně vanilky

  8. Vyprané prádlo

  9. Čerstvý vzduch

  10. Hořící dřevo

  11. Ranní rosa

  12. Čerstvě vykoupané miminko

  13. Staré a nové knihy

  14. Pečená cibule

  15. Letní déšť

Při vědeckém zkoumání vůní a jejich účinků na člověka bylo prokázáno, že je velmi silná vazba mezi reakcemi na vůni a zpracováním zkušeností a emocí. Ženy jsou pak v tomto citlivější. Mnohem častěji rozlišují libé a nelibé vůně a nemají rády prudké změny v intenzitě aroma. Výrobci parfémů pak neustále zkoumají, jaké vůně jsou tedy lidem příjemné. Už podle široké škály nabídky parfémů je vidět, že jich bude mnoho.