...

... Zdroj: iStock.com

Jak poznat, že vás miluje? Signály, podle kterých budete mít jasno

Říká se, že opravdová láska začíná tam, kde končí zamilovanost. Něco na tom opravdu bude. Zatímco zamilovanost většinou přichází bez přičinění našeho rozumu, neovladatelně a dost často do úplně špatných objektů, láska už vyžaduje trochu aktivnější přístup: zajímat se o druhého, o jeho život a pocity, sdílet s ním radosti i horší chvíle a nejen brát, ale i dostávat.

Otázka, jak poznat, že mne opravdu miluje, přichází právě často po fázi vzplanutí, během které prostě chcete být s tím druhým a na nějaké rozebírání vztahu nemáte ani čas, ani náladu. Tato prvotní zamilovanost trvá ale vždy jen dočasně. Je každopádně důležitá, aby spolu lidé vůbec chtěli být. Na jejím základě se pak rodí opravdová láska.

Další fáze vztahu, kdy člověk řeší, zda ho ten druhý „opravdu miluje“, přichází zpravidla po několika letech soužití. Jsme spolu proto, že se milujeme, nebo jen ze setrvačnosti, protože jsme si zvykli, protože se spíš potřebujeme? Ať v té či oné fázi, projevy lásky jsou vždycky podobné. A my víme, na co se zaměřit!

Sledujte tyto signály:

1. Věnuje vám čas

Je ochoten změnit plány kvůli tomu, abyste se mohli vidět? Sejde se s vámi i přesto, že je unavený a chtěl původně celý víkend jen odpočívat? Jde s vámi do divadla, i když to není „šálek jeho kávy“? Pak je to na nejlepší cestě. Máte pocit, že musíte vždycky iniciovat schůzky vy? Nemá moc času, má těžké období, má hodně práce, je nějakej marnej, už to slíbil kamarádům? Pak asi opravdu nehoří touhou a nejspíš si na vás vzpomene jen ve chvíli, kdy se to bude hodit jemu.

2. Pustí si vás do života

A tím nemáme na mysli jen do svého bytu, kde vás nechá přenocovat a nabídne vám kávu a místo na kartáček. Myslíme tím hlavně to, že vás pustí mezi své přátele nebo rodinu. Nebo že je s vámi ochoten částečně sdílet své zájmy a koníčky. Každý má pochopitelně své vztahy nastaveny jinak. Ale ať už jsou výmluvy jakékoliv, pokud jste stále za paní Columbovou, tedy za tu, kterou nikdo nikdy neviděl, zbystřete.

3. Pomůže vám

Ačkoliv tvrzení, že „láska se prokazuje činy“, zní dost otřepaně, je to, bohužel, tak. Potřebujete pomoct na chalupě zbořit starý plot? Jste nemocná a hodilo by se vám, kdyby vám někdo nakoupil? Hodit na letiště nebo sehnat řemeslníka? Jasně, nemusí mít auto, řidičák, vrtačku... Ale pokud uvažuje o vztahu, neměl by se chovat úplně lhostejně a stylem: To je tvůj problém.

4. Dotýká se vás

Nemusíte každou noc usínat v objetí, protože, upřímně řečeno, ne vždycky je to ta nejpohodlnější varianta. Nemusíte stále chodit na veřejnosti ruku v ruce nebo si svou lásku dokazovat vroucími polibky před zraky všech ostatních.

Ty opravdové „důkazy lásky“ jsou nenápadnější a bezprostřednější. Pusa na přivítanou. Schoulení se jeden k druhému při večerním sledování filmu. Objetí, když je vám smutno. Jemné dotyky při konverzaci s přáteli v hospodě. Důvěrné upravení límečku nebo vlasů (pakliže je tedy schopen takové věci rozlišovat). To všechno znamená, že vás vnímá jako důvěrnou osobu.

5. Umí vám odpustit

Tohle už je důkaz lásky pro pokročilejší fázi vztahu, protože na začátku většinou děláme všechno proto, abychom se toho druhého ničím nedotkli a nenaštvali ho. Ale stát se může cokoliv. Pokud je vám ochoten odpustit, je všechno na dobré cestě.

Sledujte, co říká

6. Zajímá se o váš život a pamatuje si

Tohle je zrovna jedna z těch nejdůležitějších indícií: Pokud o vás má zájem, pak vás poslouchá. Ví, kolik máte sourozenců a jaké s nimi máte vztahy. Pamatuje si, kdo vás štve v práci, a občas se i sám zeptá, jak se to vyvíjí. Ví, jestli máte radši detektivky, nebo romány, jestli jíte hořkou čokoládu a čím vám vždycky udělá radost. Tohle je láska.

7. Když říká „my“

To je vždycky jedna z nejkrásnějších chvil: Když sedíte společně s (ideálně jeho) přáteli a ON najednou řekne: My jsme uvažovali o tom, že ... a pak už je vlastně skoro jedno, o čem jste uvažovali, důležité je to „my“! Tohle je stejně důležité jako vyznání lásky. Protože když to říká, tak to znamená, že vás bere jako dvojici.

TIP NA VIDEO: Jsme už pár nebo pořád jen kamarádi?