Když chce muž více pozornosti

Když chce muž více pozornosti Zdroj: iStock.com

8 znamení, že váš partner potřebuje víc pozornosti

Někdy vás pohltí pracovní projekt, jindy péče o malé miminko či vášeň k novému sportu. Není na tom nic špatného, že jste něčím zaujata, ale neměla byste kvůli tomu zapomínat na partnera. Pozornost osoby, kterou milujeme, potřebujeme. A když není, vztah se začíná bortit. Jakými signály vám dává partner najevo, že touží více po vaší pozornosti? Čeho si všímat?

Stejný pocit opomíjení, jako někdy prožíváte, když váš partner tráví dny v práci a večery na trénincích či v dílně, může pociťovat i on, když je vaše pozornost celé dny upřena někam jinam. Přeci jen jste partneři, a aby byl váš vztah šťastný a trvalý, je potřeba si vzájemnou pozornost dopřávat. Někdy ji potřebujeme více, někdy méně, ale nikdy by se nemělo stát, že ji druhému přestaneme věnovat. Jak si muži říkají ve vztahu o více pozornosti?

Říká si o pozornost přímo

Zdaleka nejjednodušším znamením, které vám prozradí, že váš muž touží po větší pozornosti, je, že si na její nedostatek stěžuje. Pokud slyšíte věty jako: „Trávíme spolu málo času“ nebo „Chybíš mi“, váš partner vám dává jasně najevo, že potřebuje více vašeho času a pozornosti.

Rozčiluje se kvůli maličkostem

Je naštvaný kvůli každé maličkosti a to, co mu dříve nevadilo, najednou získává na významu. „Pokud se jedná o neobvyklé chování, mohlo by to být známkou toho, že partner od vás vyžaduje větší pozornost. Jednání v hněvu je obvykle ukazatelem pocitu nespokojenosti nebo stresu v jiných oblastech života, ale může být také hlavním signálem, kterým partner říká, že se cítí zanedbávaný,“ vysvětluje doktor Jeff Kane, Ph.D., floridský manželský poradce a autor on-line a off-line komunity Relationships Unscripted zabývající se podporou vztahů. „Jestliže trávíte hodně času odděleně, zapomínáte, jaké je věci dělat společně. Není pak divu, že je partner podrážděný, když se najednou do společné aktivity připojíte. Partner to vnímá spíše jako přítěž než jako příležitost se znovu spojit.“

Žárlí na čas, který trávíte s ostatními

Vadí najednou obvykle důvěřujícímu partnerovi, kolik času a pozornosti věnujete ostatním? Toto je jeden z hlavních signálů, který ukazuje, že se cítí vynecháván. Zvažte proto, pokud většinu svého volného času trávíte se svými přáteli nebo jinými členy rodiny, zda žárlivost nepramení z této situace. Je tu velká pravděpodobnost, že ano, že partner moc touží po společném čase a pozornosti, kterou byste věnovala jen jemu.

Nemá zájem o sex

Mohlo by se zdát divné, že partner, který potřebuje pozornost, by odmítal sex, ale dává to smysl. „Pokud se od vás partner při dotyku odtahuje a nezdá se, že by se o milování zajímal, možným důvodem může být to, že mu již dlouho chyběla vaše pozornost a potřebuje ji,“ vysvětlují takové chování vztahoví kouči a manželé Susie a Otto Collinsovi z Columbusu ve Spojených státech. Přestal být partner i laskavý a milý? Už vám neprojevuje tolik náklonnosti? Vzpomeňte si, kolik času jste mu v posledních měsících věnovala? Netrávila jste příliš mnoho času prací? Ztráta náklonnosti, která způsobila emocionální i mentální distanc, se dá jen těžko napravit.

Vypadá jinak

Nové vlasy, střih vousů, oblečení nebo dokonce nový druh sportu mohou být znamením, že partner usiluje o vaši pozornost. Není vám to povědomé? Co stojí za vaší novou halenkou s výstřihem nebo změnou účesu? Touha po pozornosti? Účel všeho je, aby si někdo všiml. Zdá se, že váš partner dychtí po tom, abyste chválila jeho vzhled, oblečení nebo cvičení v tělocvičně? Je pravděpodobné, že se cítí nejistě a změna, kterou provedl, má k němu přenést zpět vaši pozornost.

Zpochybňuje každý váš pohyb

Ztráta pozornosti často přináší do vztahu nedůvěru a pocit ohrožení. Otázka „Co se děje, že si mě nevšímá?“ vyvolá další „Nemá někoho?“ – a žárlivost a kontrola jsou na světě. Začal váš partner najednou zpochybňovat každý váš pohyb nebo se vám dívat přes rameno, když si píšete nebo komunikujete prostřednictvím sociálních médií? Možná má strach, že pozornost, která dříve patřila jemu, věnujete někomu jinému.

Vyžaduje neustálé potvrzování lásky

Ve vztahu je normální říkat si, jak se máte rádi, ale pokud se frekvence dotazů, zda ho opravdu milujete, zvyšuje, berte to jako varovný signál. „Neustálá potřeba potvrzení vaší lásky může být znamením, že se partner ve vztahu cítí nejistě. Jestliže partner potřebuje neustále slyšet nebo často chce, abyste opakovala, proč ho milujete, bývá to signálem, že se ve vztahu cítí osamělý,“ říká manželský poradce Jeff Kane.

Tráví více času s telefonem

Přiznejme si to, moderní páry mají tendenci trávit na svých mobilních zařízeních mnohem více času než kdykoli předtím. I když pozornost upřená na technologii nemusí nutně znamenat, že partnerovi chybíte, v jedné situaci byste měla zbystřit. Pokud jsou to právě sociální sítě, se kterými první sdílí své úspěchy i prohry, a ne s vámi, zřejmě má pocit, že vás jeho život moc nezajímá. Pozornost máte totiž zaměřenou někam jinam než na něho.