Co píšu, to cítím a nezapomínám

Co píšu, to cítím a nezapomínám Zdroj: istock.com

Ručně psané dopisy. Naučí vás lépe pracovat s emocemi

Schválně, kolik toho za den napíšete? Ale ne na počítači. Pěkně s tužkou v ruce a na bílý papír. Možná tak nákupní seznam, ale i to už je passé. A což teprve dopis. Udělejte si chvilku času, počítač nechte spát a zkuste psát. Nic totiž nevyjádří vaše opravdové pocity líp než slova psaná rukou. A můžete začít třeba u vánočního přání. 

V těchto dnes se schyluje v Paříži k jedinečné dražbě desítek tisíc rukopisů. Mezi nimi je i milostný dopis Napoleona Bonaparta manželce Josefíně. A cena psaní se odhaduje na více než dva miliony korun. Zkuste si ho přečíst. To, co vyjadřoval svým písmem, žádný emotikon sdělit nedokáže. Ano, byl slavný a cena dopisu je vysoká, ale je to psané černé na bílém, můžete si na něj sáhnout, není uložen jen kdesi v kyberprostoru.

Možná patříte stejně já mezi ty, kteří kdysi dávno, i když to byla první dětská vzplanutí, dostali „milostný“ dopis a mají ho schovaný, a když si ho po tolika letech čtete, dokáže vás přenést v čase i emocích. Vzdálenosti nás ještě oddělují, internet rychle spojuje a síla slov v krátkých SMS zprávách nic nepřenáší. Zkuste místo elektronické zprávy napsat na kousek papíru vzkaz a nechat ho doma k přečtení. Existuje totiž řada důvodů, proč psaní rukou je pro člověka prospěšné.

Romantika je v kurzu

Hamlet a Ofelie, Romeo a Julie, Noe a Allie. Všechny ty největší milostné příběhy jsou zakončeny láskyplným dopisem, což dokazuje, že není nic romantičtějšího než to, když je vášeň vyjádřena na papíře. Písmo říká: "Mám tě moc rád a udělám si čas, abych to dokázal tímto způsobem." Při psaní dopisu se nevyskytuje žádná možnost schovat se za obrázek emotikonu a tajný text, který maskuje pravé pocity. Psaní vás nutí přemýšlet o tom, jak se opravdu cítíte, a povzbuzuje vás, abyste všechny své emoce vypustili ven.

Je to dobré pro nás i ostatní

Vědci zjistili, že expresivní psaní souvisí s lepší náladou, sníženým stresem a zlepšením pocitu pohody. Co by se stalo s Harrym, kdyby nedostal dopis z Bradavic? Pravděpodobně by ještě žil v kumbálku pod schody a pracoval v průměrné administrativní práci v kanceláři od devíti do pěti v obrovské nevědomosti, že je jedním z největších kouzelníků všech dob. Koneckonců tak i víme, co se stalo, když Romeo nedostal dopis od Julie. Jejich vztah doslova skončil tragédií! Ručně psané dopisy jsou skvělým a autentickým způsobem, jak někoho informovat o dobrých zprávách, a mohou změnit i život a sled událostí.

Dobře, oba výše uvedené příklady nejsou ze skutečného života, ale dopisy opravdu mohou ve světě mnohé změnit. Mnoho neziskových organizací povzbuzuje přátelství prostřednictvím písemného dopisu, například Humanwrites, charita, která podporuje psaní dopisů vězňům. Existuje také několik celosvětových programů, které spojují lidi po celém světě a umožňují vyměňovat si příběhy, rady a slova moudrosti s lidmi, s nimiž byste jinak nekomunikovali. A to je obzvláště dobré pro děti, které chtějí zlepšit své jazykové schopnosti a dozvědět se o jiných kulturách.

Dopisy podporují kreativitu

Při uchopení pera a psaní na papír je využíváno odlišných motorických a kognitivních mozkových procesů než při používání technologií. Rukopis, protože je více pracovně náročný, nás nutí zpomalit, přemýšlet a spojit náš mozek s rukama. Umožňuje nám také prozkoumat myšlenky pomocí tvarů, frází a schémat více, než kdybychom použili standardizované dokumenty v počítači. Navíc při denním devítihodinovém sezení u počítače je psaní rukou čehokoliv vítaným rozptýlením. A navíc, co je psáno, to je dáno a text nelze smazat. A právě i díky tomu víme, co se dělo před tisícovkami let v naší historii.

Bojíte se, že byste dopis nezvládla? Trénujte na pohledech z dovolených, na obsáhlejším vyjádření blahopřání k narozeninám. Pište vánoční pohledy, krátké vzkazy a dopisy pro sebe. Napište si dopis, své dceři, manželovi, babičce jen tak, a uvidíte, jak to posílí váš vztah a vy si utřídíte myšlenky a pocity.