Jak přivolat štěstí?

Jak přivolat štěstí? Zdroj: shutterstock.com

Jak si přivolat štěstí? Stačí vám k tomu 20 minut denně

Pozitivními myšlenkami se podle mnohých odborníků dá ovlivnit spousta věcí. Například i kvalita života. Štěstí je totiž dovednost, která musí být trénována. Víte, jak se to dělá?

Odpověď zní překvapivě jednoduše – pomocí meditace. Moderní psychologické výzkumy prokázaly, že u lidí zběhlých v meditování jsou části mozku související s pozitivními emocemi mnohem aktivnější. Tytéž studie rovněž potvrzují, že není třeba meditovat osm hodin denně, abychom se mohly radovat z pozitivních účinků. Stačí méně.

"Dvacet minut denně dokáže výrazně snížit stres a zlepšit zdraví, také zmenšit napětí, úzkost a sklon k hněvu. Pravidelnou meditací alespoň po dobu osmi týdnů výrazně posílíte imunitní systém a zajistíte přísun pozitivních emocí," říká přední americký neurovědec Richard Davidson. Mezi nejvýznamnější zdravotní přínosy meditačních cvičení patří snížení stresu, zvýšený smysl pro intuici, zmírnění úzkostí, nadhled, klid, mír apod.

Čím víc stresu, tím víc meditace

Jinými slovy, ti, kteří jsou nejvíce zaneprázdněni a vystresovaní v každodenním životě, mohou meditací získat nejvíce. Při vší serióznosti, nepotřebujete hodinu. Úžasné výsledky můžete dosáhnout i tehdy, pokud se meditaci budete věnovat jen 15 minut denně. Čím dál tím více špičkových manažerů začleňuje meditaci do své každodenní rutiny, protože věří, že přímo přispívá k jejich úspěchu. Možná už začínáte rozumět tomu, proč je v takové oblibě jóga. Kromě cvičení vás právě učí meditovat a pracovat se svojí myslí. Což je k cestě za štěstím klíčové.

Meditace je klíček ke štěstí

Možná si teď říkáte: "Ráda bych si našla čas na denní meditaci, ale..." Jak ale uvádí Zen přísloví:

Každý by se měl věnovat meditaci 20 minut denně, pokud nejste příliš zaneprázdněni, ideálně byste se jí však měli věnovat i hodinu.

Takže, to aspoň zkuste. Vyhraďte si denně 20 minut na meditaci, nejlépe ráno, kdy ještě zbytek rodiny spí a vy máte čas jen pro sebe. Čas, kdy absolutně vypnete, necháte odplout stres, problémy a povinnosti. Zařadíte-li ji mezi vaše každodenní aktivity, věřte, že již za krátkou dobu pocítíte pozitivní změny.

Základy meditace podle Ricarda Matthieua

Ricard Matthieu je podle neurovědců nejšťastnějším člověkem na světě, jehož mozek byl zkoumán. Sám věnoval jako buddhistický mnich v Himalájích desítky tisíc hodin meditaci, kdy dospěl k myšlence, kterou šíří dál prostřednictvím svých knih, totiž že investovat svůj čas a energii do meditace a tréninku zvládání emocí je cestou k osobnímu štěstí i štěstí ostatních. Tady jsou jeho rady:

1. Není těžké začít. Stačí si jen dopřát trochu času k sezení a pak na něco zaměřit svou pozornost. Může to být dech, mysl, pohyb břicha při dýchání.

2. Pokaždé, když mysl zapomene na soustředění a začne se zaobírat běžnými myšlenkami, přiveďte ji jemně zpět k objektu vaší pozornosti, stejně jako se motýl znovu a znovu vrací ke květu.

Žijící střídavě v klášteře Žečhen v Nepálu a ve Francii, je pova­žovaný za jednoho z největších znalců buddhismu v Evropě. Po dlouholeté výzkumné praxi v oblasti buněčné a molekulární genetiky se vydal na cestu buddhistického mnicha. Již více než třicet let se pohybuje mezi velkými duchovními mistry v Himálaji, působí jako dalajlámův tlumočník, překladatel a vydavatel. V Knize o štěstí, která byla přeložena do více než deseti světových jazyků, se věnuje otázce, která je stará jako lidstvo samo: co je štěstí a jakými prostředky jej lze dosáhnout.

Matthieu Ricard

3. Zážitek čisté mysli je chvíle, kdy se do daného okamžiku tak ponoříte, že neexistuje minulost ani budoucnost, jen radost z přítomnosti. Meditací je tedy i činnost vykonávána naplno. Při chůzi se můžeme soustředit na každý krok, při vaření zas na každý pohyb.

4. Cílem ke zvládnutí emocí je uvědomění si, že se na ně můžeme při dokonalé bdělosti podívat bez toho, aniž bychom se jimi museli nechat ovládat.

Jak vidí Ricard štěstí nebo jak začít meditovat, se můžete dozvědět na videu.

Video placeholde