Dneska na to kašlu

Dneska na to kašlu Zdroj: iStock.com

Jak se uklidnit? Kašlete na těchto pět věcí, radí odborník!

Už vás ten nekonečný koloběh rodinných, pracovních, sociálních a mnohých dalších povinností pěkně štve? Stává se z vás člověk, kterému neustále běhají hlavou tisíce myšlenek, plníte poctivě seznamy úkolů, pomáháte na všechny strany, neuniknou vám novinky ve filmu a divadle, o politice víte téměř vše, ale v hloubi duše toužíte jen si tak sednout a nic nedělat? Jde vůbec vyskočit z toho koloběhu? Ano, pokud se vykašlete na…

Aktivní život je fajn. Být v obraze také. Neustále se vzdělávat - ještě lepší. Hledat sám sebe, nejlepší. Být neustále pozitivní, nutností. Mít peníze, velmi žádoucí. Být krásná, za každých okolností. Být vystresovaná, normální. A mít větší klid, po tom většina z nás jen touží. Zkuste všechny ty povinnosti a úkoly poslat... Ano, tam. Přesně tak, jak to uvádí John C. Parkin, britský autor bestselleru Do pr****, berte život takový, jaký je (vydala Euromedia), který dvacet let studoval východní filozofie, aby zjistil, že klidný život najde mnohem jednodušeji. Tím, že se na některé věci vykašle. Třeba na špičkové zaměstnání v Londýně a odstěhuje se s rodinou do Itálie. Přestal tak urputně o něco usilovat a konečně našel klid a to, co chce. Jeho rady jsou prosté.

Kašlete na starostlivost

Ta je totiž velmi často zdrojem našeho stresu a dokáže náš klid nahlodat tak rychle, že můžeme mít pocit, že být v klidu a být starostlivá jsou nekompatibilní stavy. Není to tak, jen musíme upravit míru starostlivosti. Přílišná starostlivost nás oslabuje. Jenže jde přestat? S mírou starostlivosti je to jako s tachometrem. Když se příliš staráte o příliš mnoho věcí, začnete se přepínat a podléhat přílišnému stresu. Podaří-li se vám míru snížit, dostanete se do stavu, ve kterém se budete cítit pohodlněji. Důležité věci si ponechte a na ty banální se vykašlete. No a, tak zítra zkrátka nebudete perfektní, Země se otáčet nepřestane.

Kašlete na pozitivitu

Být neustále dobře naladěná, usmívat se, nepřiznat hoře a strasti. Ano, všichni víme, že je lepší být pozitivní a plný života než negativní pesimista. Chceme se s takovými lidmi potkávat a takové chceme být. Ale ne za každou cenu. Být v klidu neznamená každodenní úsměv na tváři, ale i to, že dáte prostor i bručounovi v sobě. Neklaďte mu odpor, prožijte ten pocit, a uvidíte, že se budete cítit lépe. Je to tak totiž reálnější a pravdivější. Dnes budete za bručouna, zítra se zas přirozeně vrátíte do pozitivnějšího stavu. Když dáme průchod všemu, co je v nás přirozené, všechno bude fungovat.

Kašlete na to být hodná

Pomáhat, vždy vyjít vstříc, nezlobit se, dodržovat stoprocentně sliby, být hodná holka, protože tu mají všichni rádi. Zkuste prostě nebýt. Nemáte začít najednou řádit a být zlá a protivná, ale spíše být taková, jaká jste. Neposuzujte sebe a ostatní příliš, žijte a nechte žít. Starejte se nejvíce o svůj život, držte se svých záležitostí.

Kašlete na trpělivost

Kdo si počká, ten se dočká. Trpělivost přináší růže. Dvě mantry, které si opakujete a věříte, že to tak bude, a stáváte se frustrovanou. Ale někdy pořádný humbuk či křik vedou také ke kýženému výsledku. „V rámci receptu na život bych doporučil 20 % křiku a rozhazování rukama a 80 % klidného přijímání toho, co se děje, a trpělivosti. Nejdůležitější je však to, abyste příliš neposuzovala, jak se chováte,“ říká sám John. C. Parkin. A tak kašlete na trpělivost i na svoji ukřičenost a prostě se oddejte tomu, co je v danou chvíli správné.

Kašlete na neustálou lásku k sobě

Pokud jde o terapii, je jen málo věcí, které jsou účinnější, než když se víc milujete. Louise Hay vyřkla krásnou afirmaci: „Miluji se a uznávám se.“ Opakujte si ji stále dokola a věřte, že vám za chvíli poleze krkem, ale začne pomalu šířit světlo do vašeho života. Ale abyste se konečně zklidnila, je potřeba, aby proces sebelásky začal fungovat přirozeně. Součástí sebelásky je i odpor k sobě. Někdy se zkrátka nemilujeme, nejsme na sebe pyšné, vadíme si, a to je také normální.