.

. Zdroj: archiv Alice Mičunek

Kamila B. Boudová
.
.
.
.
6
Fotogalerie

5 žen, které vás naučí zpomalit a najít rovnováhu. Inspirujte se jejich radami

Podvědomě cítíte, že vám lehce ubývá sil a energie? Po energickém létě přichází pomalu podzim, který si o zpomalení a hledání rovnováhy říká. Oslovily jsme několik žen, které se osobně i profesně věnují vnímání rytmu přírody, harmonizaci těla a duše a hledání rovnováhy. Jak ony vnímají podzim? V čem dle nich zpomalit a jakým způsobem?

Kamila B. Boudová, přední česká odbornice na módní obchod a udržitelnost, zakladatelka Slou Days

Kamila B. Boudová
Kamila B. Boudová | Zdroj: archiv Kamila B. Boudová

Zpomalit, ať žijete kdekoliv, lze co nejužším poutem s přírodou. Jde to na tisíc a jeden způsob. Já ráno chodím do zahrady a bosa se projdu po trávě. Máme jen malou společnou zahrádku za rezidencí, kde bydlím, to úplně stačí. Nebo když ráno odvedu dceru do školky, tak cestou domů jdu bosky orosenou trávou v parku. Chce to přestat řešit, co si o vás lidi myslí. Někdy si u toho i nahlas zpívám. Na to je anonymita metropole ideální. Nikdo to neřeší, nikdo mě nezná, nikdo mě nebude pomlouvat.

Tip na zpomalení a harmonizaci

Zpomalit s přírodou se dá i v bytě. Přesadit kytky do větších květináčů, namnožit je a dát jim lásku a péči. A tvořit s přírodou. I u nás ve čtvrti dokážu při procházce zastřihnout sousedům živé ploty a získat tak materiál na vytvoření věnců a dekorací do bytu, do kanceláře i do koncept storu, který jsme nedávno otevřeli. Když se mi povede odjet na venkov, je to o to lepší.

Pokračování 2 / 5

Mirka Papajiková, tanečnice, choreografka, lektorka tance a vědomého pohybu, autorka představení Divé ženy

.
. | Zdroj: Florian Divi

Asi jen málokdo má prostor na podzim znatelně zpomalit a ladit se na rytmus přírody. Naše společnost je nastavená jinak. Vnímám, že je dobré to přijmout a místo vzdoru nebo rezignace raději hledat schůdné cesty ke zjemnění, zpomalení – třeba alespoň občasným ztišením a introspekcí. K tomu je velmi dobré a účinné ladit se na své tělo. Skrze tanec a vědomý pohyb najít spojení s vnitřní moudrostí, která je přímo propojená s moudrostí přírody. Skvěle funguje meditační hudba nebo jen zvuky přírody – zaposlouchání se do šumění listí nebo deště. Můžete si vyzkoušet tančit na tyto zvuky nebo hudbu. Zřejmě vás to nebude nutit k velkým divokým pohybům, ale spíše ke kolíbavému pohybu, propojování se zemí, uvolňování napětí.

Tip na zpomalení a harmonizaci

V klidu si sednout a zaposlouchat se do svého vlastního těla. Naladit se na to, jak se cítí a co potřebuje. Když se naučíme rozumět svému tělu, naučíme se i vyslyšet jeho potřeby. A tak třeba zjistíme, že i na podzim můžeme podnikat velké věci, ale je dobré si k tomu naplánovat delší odpočinek, zařadit trochu více masáží nebo dalších pečujících a vyživujících aktivit.

Pokračování 3 / 5

Alice Mičunek, jogínka a tvůrkyně Cyklické jógy

.
. | Zdroj: archiv Alice Mičunek

Příroda nás vede ke zpomalení. Atmosféra přicházejícího podzimu nás vede dovnitř, k sobě. V přírodě se energie začíná stahovat do kořenů. Rostliny své plody vydaly a je čas odpočívat. Zatímco léto nás zvalo k akci, dynamice a realizaci našich snů, nyní je prostor sklidit plody naší práce. Umíme vůbec zpomalit a odpočinout si? Často jsme nastaveni na vzorec „Odpočinu si, až...“, jenomže relaxaci pak oddalujeme a oddalujeme, až naše tělo volá o pomoc.

Právě na podzim je vhodné nepodcenit potřebu většího odpočinku. Zvolte raději klidnější jógovou praxi a načerpejte energii díky tomu, že opravdu zpomalíte. Vyzkoušejte, jak se budete cítit, když ve svých oblíbených pozicích zůstanete 10 nádechů a výdechů. Nebo zkuste jin jógu. Díky této pomalé praxi budete mít prostor zaposlouchat se nejen do svého těla, ale dát prostor také svým myšlenkám.

Tip na zpomalení a harmonizaci

Jógová praxe nemusí být jen na podložce. Nemusíte čekat na „až“. Dopřejte si malé zastavení i během dne. Než se pustíte do svých každodenních radostí a starostí, zvolte si svou sankalpu – záměr pro váš den. Začněte několika hlubokými nádechy a výdechy, abyste se naladili na to, co opravdu potřebujete. A večer se zkuste znovu zastavit, abyste zjistili, jestli se váš daný záměr podařilo naplnit. Dejte si šálek bylinkového čaje (moje oblíbená podzimní varianta je meduňka, lípa, šípek a levandule) a vypijte ho, aniž byste museli dělat cokoliv jiného.

Dýchejte. Vědomě, pomalu, do hloubky. Pokud cítíte melancholii nebo málo energie, dopřejte si dlouhý nádech nosem a hlasitý výdech ústy se slabikou ha. Tahle technika pomůže uvolnit nahromaděný tlak a myšlenky.

Pokračování 4 / 5

Veronika Lančaričová, autorka projektu Boho žena a průvodkyně rituály pro ženy

.
. | Zdroj: archiv Veronika Lančaričová

Podzim a jeho energie nás přirozeně zpomalují, respektive mělo by se to tak dít. Můžete se zeptat sama sebe – „Zpomaluji stejně jako příroda a umím to vůbec, dovoluji si to? Nebo mám pocit, že je potřeba být stále produktivní, aktivní?“ Čteme literaturu o prokrastinaci a máme pocit, že je potřeba stále něco dělat, dokonce i odpočinku jsme dodali přídavné jméno aktivní. Nechápejte mne špatně, aktivita a fyzický pohyb jsou v našem životě důležité a nepostradatelné, ale zároveň je potřeba mít v životě vše v rovnováze. A právě nyní na podzim se hodí trochu bilancovat a právě na podzimní rovnodennost se podívat, jestli mám ve svém životě také vše v rovnováze. Zda stejně jako umím být aktivní, umím i odpočívat, jestli stejně jako dávám druhým, dávám také sobě. Myslíme na sebe, stejně jako myslíme na druhé? Možná vás toho napadne více – vše můžete pomyslně položit na misky vah a porovnat. Dopřát si zpomalení a odpočinek není nic, co je nutné si zasloužit, ale nezbytnost.

Tip na zpomalení a harmonizaci

Co nejvíce ubrat (nebo delegovat) těch činností, které mi energii berou, a přidat co nejvíce těch, které mi ji dávají. Stále přibývá mnoho psychických onemocnění, a to z důvodu přetíženosti našeho organismu vnějšími podněty a spoustou činností a taková náprava pak trvá daleko delší čas, než když odpočíváme průběžně.

Pokračování 5 / 5

Dagmar Kožinová, lektorka, koučka, autorka knihy Rozchod jako nový začátek

.
. | Zdroj: iStock.com

Podzim může být ideálním časem pro zamyšlení a zpomalení. Kromě babího léta přijdou dny deštivé, dny, ve kterých bude víc pochmurno a zataženo. Možná skvělý čas pro vnímání sebe, vlastního života a toho, jak jsme s ním i se sebou spokojení. Žijeme opravdu podle sebe? Dnešní doba nás často odvádí od nás samotných. Žijeme v turbulentním světě, který se neustále mění. Jedna aktivita střídá druhou. Máme mnoho dokonalých vzorů. Každá máme mnoho rolí, ve kterých chceme uspět. Tím však často ztrácíme samy sebe. Čím víc se necháme vtáhnout do vnějšího světa, čím víc spěcháme, orientujeme se na cíle a výkon, tím víc se vzdalujeme od sebe. Co s tím? Potřebujeme se zastavit a zpomalit. Mít prostor pro sebereflexi. Vnímání svých pocitů. Prostě vrátit se k sobě.

Tip na zpomalení a harmonizaci

Položte si otázky. Jak se mám? Jak se má mé tělo? Má duše? Jaké jsou mé potřeby? Co je skutečně mé a co v životě chci mít? Co je naopak přesvědčení někoho jiného a já mám pocit, že to musím? Co je pro mě důležité?

Naučit se vědomě dýchat a prožívat přítomné okamžiky bez zbytečného „až pak“ odkládání, ale s radostí za takové chvíle. Prohlubovat tím prožitky, pozitivní emoce i vztahy. Denně udělat něco pro sebe. Drobnost, která nám vykouzlí úsměv na tváři. Uvědomit si, co v životě máme a za co můžeme být vděční. Jednoduše každý den prožít se záměrem, aby byl den krásný a smysluplný. S vědomím, že neovlivníme všechny události, ale můžeme se rozhodnout, jak k nim přistoupíme, jaká bude naše reakce.