Mám hotovo a jdu si užít dovolenou

Mám hotovo a jdu si užít dovolenou Zdroj: iStock.com

5 tipů, jak to v práci před dovolenou zabalit včas a bez nervů

Čeká vás delší dovolená a ještě konec roku a v práci musíte dokončit, co jde? Hrozí, že si budete brát práci domů i na svátky? Nemusíte. Stačí si to dobře zorganizovat a půjdete na dovolenou včas i v klidu.

Dokončení a srovnávání pracovních povinností před Vánoci je pro mnohé lidi velmi stresující. Vidina čtrnácti dní volna, což je půl měsíce, jim na hlavu valí dvojnásobek práce. Dodělat, udělat, nadělat, připravit. Na svátky pak odcházejí zcela vyřízení nebo ještě dokončují práci na Štědrý den ráno. Plánujete i vy delší volno? Tak si v klidu vše dokončete, ještě než zazvoní zvoneček. Váš mozek si potřebuje odpočinout. S ohledem na to pro vás máme pár užitečných tipů, které vám pomohou v práci vše ukončit, než vypnete obrazovku.

1. Najděte si dobré místo na práci

Máte na svém pracovním ToDo listu spoustu položek k vyřízení? Potřebujete se dobře soustředit, abyste vše zvládli? Poohlédněte se v kanceláři po místě, kde budete mít klid a vše vám půjde od ruky. Nebyl by tento poslední týden lepší home office, kdy neřešíte hodiny dojíždění? V práci to vře nebo už začíná být víc a víc povídací atmosféra, v níž pracovat už moc nejde? Najděte si místo, kde se na práci můžete soustředit.

2. Ujasněte si priority a delegujte

Je nepravděpodobné, že byste před odchodem na dovolenou zvládli absolutně všechno, a čím dříve si to uvědomíte, tím lépe. Na chvilku se zastavte a sepište si, co je prioritou a co můžete nechat k vyřízení až po svátcích. Jakmile všechno vymyslíte, delegujte úkoly, které můžete, a vy se pusťte do plnění priorit. Pokud některé věci necháváte na dobu po dovolené, nezapomeňte je mít na viditelném místě a v připomenutí, ať o nich po volnu víte.

3. Najděte si zástupce

Jak si uvědomíte, že nebudete mít všechno hotovo a zůstanou věci, které se budou muset řešit během vaší dovolené, najděte někoho, kdo vás zastoupí ve vaší nepřítomnosti a bude k dispozici pro případné dotazy, nenadálé problémy a přebere odpovědnost. Nechte dotyčnému co nejvíce informací o tom, kde zůstaly projekty, a popřemýšlejte o tom, co by ještě lidé mohli v době vaší nepřítomnosti potřebovat. Sedněte si s dotyčným, vše mu vysvětlete, věnujte mu čas a uvidíte, že díky tomu podchytíte většinu situací a úkolů.

4. Kontrolní seznam před dovolenou

Máte-li zásadní věci vyřešené, je čas věnovat se drobnějším úkolům těsně před odchodem z práce. To znamená, že si nastavíte e-mail mimo kancelář. Nezapomeňte, je to důležité. Než svou emailovou schránku zavřete, ujistěte se, že nezůstal žádný email nezodpovězený. Vhodné je dát lidem i vědět, že se ozvete po dovolené. Je také dobré nechat si seznam úkolů, které je dobré splnit hned po návratu do práce, což vám pomůže v poklidnějším návratu k pracovním povinnostem.

5. Nebuďte posedlí dokončením

Toto je pravděpodobně nejdůležitější bod, který byste měli vzít v úvahu před tím, než se odeberete na dovolenou. Nesnažte se za cenu zdraví a totálního vyčerpání dokončit a zvládnout vše. Je dobré odcházet od čistého stolu, ale nedopusťte, aby se vaše dovolená stala časem zotavování po extrémně stresujících týdnech před dovolenou. Práci byste neměli věnovat dvojnásobný čas, aby bylo vše hotovo. Proto opravdu rozhodněte, co jsou priority, co můžete delegovat a co si nechat až do nového roku.

Co váš čeká v příštím roce? Horoskop pro všechna znamení na rok 2020 od Martiny Boháčové najdete zde.