Úsměv, prosím

Úsměv, prosím Zdroj: iStock.com

10 důvodů, proč se smát. Vyhladíte si vrásky, posílíte srdce a budete vypadat mladší

Existuje jednoduchý způsob, jak bojovat s nemocemi, stárnutím i depresí bez medikamentů, operací a absolutní změny životního stylu. Prostě se jen smát.

Mnohé vědecké studie potvrdily, že skutečný úsměv považují lidé za velmi atraktivní. Další studie vysvětlují, jak může úsměv povznést vaši náladu a náladu lidí kolem vás. Potřebujete ještě další potvrzení o prospěšnosti? Lékaři našli silné spojení mezi dobrým zdravím, dlouhověkostí a usmíváním se. A co je nejdůležitější, studie ukázaly, že právě úsměv (vytváření fyzických obličejových tvarů a pohybů), ať už je to výsledek skutečné radosti, nebo jednání, může mít krátkodobý i dlouhodobý přínos pro zdraví a blaho lidí. Je vám to ještě málo? Zde je dle společnosti Verywell Health top 10 důvodů, proč byste měli vědomě usilovat o úsměv každý den.

Úsměv nás dělá atraktivnější

Jsme přirozeně přitahováni k lidem, kteří se usmívají, tudíž se jedná o skutečný faktor fyzické přitažlivosti. Naštvané nebo mrzuté výrazy obličeje fungují opačným způsobem a velmi účinně od nás lidi odhánějí. Využijte přitažlivost úsměvu, přitahuje!

Úsměv uvolňuje stres

Stres může proniknout do celého našeho bytí a časem se objeví v našich tvářích. Ale úsměv a pozitivní nálada ho naopak pomáhají snížit. “Věřte tomu nebo ne, s úsměvem můžete snížit stres, i když máte pocit, že se usmíváte z donucení nebo křečovitě. Když jste vystresovaní, věnujte čas úsměvu,“ uvádí Mark Stibich, vedoucí vědecký pracovník společnosti Xenex Healthcare Services, zabývající se dlouhověkostí.

S úsměvem se zvedá nálada

Příště, až se budete cítit mizerně, zkuste se zasmát. Je zde velmi vysoká šance, že se vaše nálada změní k lepšímu. Úsměvem může člověk aktivizovat tělo, aby mu pomohlo zvednout náladu, protože fyzickým aktem usmívání se skutečně aktivují nervová zakončení ve vašem mozku. Jednoduchý úsměv může vyvolat uvolnění neuropeptidů zvyšujících neurální komunikaci, stejně jako neurotransmitery podporující náladu, jako je dopamin a serotonin. Přemýšlejte o úsměvu jako o přirozeném antidepresivu. A pokud máte pochyby, podívejte se na nějaká videa psychiatra Karla Nešpora!

Úsměv je nakažlivý

Úsměv má nejen sílu pozvednout vaši náladu, ale může také změnit nálady ostatních a dělat svět šťastnější. Část vašeho mozku, která je zodpovědná za kontrolu vašeho výrazu tváře s úsměvem, je oblast bezvědomé automatické reakce. To znamená, že úsměv může být zcela bezvědomý, zejména pokud jde o náš zvyk napodobovat úsměv jiné osoby. Ano, je vědecky dokázáno, že úsměvy jsou "nakažlivé!"

Díky úsměvu se posiluje imunitní systém

Usmívání může také zvýšit vaše celkové zdraví, protože pomáhá lidskému imunitnímu systému účinněji fungovat. „Předpokládá se, že když se usmějete, imunitní funkce se zlepšuje, protože jste uvolněnější (díky uvolnění některých neurotransmiterů). Kromě preventivních opatření, jako je mytí rukou, proč se nebránit nachlazení a chřipce usmíváním?“ doporučuje Sharon Basara, vycházející ze svých dlouholetých zkušeností s výzkumem stresu a jeho vlivu na psychiku člověka.

S úsměvem se snižuje krevní tlak

Když se usmějete, dochází k měřitelnému snížení krevního tlaku. Vyzkoušejte to, pokud máte doma monitor krevního tlaku. Posaďte se na několik minut a čtěte. Pak se na okamžik usmívejte. Vidíte rozdíl?

Ta nejlepší droga

Studie ukázaly, že úsměv uvolňuje endorfiny, přírodní léky proti bolesti, a serotonin. Společně tyto neurotransmitery způsobují, že se cítíme dobře od hlavy až k patě. Nejenže tyto přírodní chemikálie zvyšují náladu, ale také uvolňují tělo a snižují fyzickou bolest. Usmívání je přírodní droga.

Úsměv nás činí mladší

Nejenže s úsměvem jste přitažlivější, ale také můžete vypadat mladší. Svaly, které používáme k úsměvu, také zvedají obličej, díky čemuž člověk vypadá mladší. Takže místo toho, abyste se rozhodli pro facelift, jen se zkuste často usmívat - budete vypadat mladší a cítit se lépe.

S úsměvem vám roste sebevědomí

Studie ukázaly, že lidé, kteří se usmívají pravidelně, se zdají být více sebevědomí a je pravděpodobnější, že budou podporováni a častěji osloveni. Vyzkoušejte úsměv na setkáních a schůzkách. Možná zjistíte, že na vás lidé reagují jinak.

Úsměv vám pomůže zůstat pozitivní

Zkuste tento test: Usmějte se. Nyní se pokuste přemýšlet o něčem negativním, aniž byste však ztratili úsměv. Je to těžké, že? I když je úsměv nepřirozený nebo nucený, stále posílá mozku a zbytku našeho těla zprávu, že "život je dobrý"! A díky tomu zůstáváte daleko od deprese, stresu a starostí.