Tohle pozměním a zítra do práce poběžím

Tohle pozměním a zítra do práce poběžím Zdroj: iStock.com

10 drobných věcí, které mají vliv na váš pracovní den

Víc než polovinu svého života strávíme v práci. A přiznejme si, ne vždy jsme z toho zcela nadšení. Cítit sem tam negativní emoce je přirozené. Aby však nebyly na denním pořádku, zaměřte se na drobné věci ve vašem pracovním dni, které ho učiní mnohem příjemnějším.

Pracujete daleko od domova, s nikým v práci moc nekomunikujete, máte povinností až nad hlavu… U každého z nás se najde nějaké to pracovní negativum. Aby se však nerozšířilo, zkuste se zaměřit dle kariérní koučky Beth McDonald na těchto deset malých drobností. Ty mají totiž obrovský dopad na to, jak se v práci cítíte.

1. Najděte si rovnováhu

Ráno brzy do práce a večer z ní rovnou domů zhroutit se na gauč. Častá denní rutina mnoha lidí. Chcete-li si svou práci užívat, musíte zapracovat na rovnováze. Zkuste si například říct, že přes čas budete v práci zůstávat jen dva dny týdně. Zbylé dny končete včas a věnujte se rodině či koníčkům. Pokud můžete, domluvte se občas na práci z domova. V pátek často někam odjíždíte? Snažte se přesunout nejvíce práce na začátek týdne a čtvrtek a pátek jen dokončujte.

2. Zkombinujte své pracovní cíle s životními

Když pohlížíte na svou práci jako na nepříjemnost, která vám brání v uskutečňování vašich životních snů a cílů, odvádí vás od věcí, které máte rádi, nikdy nebude váš život spokojený. Až se vám zas nebude chtít jít do práce, místo hudrování se na deset až patnáct minut zastavte a zamyslete se nad tím, proč do ní chodíte. Vaše pracovní cíle by měly být v souladu s vašimi životními. Je nějaká role, kterou chcete získat? Šéfovat lidem a organizovat si svůj čas? Co vás vlastně baví? Srovnejte své cíle a brzy budete mít pocit, že pracujete na uskutečňování něčeho většího.

3. Neztrácejte čas při dojíždění

Trávíte hodinu v autobuse, třicet minut v metru či popojíždíte denně v kolonách? Neprolelkujte tento čas a využijte ho. Čtěte knihy, poslouchejte podcasty nebo audioknihy, meditujte. Sepsat si můžete i body na poradu, odpovědět na emaily, vyřídit telefony. Těch třicet minut ráno a odpoledne vám dá hodinku, kterou můžete využít pro sebe.

4. Bavte se s kolegy

Udělejte si každý den čas na popovídání s kolegy, ať už je to během oběda nebo během krátké přestávky u tiskárny, komunikuje s lidmi, se kterými pracujete, tak často, jak je to jen možné. Pokud znáte lidi kolem sebe a budete s nimi v kontaktu, budete se cítit na svém pracovišti příjemněji. Snažte se o lidech, se kterými pracujete, něco dozvědět, učte se od nich, a to platí i u nadřízených.

5. Jděte ven

Čerstvý vzduch a nějaký čas venku vám udělají dobře. Postačí desetiminutovka během oběda nebo procházka cestou domů. Nezavírejte se po příchodu z práce hned doma, udělejte si čas ještě zajít ven. Nejenže vám to pomůže relaxovat, ale také se posílí váš imunitní systém, uklidníte se, vyčistíte si plíce, zvýšíte si energii a zlepšíte zdraví srdce a mozku. Je to to nejlepší, co pro sebe můžete udělat, když pracujete.

6. Nepracujte, vážně!

Zkuste jeden den opravdu nepracovat. Ani na email se nedívat, absolutně vypnout. Alespoň jeden den o víkendu si pracovní pauzu udělejte. Vyčistíte si mozek a zlepší se vám paměť. V době pauzy zkoušejte nové věci nebo dělejte zcela něco jiného, než obnáší vaše práce. Celý den sedíte u počítače? Tak se o víkendu věnujte zahradničení, sportování, malování… Přínos? Budete pozitivnější a produktivnější.

7. Vypínejte mozek, co to jde

Že je to krok zpátky? Nikoliv, tím, že se během dne zaměříte i na jiné věci než na ty pracovní, budete mít pocit, že děláte i něco jiného, nežijete jen prací a užíváte si. Choďte na oběd do nových restaurací, dvakrát týdně si dopřejte kulturu nebo sport, zajděte s kamarádkou na kávu, udělejte si nákupní odpoledne. Lehký a každodenní odstup od práce vám dá možnost přicházet na nová řešení, získávat podněty a inspiraci, kterou pak stoprocentně využijete.

8. Požádejte o hodnocení výkonnosti

Většina lidí se obává hodnocení výkonnosti. Ale nebojte se, je to k dobru. Požádejte o zpětnou vazbu lidi kolem vás. Zeptejte se, jak vystupujete, jak se jim s vámi spolupracuje, co říkají na vaše návrhy, dokonce i pár slov vám může pomoci. Povzbuzujte lidi, aby vám řekli, kde se můžete zlepšit, protože zpětná vazba vám pomáhá růst. Pokud pracujete pro sebe, můžete získat zpětnou vazbu od klientů či zákazníků.

9. Buďte užiteční

Máte své každodenní práce až až, ale i tak buďte užiteční a pomáhejte, co to jde. Pokud vidíte, že je něco potřeba, udělejte to. Někdo potřebuje pomoc? Nabídněte se, že pomůžete. Není to sice v popisu vaší práce, ale svou laskavostí si upgradujete svůj pracovní den. Navíc ukážete, že jste týmový hráč. Ale pamatujte, i říct ne, když opravdu nemůžete, je vaše právo.

10. Zakončete den vděčností

Nejlepší způsob, jak zažít ve svém životě větší úspěch, je být vděčný za to, co máte. Cvičení vděčnosti vám pomůže vypořádat se s každodenními stresy života. Vytvořte z vděčnosti každodenní rituál. Vždy si večer vzpomeňte, co dobrého se vám povedlo. Tím vyženete negativní myšlenky a stanete se šťastnějším člověkem.