...

... Zdroj: istock.com

Zima & sauna: Jaká pravidla dodržovat a jak si saunování ještě více zpříjemnit?

Odbourává stres, pomůže při nespavosti, posiluje imunitu. A jaké roční období je vhodnější pro návštěvu sauny, než je zima? Saunování má rozhodně bezpočet pozitivních účinků, ale také jasná pravidla.

Podle společnosti MultiSport je jednou z nejčastěji navštěvovaných aktivit v mrazivých dnech právě sauna. Pokud jste ji zatím nevyzkoušela, je pravý čas to změnit. Jakým způsobem se efektivně potit a jakou saunu si z širokého portfolia vybrat, nám prozradila Michaela Matějovská z wellness center Infinit.

Kterou saunu zvolit?

Vždy záleží na tom, co od saunování očekáváte. Pokud se chcete pořádně vypotit, tak doporučuji tradiční finské, suché a teplé sauny. Pokud saunování berete spíše jako relax nebo s ním teprve začínáte, volte sauny jemnější, vlhčí a třeba provoněné esencemi. V saunových světech většinou naleznete několik druhů saun, a každý si tak může vybrat, co je mu nejpříjemnější.

Jak se správně saunovat?

Obecně se doporučují čtyři fáze saunování. Prohřátí, ochlazení, odpočinek a občerstvení. U fáze prohřátí je doporučená doba v sauně 10 až 15 minut. Člověk by se měl stále cítit příjemně. Poté přichází na řadu ochlazení těla, které je nezbytnou součástí saunování a provádí se různými způsoby. Zchladit se můžete ve sprše, v ledovém bazénku nebo pod finským vědrem. Důležité je se před vstupem do ochlazovacího bazénku osprchovat vlažnou nebo studenou vodou. Lépe se tak připravíte na teplotní změnu a zároveň dodržíte hygienická pravidla.

Po zchlazení rozehřátého těla nastává klidový režim - odpočinek. Pro tělo je důležité se s teplotní změnou vyrovnat a zklidnit, aby mohlo být připravené na další saunovací proces. Poslední fází je občerstvení. Při pocení se organismus dehydratuje, proto nezapomeňte doplnit tekutiny.

Dá se saunování nějakým netradičním způsobem zpříjemnit?

Ideální jsou saunové ceremoniály. Konají se ve velkých saunách. Jako první do sauny vstoupí saunový mistr, který účastníky seznámí s obsahem a průběhem ceremoniálu a také s bezpečnostními pokyny. Nejdůležitějším z nich je, že lidé mohou ze sálu kdykoliv odejít, když jim bude příliš horko. V sauně poté zůstane přítmí. Mistr začne mávat ručníky nebo saunovým praporem. Tím rozvíří horký vzduch v sauně a vytváří se tepelné nárazy. Mezitím se na kamna dávají esence různých vůní, většinou se za jeden ceremoniál použijí tři.

Teplota v sauně i intenzita tepelných nárazů se postupně zvyšují, až je na konci člověk celý zpocený. U klasických ceremoniálů se moc nemluví, jde spíš o vnímání teploty, existují ale i zážitkové ceremoniály, které může tvořit nějaký příběh nebo je použita výraznější hudba.