Při jízdě na koni posílíte nejen svaly. Můžete se zbavit také stresu a úzkostí.

Při jízdě na koni posílíte nejen svaly. Můžete se zbavit také stresu a úzkostí. Zdroj: Profimedia

Vzhůru do sedla! Relaxovat na koni můžete i ve městě

Jako dítě jsem si vytouženou jízdu na koni musela těžce vydřít. Než jsem se mohla poprvé vyhoupnout do sedla, obnášelo to rok dřiny na všem možném, jen ne přímo u koní. Dnes jde o sport dostupný kdekoli a komukoli. I ve velkých městech.

Od dvanácti jsem coby hubená městská holka shrabala a odvozila tuny listí, přeházela fůry hnoje a zametla prostor velikosti několika fotbalových hřišť. Teprve poté jsem po mnoha měsících směla povýšit přímo ke kydání hnoje ve stáji a byla jsem šťastná, protože při tom už jsem se toho fascinujícího zvířete, které mě okouzlilo na celý život, mohla aspoň dotknout.

Po dalších mnoha měsících jsem šla konečně na jízdárnu a poprvé se rozhlédla z koňského hřbetu, z něhož je podle starého arabského přísloví ten nejkrásnější pohled na svět. Chtěla jsem se tomuto klišé, které najdete snad v každém článku o koních, vyhnout, ale nemůžu. Je to totiž velká pravda!

Další klišé je z jiného ranku a je naopak obrovskou mýlkou. Nevěřte nikdy těm, kteří vám budou tvrdit, že jízda na koni není sport, protože jezdci se přece jen vozí. Pokud berete jízdu na koni vážně, povozíte se jen za odměnu. A až se to naučíte.

Samozřejmě dnes existují skvělé alternativy i pro ty, kdo si chtějí jízdu na koni vyzkoušet jen ze zvědavosti či pro radost. Najdete spoustu stájí, které nabízejí vyjížďky i pro začátečníky, protože mají hodné, klidné a ochotné koně, kteří jsou naučení v klidu a krokem následovat vůdčího koně. Nebo vás může někdo povodit na vodítkuči vzítv jízdárně na lonž.

Pokračování 2 / 3

Bez dřiny to nejde

To opravdové ježdění ovšem vyžaduje hodiny tvrdé (nesmírně zábavné) práce na jízdárně, kde pochopíte, že koně nemůžete ovládat nakopáváním a zběsilým škubáním za otěže, jak jste viděli ve filmech, ale složitou soustavou pobídek, při nichž zapojujete tlak holení, sedu, práci rukou a hlavně energii a mozek.

Zvládnout to všechno najednou a neustále koně pobízet (když se mu nechce, tak prostě nejde) znamená, že se pořádně zapotíte. Musíte se také stoprocentně koncentrovat. Asi i úplnému laikovi dojde, že koně, jehož váha se podle toho, o jaké jde plemeno, pohybuje kolem půl tuny nebo tuny, nelze ovládat primitivní silou.

Vzpomínám si na mého kamaráda motorkáře, který projevil touhu svézt se (motor jeho stroje má přece sílu hned několika koní), ale záhy pokus vzdal se zvoláním, že „to nemá brzdu“. Když vám pod zadkem ujede motorka, stačí ubrat plyn, koně musíte přesvědčit a zastavit složitějším způsobem.

Především mu musíte dát najevo, že jste přece jen silnější (protože chytřejší) a že jste vybavení pevnou vůlí. Pak můžete zažít to nejúžasnější a doslova prapůvodní spojení s přírodou.

Pocit z vyjížďky, kdy slyšíte jen odfrkávání koně, měkký zvuk kopyt našlapujících na trávě nebo mechu, vnímáte bystré střihání ušima, pohazování ušlechtilé hlavy před vámi a tu živou, elegantní sílu, která je jen pro vás, se nedá popsat.

Stájí v posledních letech přibylo, kudykoli projíždíte, narazíte na výběhy, stáje nebo stopy kopyt v krajině. Dokonce i na okrajích měst. V Praze jednu najdete dokonce přímo ve Stromovce, jen kousek od stanice metra. Většina stájí, aby se uživila, nabízí kurzy ježdění nebo jen vyjížďky pro romantické povahy.

Pokračování 3 / 3

Pro tělo i duši

Zkuste to. Jízda na koni má mnoho pozitivních účinků na tělo i na duši. Při jízdě na koni zapojíte v jediném okamžiku šetrně a fyziologicky všechny systémy vašeho organismu. Trénujete a posilujete kosterní, svalový, kardiovaskulární a dýchací systém. Dochází k masáži vnitřních orgánů. A má samozřejmě příznivý vliv na vaši duševní hygienu.

Když uspějete a to obrovské silné zvíře zvládnete, sesednete z něj s pocitem, ve kterém se mísí hrdost a pokora. Pomůže to vašemu sebevědomí a zbaví vás to úzkostí. Domů se vrátíte odpočatí a ve skvělé náladě, která vám dlouho vydrží.

Z časových důvodů jsem se věnovala mnoha jiným druhům pohybu, například józe, kterou mám v centru Prahy přece jen za rohem, ale můžu stoprocentně říct, že fyzický i psychický pocit z jízdy na koni mi ještě nic nevynahradilo.

Článek připravil časopis Moje psychologie.