Krásy Islandu

Krásy Islandu Zdroj: unsplash.com/shutterstock.com

Krásy Islandu
Krásy Islandu
Krásy Islandu
Krásy Islandu
Krásy Islandu
13
Fotogalerie

Do Islandu se zamilujete. Nevěříte?

Fotografku a blogerku Terezu Menclovou sleduje na Instagramu bezmála 37 tisíc lidí. Značná část jich je ze zahraničí, což je na české poměry poněkud netradiční. Ti mezinárodní jsou prý povídavější, ti čeští zase píšou soukromější zprávy. Sběratelka starých fotoaparátů a obdivovatelka velkých cestovatelů se s námi podělila o své zážitky nejen z Islandu, do něhož se zamilovala.

Cestovat hodně a často

– to je pravděpodobně sen většiny z nás. Nakolik si však své sny skutečně plníme? Vždyť cestování stojí čas a peníze, dvě základní hodnoty, které hýbou dnešním světem a jichž má každý nedostatek. „Nechápu, kde na to bereš“ je jedna z nejčastějších otázek, jež pravidelně slýchávám. Cestování však není jen o několika hvězdičkových hotelích s bazénem, drahých restauracích a zběsilých nákupech. Poznávat nová místa a země lze totiž relativně snadno i s poměrně nízkými náklady. Jde jen o to umět takzvaně vystoupit ze své komfortní zóny.

Vždycky mě lákaly velké dálky, objevování nových destinací a seznamování se s různými kulturami. I proto jsem se v určité chvíli rozhodla na nějakou dobu odjet a žít v cizině. Mým domovem se stal na více než rok Madrid, kde jsem se ve své vášni pro cestování jen utvrdila a po lehce nešťastném návratu zpět do Prahy začala velmi aktivně cestovat. Díky tomu jsem od října 2015 navštívila už více než dvanáct zemí, mezi nimi například Rakousko, Švýcarsko, Slovinsko, Velkou Británii, Holandsko nebo právě Island.

Pokračování 2 / 3

Jako outdoorová fotografka jsem tuhle zemi vždycky velmi toužila procestovat a poznat všechna ta místa, která jsem do té doby vídala jen na fotografiích na Instagramu. Loňská srpnová návštěva mě přesvědčila, že skutečné kouzlo Islandu člověk odhalí až přímo na místě, kdy naplno prožívá sílu tamních živlů, čelí chladnému a nevyzpytatelnému počasí a v často velmi obtížných podmínkách obdivuje úžasné přírodní scenérie.

Ačkoliv ráda jezdím na výpravy do vysokých hor, až na Islandu jsem poprvé naplno pocítila ohromnou moc přírody, vůči níž je naše existence zcela nicotná. Tváří v tvář obrovským vodopádům, jako je například známý Seljalandsfoss či Skógafoss, jsem si připadala bezmocná, na druhou stranu však zcela svobodná a šťastná.

Krásy Islandu
Krásy Islandu | Zdroj: unsplash.com/sergi ferrete

Fascinující je na Islandu nejen krajina, ale také jeho zvířecí obyvatelé. Pokud se na ostrov vydáte, určitě neminete roztomilé papuchalky a tuleně, proslulé islandské koně s huňatými hřívami a všudypřítomné ovce, jichž je na celém ostrově dokonce více než samotných Islanďanů. Nejednou se mi v noci stalo, že mě ze spánku probudilo ovčí bečení a zvědavé dusání kolem mého stanu.

Pokračování 3 / 3

Ikonických míst, která touží spatřit nejeden cestovatel, je na Islandu skutečně mnoho. Jedním z nich je i Kirkjufell, proslulý islandský vrcholek, který se nachází na severním pobřeží ostrova. Pokud ho navíc navštívíte během západu slunce, můžete být svědky nádherné hry barev, kterou vytvářejí paprsky dopadající na stěnu osamělé hory.

Vyprahlá měsíční krajina, rozlehlé zelené pláně či úchvatná ledovcová jezera – s každým ujetým kilometrem se vám scenérie mění před očima. Island je země, která vás nikdy nepřestane překvapovat. Na jedné straně ostrova se klepete zimou u fascinující laguny Jökulsárlón plné obrovských ker a na té druhé pozorujete bublající vodní hladinu v horkých sirných jezírkách.

Krásy Islandu
Krásy Islandu | Zdroj: unsplash.com/mahkeo

Působivá krajina však není jediným islandským lákadlem, okouzlující jsou také tamní města, malá i ta větší. Reykjavík, byť je to hlavní město, nepůsobí jako žádná ze známých evropských metropolí. S počtem obyvatel kolem 120 000 představuje velmi vlídné místo s příjemnou atmosférou, kde máte navíc příležitost blíže poznat samotné Islanďany. Jejich vystupování přitom přímo reflektuje náladu celého ostrova – jsou vstřícní, leč lehce nevyzpytatelní. A velmi klidní.

Článek připravil časopis OK!Magazín.